Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Maki sushi z łososiem i ogórkiem

27 maja, 2012 by smilingspoon 4 komentarze

Podróż do krainy form i  smaków

To danie odmieniło moje życie. Jestem absolutną fanką kuchni japońskiej, zaś sushi przez intensywność smaków, konsystencję i estetykę podania wywróciło do góry nogami mój świat kulinarny.  Tak proste połączenie ryżu, alg i ryb daje nieograniczone doznania smakowe i ogromną przyjemność dla innych zmysłów, ze względu na formę i estetykę. Sushi to nie tylko zwykłe danie, to coś więcej. Sushi to sztuka !

Składa się z ryżu, alg nori, kawałków ryb i owoców morza oraz warzyw. Dwa podstawowe rodzaje sushi to nigiri, czyli uformowana kulka ryżu z przyklejonym plasterkiem ryby lub warzyw oraz maki sushi, zawinięte w algi nori kawałki ryb, owoców morza lub warzyw ułożonych na ryżu. W japońskich restauracjach często razem z sushi serwuje się także sashimi, jest to po prostu kawałek surowej ryby. Ważnym dodatkiem do tego dania jest specjalny sos sojowy, a także pasta wasabi i imbir marynowany.

Przygotowanie sushi w domowych warunkach jest naprawdę proste, składniki zaś są dostępne w większości większych marketów. Ważne jest by prawidłowo przygotować ryż, a następnie go schłodzić, ponieważ powinien on mieć temperaturę ciała człowieka, ewentualnie pokojową. Kolejny krok to zdobycie świeżej, dobrej jakości ryby, najlepiej łososia lub tuńczyka, ewentualnie krewetek, ze swojej strony mogę polecić makro i sklepy kuchni świata, tam świeże ryby są zazwyczaj 2 razy w tygodniu. Jeśli macie problem ze zdobyciem świeżej, ładnie wyglądającej rybki, którą moglibyście bez obawy zjeść to lepiej będzie kupić kawałek wędzonego łososia lub tuńczyka.  Większość sushi manów pewnie złapała by się za głowę na wieść o takiej profanacji, osobiście jednak uważam, że sushi z wędzonym łososiem smakuje całkiem dobrze. 🙂

 Ryż do sushi

Istnieje specjalny ryż, stosowany do tego właśnie dania, wygląda niego inaczej niż zwykły, jego ziarenka są bardziej pękate, przypominają trochę ryż do risotto. Przygotowanie ryżu zaczynam od płukania go, robię to około 3, 4 razy, tak aby woda po płukaniu była jak najmniej mętna, następnie ryż zalewam zimną wodą i odstawiam na 15 min. Ryż gotuję w taki sposób aby najpierw szybko zagotować wodę, robię to na dużym ogniu, potem zmniejszam go do minimum zostawiając na jakieś 5 do 10 min. Ryż cały czas musi być pod przykryciem, aby w garnku pozostało odpowiednie ciśnienie i temperatura, dlatego nie podnoście pokrywy ! Po wyłączeniu ognia , ryż powinien dochodzić w garnku jeszcze około 10 – 15 min. Kolejny krok do doprawianie ryżu, robię to przed schłodzeniem go, dodaję kilka dużych łyżek octu ryżowego, trochę soli i cukru, niestety nigdy tego nie odmierzam, zawsze próbuje i jeśli czegoś brakuje to doprawiam. Nie bójcie się wyraźnie słodkiego smaku ryżu, będzie on równoważony kwaskowatym octem i słonym sosem sojowym.  Doprawiony ryż przekładam do innego naczynia celem schłodzenia do temperatury otoczenia.

Mając gotowy, schłodzony ryż i algi reszta to kwestia waszej wyobraźni kulinarnej. Dodatki, które mogą znaleźć się w środku maków obejmują większość ryb słonowodnych ale i słodkowodne, owoce morza i warzywa jak ogórek, avocado, sałata, rzepa, tykwa, a także biały serek i wasabi. Moje maki zrobiłam z dodatkiem łososia i plasterków ogórka.

Przygotowanie maków

Algę nori układam na matce bambusowej tak, żeby strona matowa była na górze, zaś błyszcząca od spodu, ułatwi to zawijanie i sklejenie maka. Na brzegu algi układam kawałki ryżu, pokrywam nim pasek zajmujący około 30 – 40% algi, robię to mokrymi rękoma, żeby ryż nie przyklejał się do palców a proces nakładania odbywał się sprawnie. Na warstwę ryżu układam moje ulubione dodatki, pocięte w plasterki kawałki ogórka i łososia, można dać także odrobinę wasabi lub białego serka, ja daję np. serek do smarowania piątnica. Maki zawijamy przy pomocy matki bambusowej, od siebie do wewnątrz, tworząc jakby roladę, koniec algi powinien się przykleić, jeśli to nie nastąpi można wtedy nawilżyć jej wewnętrzną część odrobina wody i delikatnie ją docisnąć przy pomocy matki bambusowej. Maki kroimy tylko BARDZO ostrym nożem, inaczej zgnieciemy rolkę i stracimy piękną formę sushi. Podawać z sosem sojowym, obok odrobiny pasty wasabi i kawałków imbiru marynowanego. <3

Składniki dla 2 osób:

  • 500 g ryżu do sushi
  • 6 alg nori
  • 200 g łososia
  • długi ogórek
  • pasta wasabi, polecam proszek do połączenia z wodą, gotowa pasta w tubce często ma konserwanty i smakuje podle !
  • sos sojowy, polecam kikkoman
  • imbir marynowany

Fot. Maciej Drywien

Hej, to jest bardzo stary wpis 😉 Uwielbiam sushi ale dziś głównie skupiam na zdrowym gotowaniu z udziałem żywności konopnej.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Filed Under: sushi Tagged With: algi nori, kuchnia japońska, maki sushi, ryż do sushi, sushi

« Zupa miso
Pieczony bakłażan z jogurtem greckim, truskawkami i świeżą miętą »

Comments

  1. mystery says

    27 maja, 2012 at 4:05 pm

    prosta forma, i superancki gif! perfect <3

    Odpowiedz
    • szaqigos says

      6 czerwca, 2012 at 4:17 pm

      dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Gunjan says

    31 lipca, 2012 at 4:00 pm

    I haven’t try this food but it looks tasty,but i want to try this.Such a great post.This is really a great post.Thanks for sairhng.:DPlease visit:

    Odpowiedz
  3. Daria Matusiewicz says

    15 listopada, 2012 at 12:49 am

    Świetny serwis, pełna adrenalina. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • Wilczyca o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • smilingspoon o Świąteczny poncz żurawinowy
  • Dorota o Świąteczny poncz żurawinowy
  • smilingspoon o Masło z medycznej marihuany (canna butter)

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się