Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Kokosowo – czekoladowe ciasto raw

9 czerwca, 2016 by smilingspoon 5 komentarzy

_MG_4250

W obliczu zatrzęsienia zdrowych, roślinnych pokarmów, które na przełomie wiosny i lata wysypują się ze sklepowych półek, bazarków i ulicznych straganów dalej piszczysz na widok batona, czekolady a po cichu marzy Ci się nieprzyzwoicie wielka porcja lodów z waflem i polewą toffi? Wszak nie jesteś sama (sam). Większość nas stała się już dawno niewolnikiem narkotycznego działania cukru, ponieważ zaburza on funkcjonowanie neuroprzekaźników, powoduje zmiany hormonalne, co wynika ze zmian chemicznych zachodzących w naszym mózgu. Badania amerykańskiego Center for Disease Control and Prevention wykazały, że spożywanie dużych ilości cukru w połączeniu z tłuszczami trans (takie połączenie znajdziesz w ciasteczkach, batonach, wypiekach etc) ma wpływ na nadmierne objadanie się, zaburzenia snu,  spadek witalności, chorobę afektywną, zmiany hormonalne, obniżenie nastroju i depresję.

_MG_4228

Co gorsze, idzie lato. Wiesz co to oznacza? Że może nadarzyć się okazja do zdjęcia Twojego pięknego odzienia. Także, jeśli od stycznia nie ćwiczyłaś regularnie z Ewą Chodakowską, a cukier w Twojej diecie był na poziomie niezwykle wysokim, to na pewno przybyło Ci parę kilo lub z pewnością nie udało Ci się schudnąć. Jeśli jeszcze tego nie wiesz, za tycie odpowiedzialny jest właśnie cukier czyli węglowodany (proste, złożone) dostępne w potrawach mącznych, słodyczach, owocach, kaszach, niektórych warzywach.

_MG_4231

Co zrobić kiedy miota Tobą jak szatan na widok słodkości? Zastąp batony, czekolady i ciastka tym wspaniałym, bezcukrowym deserem słodzonym owocami. Jedz go bez wyrzutów sumienia w chwilach słabości oraz w chwilach triumfu. Jego wyjątkowość polega na tym, że jest tak niesamowicie pyszny, że nie da się tego opisać. Obiecuje amatorom i amatorkom sklepowych słodyczy, nie będziecie zawiedzeni jego smakiem!

_MG_4236

Do dzieła!

Banany umyj i obierz ze skórki, umieść w wysokim naczyniu z daktylami i olejem kokosowym. Blenduj całość do uzyskania gładkiej masy. Dodaj kakao i wymieszaj. Otwórz kokosa, wydrąż miąższ pokrój go w mniejsze kawałki i dodaj do masy.

_MG_4238

Blenduj raz jeszcze całą masę następnie wyłóż do formy na ciasto. Schowaj do zamrażarki na 20 min. Po wyjęciu ułóż kawałki ulubionych owoców, pokrój i zajadaj! 😀

Składniki

  • 1 szklanka suszonych daktyli bio (niesłodzonych)
  • miąższ z 1 dużego kokosa
  • 5 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego (raw)
  • 2 banany bio
  • 3 łyżki surowego kakao
  • sezonowe owoce (np truskawki)

_MG_4251

_MG_4255

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Filed Under: ciasta, ciasteczka, desery, raw food, vege, wegetariańskie Tagged With: bez cukru, ciasto bez pieczenia, ciasto czekoladowe raw, ciasto raw, ciasto wegańskie, daktyle, deser raw, deser werański, kakao, kokos, kokosowe ciasto, słodycze bez cukru, surowe ciasto

« Rollsy z kapusty włoskiej
Syrop z czarnego bzu »

Comments

  1. Basia says

    9 czerwca, 2016 at 6:29 pm

    hej, czym można by zastapic kokosa? czy wiórki kokosowe moga byc? jesli tak to w jakiej ilości..?
    Basia

    ps. jak to pysznie wygląda:)

    Odpowiedz
    • smilingspoon says

      10 czerwca, 2016 at 8:35 am

      Spokojnie można kokosa zastąpić wiórkami, tylko wtedy ciasto już nie będzie tak zdrowe. Daj 3/4 szklanki wiórek i 1/4 szklanki orzechów nerkowca. Też będzie spoko 😉

      Odpowiedz
      • Basia says

        10 czerwca, 2016 at 9:23 pm

        super dzieki:).. z kokosem nie miałam jeszcze doświadczenia i obawiam sie że sobie nie poradze.:)

        Odpowiedz
  2. Małgorzata says

    9 czerwca, 2016 at 6:41 pm

    Ten przepis jest na jakich rozm. blachę?

    Odpowiedz
    • smilingspoon says

      10 czerwca, 2016 at 8:34 am

      Ja użyłam 21 x 21 cm 🙂 Wtedy warstwa ciasta ma wysokość 3 / 4 cm.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Gośka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • Wilczyca o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • smilingspoon o Świąteczny poncz żurawinowy

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się