Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Leczo z młodych warzyw

31 lipca, 2013 by smilingspoon Zostaw komentarz

Idealne danie na upalny dzień

Gdy temperatura powietrza przekracza 30 stopni C (w cieniu) człowiek przestaje cieszyć się latem i zaczyna na nie psioczyć. Okazuje się jednak, że odpowiednim odżywianiem możemy pomóc swojemu organizmowi lepiej znosić upalne dni. O regularnym nawadnianiu wodą mineralną, jedzeniu owoców chyba nie muszą tutaj pisać, jednak nie wszyscy mogą wiedzieć, że jedzenie dużej ilości tłustych, ciężkostrawnych pokarmów, np zawierających dużą ilość białka, może powodować podniesienie temperatury ciała. Dzieje się tak z powodu większej ilości energii potrzebnej do strawienia owych pokarmów, a w konsekwencji większej ilości ciepła zgromadzonej w ciele. W upalne dni najlepiej zwiększyć spożycie lżejszych pokarmów bogatych w wodę i cukry, czyli warzyw i owoców, które dodatkowo zwierają dużo witamin i składników mineralnych. Warzywne leczo to idealnie zbilansowany posiłek na taki upalny dzień, zawiera ok 10% mięsa kurczaka czyli białka i około 90 % warzyw, do tego podany na zimno smakuje doskonale.

Jest jeszcze jeden istotny aspekt związany z obniżaniem temperatury ciała w upalne dni. Należy unikać zbyt długiego przebywania w kuchni i gotowania. Serio. Kiedyś moja mama w taki upał postanowiła zrobić konfitury z malin (10 kg) co skończyło się nie najlepiej. Włączając palniki w małym pomieszczeniu przy temperaturze 26 stopni C możemy stworzyć domową saunę. Leczo można przygotować w 30 min dusząc wszystko w jednym garnku, więc nie musimy asystować potrawie, ona gotuje się sama a my chłodzimy się na balkonie.

Przygotowanie zaczynam od pokrojenia wszystkich składników na małe kawałki. Kurczaka przyprawiam wcześniej sosem sojowym, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Gdy poleży tak w lodówce kilka godzin (najlepiej dobę) smażę go na oliwie z oliwek na dnie garnka. Po chwili dorzucam cebulę, paprykę i pieczarki, dodaję sos pomidorowy, wyciśnięty czosnek, posiekane listki bazylii i mięty, całość duszę pod przykryciem 15 min. Po tym czasie dorzucam cukinię i pomidory i dolewam odrobinę sosu sojowego i duszę ponownie przez 10 min. Podaję z opieczonym pieczywem.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 cebule dymki
  • 2 pomidory
  • 2 papryki
  • cukinia
  • 5 pieczarek
  • czosnek
  • sos pomidorowy lub pomidory w puszce
  • liście bazylii
  • liście mięty
  • sos sojowy
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • sól i pieprz do smaku

Filed Under: danie główne, szybki obiad Tagged With: cebula dymka, cukinia, leczo, papryka, pomidor

« Pancakes z musem malinowym i miętą
Ciabatta z awokado, truskawkami i serem cheddar »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Gośka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • Wilczyca o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • smilingspoon o Świąteczny poncz żurawinowy

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się