Konopie i marihuana w kuchni – pierwsza taka książka kucharska w Polsce

Konopie i marihuana w kuchni to podręcznik, który kompleksowo opisuje właściwości oraz wykorzystanie konopi do celów kulinarnych. Książka zawiera 60 przepisów, w tym 30 przepisów na dania z konopiami siewnymi i 30 na dania z konopiami indyjskimi (marihuaną). Są to zarówno przepisy na produkty bazowe i domowe ekstrakty z kwiatostanów konopi jak i receptury wykorzystujące je jako składniki dań. Porusza aspekt stosowania konopi do celów profilaktycznych, medycznych oraz rekreacyjnych. Oprócz przepisów, pozycja zawiera potężną dawkę wiedzy bazującej na aktualnych badaniach naukowych na temat właściwości konopi siewnych oraz indyjskich, porusza aspekt stosowania konopi do celów profilaktycznych, medycznych oraz rekreacyjnych. Prezentuje szerokie spektrum substancji odżywczych i leczniczych zawartych w konopiach i wyjaśnia mechanizm ich działania na ludzki organizm. Definiuje jak prawidłowo przetwarzać konopie w kuchni by uzyskać ich wysoką biodostępność, opisuje zasady stosowania produktów z konopi, sposoby ekstrakcji oraz prawidłowego dawkowania. Książka posiada 4 rozdziały:

  • Rozdział I to wprowadzenie teoretyczne (historia konopi, rodzaje konopi, wykorzystanie w codziennym życiu)
  • Rozdział II opisuje osobiste doświadczenia autorki związane ze stosowaniem konopi w kuchni
  • Rozdział III jest poświęcony konopiom siewnym (opisuje rodzaje żywności z konopi i ich właściwości, prezentuje substancje aktywne konopi siewnych i ich wpływ na ludzki organizm, przedstawia możliwe zastosowania kulinarne, zawiera 30 przepisów na dania z żywnością konopną)
  • Rozdział IV poświęcony jest konopiom indyjskim (porusza temat medycznej marihuany, opisuje jej wpływ na organizm, porusza aspekt rekreacyjny i zmiany świadomości, opisuje proces domowej dekarboksylacji, ekstrakcji suszu marihuany i odpowiedniego dawkowania, wyjaśnia możliwe działania niepożądane, zawiera 30 przepisów na dania z ekstraktami z konopi indyjskich)

Jest wydana w formacie B5 (250×176 mm) w twardej oprawie i ma 240 stron. Wydawnictwo Santa Herba.

 

O czym jest książka "Konopie i marihuana w kuchni"?

Książa jest kompleksowym przewodnikiem po zastosowania różnych części konopi do celów kulinarnych. Zawiera najważniejsze informacje dotyczące stosowania w kuchni żywności z konopi siewnych a także przygotowywania i stosowania w posiłkach wyciągów z konopi indyjskich (medycznej marihuany).

Dla kogo jest ta książka?

To podręcznik zarówno dla amatorów jak i pasjonatów konopi i zdrowego stylu życia. Wprowadza czytelnika w świat tej wyjątkowej rośliny wyjaśniając podstawowe różnice między konopiami siewnymi oraz indyjskimi, odkrywając przed nim ogromny potencjał jej wykorzystania, w końcu, prezentując mnogość zastosowań kulinarnych różnych części rośliny. W związku z tym jest to odpowiednia pozycja zarówno dla pacjentów medycznej marihuany, użytkowników rekreacyjnych, szefów kuchni czy właścicieli punktów gastronomicznych.

Które rozdziały są dedykowane dla pacjentów medycznej marihuany?

Cały rozdział IV poświęcony konopiom indyjskich jest dedykowany pacjentom medycznej marihuany. Powstał on z myślą o pacjentach, ponieważ mimo iż mogą legalnie leczyć się suszem medycznej marihuany zakupionym w aptece, wciąż nie mogą liczyć na wyciągi medyczne przygotowane przez farmaceutę. Pacjenci znajdą w książce kompleksowy przewodnik po procesie przetworzenia suszu zakupionego w aptece, przygotowania domowych ekstraktów na jego bazie i następnie stosowania ich w posiłkach. W książce znajduje się kilka różnych receptur na ekstrakty z marihuany (na przykład w oleju, alkoholu czy mleku), informacje dotyczące obliczania potencji ekstraktu i końcowej dawki THC zawartej w posiłku, a także prawidłowego stosowania ich podczas przygotowania posiłków.

Jakie przepisy znajdują się w książce „Konopie i marihuana w kuchni”?

Przepisy zawarte w książce są odpowiednie dla osób na różnych dietach, są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Zostały tak skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność substancji aktywnych zawartych w konopiach, ale też wspierać terapeutyczny potencjał konopi przez połączenie ze składnikami bogatymi w substancje odżywcze.

Czy przepisy zawarte w książce są odpowiednie dla pacjentów medycznej marihuany?

Tak, posiłki z rozdziału „Marihuana w kuchni” zostały skomponowane tak, aby dostarczać organizmowi wiele innych substancji odżywczych, oprócz tych zawartych w konopiach, w związku z tym nadają się one do serwowania pacjentom medycznej marihuany, o ile pacjent nie posiada stwierdzonej nietolerancji pokarmowej na któryś ze składników dania.

Czy susz medycznej marihuany zakupiony w aptece jest odpowiedni do przygotowania z niego domowych ekstraktów i stosowania w posiłkach?

Tak, susz zakupiony w aptece będzie doskonałym składnikiem bazowym do przygotowania domowych ekstraktów z marihuany. Jego zaletą jest kontrolowane środowisko wzrostu i wysoka jakość oraz fakt, że znamy zawartość procentową THC, co znacznie ułatwia obliczenie potencji gotowego ekstraktu.

Czy książka zawiera informacje teoretyczne na temat rośliny konopi i jej wpływu na organizm?

Tak, książka porusza kwestie wpływu różnych substancji aktywnych zawartych w konopiach na nasze zdrowie i świadomość. Znajduje się tam charakterystyka najważniejszych bioskładników z różnych części konopi (między innymi z nasion, liści i kwiatostanów) oraz opis ich mechanizmu działania a wszystko w oparciu o najnowsze badania naukowe.

Czy w książce znajdują się przepisy na domowe ekstrakty i receptury z marihuaną (THC)?

Tak, rozdział poświęcony konopiom indyjskim zawiera 30 przepisów na dania z dodatkiem marihuany, czyli ekstraktów z konopi indyjskich.

Czy przepisy zawarte w książce są odpowiednie dla użytkowników rekreacyjnych?

Jak najbardziej. Przepisy na dania z marihuaną są odpowiednie zarówno dla pacjentów medycznej marihuany jak i użytkowników rekreacyjnych. Aspekt zmiany świadomości, który następuje pod wpływem THC, kwestie bezpiecznego dawkowania oraz typowe objawy niepożądane i te związane z przedawkowaniem substancji, został szczegółowo opisane w rozdziale IV.

Czy przepisy zawarte w książce są odpowiednie dla dzieci?

Nie wszystkie przepisy zawarte w książce są odpowiednie dla dzieci. Przepisy z rozdziału III czyli bazujące na żywności z konopi siewnych są wolne od jakichkolwiek substancji psychotropowych. W  związku z tym dania powstałe z tych przepisów mogą być serwowane najmłodszym. Pozostałe przepisy, czyli te zawierające ekstrakty z konopi indyjskich nie są odpowiednie dla dzieci, bowiem dania, które z nich powstaną będą zawierać psychoaktywną substancję THC, która nie jest odpowiednia dla dzieci. W przypadku leczenia chorób dziecięcych i stosowania ekstraktów z THC w celach medycznych, dopuszcza się stosowanie posiłków z medyczną marihuaną u dzieci pod ścisłą kontrolą lekarza prowadzącego.

Czy przepisy zawarte w książce mogą być serwowane w restauracji czy punkcie gastronomicznym?

Receptury zawarte w książce są objęte prawem autorkim i nie wolno ich powielać, można natomiast serwować dania podobne do tych zamieszczonych w książce. Można też skontaktować się z autorką w celu przygotowania dedykowanych przepisów dla restauracji.

Czy dania powstałe na przepisach z tej książki są legalne?

Legalność powstałego dania zależy od tego czy surowiec konopny używany do powstania posiłku jest produktem legalnym. Oto przykłady:

  • produkty żywnościowe z nasion konopi siewnych – produkt legalny
  • susz konopi siewnych, który posiada poniżej 0,2% THC – produkt legalny
  • ekstrakty z konopi siewnych, które posiadają poniżej 0,2% THC – produkt legalny
  • susz medycznej marihuany (konopi indyjskich) zakupiony w aptece – produkt legalny
  • susz marihuany (konopi indyjskich) pozyskany z czarnego rynku lub pochodzący z własnej uprawy – produkt nielegalny

Recenzje książki

SKLEP

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top