Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Konopna edukacja

Konopie są wyjątkowym, biodegradowalnym i mającym wszechstronne zastosowanie surowcem naturalnym i odnawialnym. Ich powszechne wykorzystanie mogłoby przynieść światu ogromne korzyści ekonomiczne, pomogłoby oszczędzić wiele surowców, jak woda czy drewno, wpłynęłoby także korzystnie na stan środowiska naturalnego i obniżenie poziomu CO2 w atmosferze. Nie mówiąc o stanie naszego zdrowia. Spożywanie produktów żywnościowych z konopi, dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych o bardzo wysokim stężeniu i niespotykanych proporcjach.

Konopie vs marihuana, czym się różnią?

Zasadniczo konopie i marihuana pochodzą od tej samej rośliny matecznej, Cannabis sativa L., i są do siebie podobne. Istnieją jednak pewne różnice, wynikające na przykład z ich składu chemicznego, zastosowania, a przede wszystkim z kwestii prawnej. Zgodnie z klasyfikacją MC Partlanda z 2014 roku, marihuaną możemy określić rośliny z rodziny Cannabi Indica (powszechnie określane jako konopie indyjskie) oraz Cannabis Afghanica. Obie odmiany cechuje wysoki poziom tetrahydrokannabinolu (THC) substancji o szerokim spektrum terapeutycznym działającej psychoaktywnie. Rośliny te zwykle uprawia się w warunkach kontrolowanych (w pomieszczeniach lub szklarniach), by uzyskać kwiatostany bogate w określone kannabinoidy, szczególnie THC. Ze względu na wysoką zawartość substancji psychoaktywnej marihuana wciąż jest w Polsce nielegalna, wyjątkiem jest jej zastosowanie medyczne i to po uzyskaniu specjalnej recepty od lekarza i zakupieniu suszu w aptece.

 

Poznaj konopie siewne

Konopie to nasz lokalny superfood, zawsze świeży, bezpieczny i nie posiadający właściwości psychoaktywnych. To roślina, która jeszcze w latach 50 XX wieku, była powszechnie uprawiana na polskich polach. Nie bez powodu, bowiem z konopi siewnych można wyprodukować około 2 tys produktów, do których należą między innymi: tkaniny, plastik, paliwo, materiały budowlane, leki, kosmetyki czy żywność. Wszystko naturalne, biodegradowalne i posiada ujemny ślad węglowy.

Konopie siewne to składnik naszych tradycyjnych, ludowych potraw, a dawniej element rytuałów i obrzędów zdrowotnych polskiej wsi, pochodzących jeszcze z początków naszej państwowości. Dziś konopie odzyskują należne im miejsce na polskich polach a także naszych stołach. Bogactwo składników odżywczych konopi jest naprawdę imponujące. Roślina ta z powodzeniem mogłaby zostać określona mianem najwartościowszego pokarmu na świecie.

Poznaj konopie indyjskie

Medyczną marihuanę do celów zdrowotnych stosuje się w różnych częściach świata od ponad 4 tysięcy lat. Wieloletnie badania ujawniły mechanizm działania najważniejszych substancji zawartych w konopiach indyjskich, dzięki czemu dziś możemy stosować je do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Do tej pory odkryto kilkaset substancji aktywnych, zawartych w konopiach. Należą do nich nie tylko typowe dla tej rośliny kannabinoidy, ale także terpeny, flawonoidy i inne związki. Wiele publikacji wskazuje na fakt, iż składniki te działają synergicznie, tworząc szeroką gamę korzyści. Mimo iż naukowcom na razie nie udało się dokładnie zbadać wszystkich związków zawartych w zielu marihuany, to na temat tych najliczniej występujących, czyli THC i CBD wiemy już całkiem sporo.

Terapie medyczną marihuaną zwykle kojarzą się z bardzo ciężkimi schorzeniami jak nowotwory, stwardnienie rozsiane, epilepsja czy choroba Parkinsona i faktycznie są one stosowane u takich pacjentów. Coraz częściej jednak lekarze, bazując na nowych badaniach naukowych, decydują się przepisać konopne medykamenty na problemy zdrowotne o nieco lżejszym przebiegu jak: migreny, zapalenie stawów czy bezsenność. Także rekreacyjne właściwości THC, czyli zmiana percepcji, wzrost euforii i rozluźnienie mają swój wymiar terapeutyczny. Stosując posiłki z marihuaną możemy liczyć na zarówno na efekt terapeutyczny jak i rekreacyjny. 


Medyczna marihuana w kuchni

Poznaj jej właściwości, wpływ na organizm i główne zasady stosowania w kuchni

Konopie siewne w kuchni

Dowiedz się jak działają i co zawierają produkty z nasion konopi siewnych

Dekarboksylacja kwiatostanów (suszu) konopi 

Przygotuj swoje ziele konopne do przygotowania domowych ekstraktów


10 pomysłów na dania z nasionami konopi

Poznaj różnorodne przepisy na dania słodkie i wytrawne z dodatkiem nasion konopi.

6 pomysłów na dania z białkiem konopnym

Poznaj 6 ciekawych przepisóW na dania z dodatkiem białka konopnego.

Konopie na odporność – poznaj ich potencjał

Dowiedz się jak substancje zawarte w konopiach pomogą zwalczyć infekcje. 

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone