Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Konopna focaccia z sosem z bakłażana i pomidorów z masłem infuzowanym THC

2 maja, 2021 by Duszek Buszek Zostaw komentarz

Pizzę wszyscy znamy i kochamy, ale to focaccia jest jedną z najstarszych, włoskich potraw, ba, mówi się, że focaccia powstała na długo przed powstaniem Rzymu i została stworzona przez Etrusków. Kojarzona jest z Ligurią, włoskim regionem, w którym zjemy wiele odmian tej przekąski. Prawdę mówiąc, każdy inny region Włoch może się pochwalić inną odmianą tego drożdżowego placka, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. A jak będzie wyglądać konopna focaccia?

Dzisiaj pokażę wam przepis na konopną wersję focacci, czyli taką, która została wzbogacona mąką konopną, bardzo pożywną i posiadającą głęboki, ciemnozielony kolor. Dodatkowo na wierzch ciasta w ramach eksperymentu powędrowało kilka liści wiatrakowych z konopi. Żałuję, że wtedy nie dałem ich więcej, ponieważ był to świetny pomysł. Ze względu na dużą ilość oliwy w cieście, liście te podczas pieczenia zrobiły się chrupiące i smakowały jak konopne chipsy. Super efekt w połączeniu z miękkim ciastem drożdżowym.

Do focacci przygotowałem gęsty sos na bazie bakłażana z dodatkiem masła infuzowanego THC, trochę podobny do baba ghanoush, tylko nie było w nim tahini a dodatkowo poleciały świeże pomidory. Na jedną porcję polecam stosować dawki 5-10 mg THC, przy większych warto dodać olej lub koncentrat CBD by zrównoważyć nieco efekt psychoaktywny.

Sekretem doskonałej focacci jest wyrośnięte ciasto drożdżowe (najpierw w lodówce potem w temperaturze pokojowej lub w ciepłym miejscu) a także duża ilość dobrej jakości oliwy, którą kilkukrotnie polewamy ciasto przed pieczeniem. Jak mawiają włoskie babuleńki, im więcej oliwy tym lepiej.

Przepis na konopną focaccie z sosem z bakłażana i pomidorów z masłem infuzowanym THC

Składniki na focaccie (okrągła blaszka o średnicy 24 cm):

      • 250g mąki pszennej typ 550 pszenna
      • 250g mąki orkiszowej tym 630
      • 2 łyżki mąki konopnej
      • 15 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suchych)
      • 2 łyżeczki cukru z kwiatów kokosa (lub innego)
      • 0,5 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
      • 2 łyżki sezamu
      • odrobina soli

Składniki na sos:

      • 1 bakłażan
      • 4 pomidory malinowe lub bawole serce
      • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki w proszku
      • 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
      • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
      • 0,5 łyżeczki kuminu
      • 0,5 łyżeczki kminku
      • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
      • 2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego lub szczypiorku
      • 3 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 łyżka masła infuzowanego THC
      • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

      1. Do miski wlej połowę porcji wody (240 ml), 2 łyżeczki cukru, odrobinę mąki oraz drożdże. Wszystko wymieszaj i odstaw na 10 minut aby drożdże „ruszyły”.
      2. Do misy dodaj mąkę, pozostałą wodę, 2 łyżki oliwy. Wszystko wyrabiaj końcówką typu hak najpierw powoli a w momencie kiedy składniki zaczną się już ładnie łączyć dodaj sól i zwiększ prędkość. Wyrabiaj na wysokich obrotach około 4 minut. Jeśli wyrabiasz ręcznie, to wyrabiaj około 10 – 15 min.
      3. Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na 3-6 h do lodówki aż wyrośnie i podwoi swoją objętość. A najlepiej zostawić ją tam na całą noc 🙂
      4. Blaszkę do pieczenia nasmaruj oliwą, przełóż do niej ciasto i obficie polej oliwą z oliwek. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 min, najlepiej w ciepłym miejscu.
      5. Po 30 min zwilżonymi palcami wgnieć ciasto na całej powierzchni, palce pozostawią wgłębienia, nie wyrównuj ich, nierówna góra z wgłębieniami jest charakterystyczna dla tego dania. Polej całość oliwą z oliwek i odstaw na kolejne 30 min.
      6. Po tym czasie polewasz ciasto po raz ostatni i odstawiasz na 30 min.
      7. W tym czasie rozgrzewasz piekarnik do temperatury 230-250 st. C
      8. Focaccie pieczemy około 25 min. W tym czasie zabieramy się za sos.
      9. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki.
      10. Składniki łączymy w garnku, dodajemy przyprawy, posiekane zioła, oliwę, sól i pieprz do smaku
      11. Całość podgrzewamy do zagotowania, potem zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 15 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło infuzowane THC.
      12. Focaccie serwujemy w towarzystwie sosu, idealnie będzie pasować też białe wino lub piwo.

Smacznego 🙂

Wasz Duszek Buszek 😉

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

      • Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
      • Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
      • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl

 

Filed Under: chleby, dania obiadowe, dania z piekarnika, danie główne, Przepisy konopne, przepisy z marihuaną, THC, vege, wegetariańskie, wypieki Tagged With: focaccia, konopie w kuchni, konopna focaccia, konopne gotowanie, marihuana w kuchni, przepisy z marihuaną, przepisy z THC

« Książka „Konopie i marihuana w kuchni” jest już w sprzedaży!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką CBD »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone