“Chyba zaczyna mi się jesienno – zimowa depresja” słyszę dziś od koleżanki. Wygląda na to, że nie tylko mi udziela się atmosfera naszej ponurej jesieni, a fakt iż wszyscy dookoła warczą i są poddenerwowani na pewno nie jest przypadkowy. Co robić, żeby złagodzić ten trudny okres przejścia na czas zimowy? A przecież to dopiero początek. Z pomocą przychodzi owoc zwany melonem, który obok bogactwa witamin i minerałów zawiera składniki regulujące cały organizm a przede wszystkim układ nerwowy. A to szczególnie dzięki wyjątkowo wysokiej dawce potasu (ponad 150% dziennego zapotrzebowania) magnezu, witaminy C, błonnikowa i substancji zwanej choliną – która jest silnym antyoksydantem. Składniki te wpływają także korzystnie na układ krążenia, regulują ciśnienie krwi co sprawia, że nasze samopoczucie poprawia się. Dodajmy do tego prawidłowe oddychanie i już odpowiednia ilość tlenu, która dostaje się do naszego mózgu wprawia nas w wspaniały nastrój!
Idealnym rozwiązaniem na odchodzące jesienne dni jest połączenie melona z bananem i awokado w towarzystwie białka konopnego i spiruliny. Taki wysoko-białkowy koktajl uzupełni codziennie niedobory witamin i minerałów oraz uchroni Cię przed zakupem nieskutecznych i beznadziejnych multiwitaminowych pseudo suplementów, które wciskają nam teraz na każdym kroku (sic!).
Składniki:
- Połowa melona (użyłam melona miodowego)
- 1 awokado
- sok z 1 cytryny
- 1 gruszka
- 1 banan
- pół łyżki spiruliny
- łyżka białka konopnego
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl