Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Komosanka z pieczoną dynia i masłem z konopi siewnych

21 października, 2016 by smilingspoon Zostaw komentarz

_mg_5458

Stosowanie żywności z konopi siewnych stało się już moim codziennym nawykiem. Nie wyobrażam sobie dnia bez mojego smoothie z białkiem konopnym, sałatkę zawsze posypuję łuskanymi nasionami a popołudniu chętnie skuszę się na kawałek bezglutenowego ciasta z mąką konopną. Najważniejsze dla mnie jest to, iż odżywiam się zdrowo bez wyrzeczeń (przynajmniej ja tak to postrzegam) a efekty takiego sposobu żywienia odczuwam codziennie w postaci lepszego zdrowia i samopoczucia.

Często pytacie mnie o to gdzie zaopatruję się w produkty konopne. Prawda jest taka, że nie mam jednego wybranego sklepu ani producenta, szczególnie jeśli chodzi o żywność konopną produkowaną w Polsce. Za granicą często odwiedzam sklepy i bazary z biożywnością gdzie kupuję produkty pochodzące z Niemiec, Holandi, Belgi, Czech, Węgier czy Słowacji. Kieruję się tylko 2 rzeczami: miejscem gdzie rosły konopie oraz opakowaniem. Wybieram produkty z konopi, które pochodzą z miejsca jak najmniej oddalonego od miejsca zakupu. Mam wtedy gwarancję, że konopie nie jechały pół świata i przy okazji nie straciły swoich właściwości. Ważne jest także to, z czego wykonane jest opakowanie. Najczęściej jest to plastik lub folia, papier lub mieszane, rzadziej szkło. Staram się kupował wyłącznie produkty w szklanych opakowaniach. Plastikowe opakowania mogą być dobrej jakości, ale to wciąż plastik, który w jakimś stopniu dostaje się do żywności.

_mg_5448

Z dostępnych na polskim rynku produktów konopnych w szklanym opakowaniu znajdziemy co najwyżej olej z nasion konopi. W przypadku mąki czy białka konopnego graniczy to z cudem. Niestety. Dlatego niemałym zaskoczeniem i radością jest dla mnie odkrywanie nowych produktów rodzimych producentów opakowanych w bezpiecznie i do tego estetyczne opakowanie. Tak, design też ma znaczenie, nie tylko ze względu na nasz odbiór marki. Przyjemniej jest mi wejść w kontakt z marką, której produkt jest spójny pod względem wyglądu i zawartości.

Masło konopne to produkt powstały ze zmielonych i łuskanych nasion konopi siewnej. Zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe omega 3 i omega 6 w proporcjach najlepiej przyswajalnych przez nasz organizm, czyli 3:1. Jest bogaty w minerały, takie jak wapń, potas, magnez, selen oraz chrom, zawiera też sporą dawkę rzadko dostępnej w żywności witaminy K2. Konsystencja masła przypomina masło orzechowe, zaś smak określiłabym jako orzechowo – sezamowy. Podobny do smaku pasty tahini.

Pierwszym daniem, w którym wykorzystałam masło konopne była moja ulubiona kasza z dodatkami w wersji śniadaniowej.

Przepis na komosankę z pieczoną dynią i masłem konopnym

_mg_5443

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 szklanka pokrojonej w mniejsze kawałki pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju kokosowego raw
  • 2 łyżki masła konopnego z nasion konopi siewnych (użyłam masło marki Hempfoodie)
  • pół szklanki wody mineralnej

_mg_5460

Dynię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w większa kawałki i pieczemy około 15- 20 min w temp 180 st C. Komosę płuczemy, dodajemy do wrzątku i gotujemy tak jak napisano na opakowaniu. Daktyle i migdały kroimy w mniejsze kawałki. Ugotowaną i lekko ostudzoną komosę łączymy z olejem kokosowym, cynamonem, migdałami, daktylami, wodą mineralną i masłem konopnym. Dokładnie mieszamy. Kaszę serwujemy obok kawałków upieczonej dyni posypaną czarnym sezamem.

_mg_5463

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Filed Under: kasze, na śniadanie, pro zdrowotne, przekąski, Przepisy konopne, vege, wegetariańskie, zdrowe nawyki Tagged With: komosa, komosa ryżowa, konopie w kuchni, kuchnia konopna, masło konopne, masło z nasion konopi, pieczona dynia, przepisy konopne, quinoa

« Buraczano jarmużowe smoothie ze śliwką
Szakszuka według smiling spoon »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • blog autorski 137 o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • Ewka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone