Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Hummus

7 czerwca, 2013 by smilingspoon Zostaw komentarz

Hummusem zachwycam się od czasu, kiedy zaczęłam przygotowywać go w domu. Jadałam go wcześniej w różnych restauracjach, jednak  z jakiegoś powodu zakodowałam sobie, że jest trudny do przygotowania i trochę się do niego zniechęciłam. Fakt, jego przygotowanie trwa dosyć długo, wymaga precyzji ale jest bardzo proste, dlatego w domowych warunkach można z powodzeniem przygotować hummus rodem z dobrej arabskiej restauracji.

 

 

Poniżej proces przygotowania idealnego, kremowego hummusu:

Krok 1. – Namaczanie: cieciorkę zalewam 3 szklankami  filtrowanej wody (na 1,5 szklanki kuleczek) namaczam przed gotowaniem przez co najmniej 4-5 h. Jest to niezbędne do uzyskania odpowiednio nawilżonych ziarenek co znacznie skróci czas gotowania. Na tym etapie cieciorka chłonie wodę jak szalona, pod koniec namaczania będzie dwukrotnie większa niż przed.

Krok 2. – Gotowanie: przed gotowaniem wylewam wodę w której nasiona się moczyły, zalewam świeżą (dwa razy tyle wody ile ciecierzycy) i dodaję pokrojową w paski marchew, pietruszkę i kilka kawałków cebuli, dzięki nim hummus nabierze cudownego aromatu. Gotuję około 2-3 h do momentu, aż ziarenka będą miękkie. Miękkość badam zgniatając pojedyncze ziarenko w palcach, jeśli w środku jest mięsiste, tłustawe i jego połówki się jakby ześlizgują, wtedy cieciorka jest gotowa (polecam sprawdzenie kilku nasionek, bo ich miękkość może się znacznie różnić). Trzeba bardzo uważnie pilnować czasu gotowania, ponieważ przy jego przekroczeniu z cieciorki odparuje zbyt dużo wody i ziarenka będą suche w środku.

 Krok 3. – Mielenie: ugotowaną cieciorkę zdejmuje z ognia, w tym czasie robię pastę tahiny. Na patelni zarumieniam sezam, dolewam oliwę z oliwek, dodaję kumin, zatar i cynamon, smażę jeszcze chwilę. Pastę dodaję do ugotowanej cieciorki (usuwam połowę pietruszki i cebuli, resztę warzyw zostawiam) mielę wszystko blenderem i odstawiam na chwilę do ostygnięcia.

Krok 4. – Robimy hummus: całą masę z cieciorki i warzyw miksujemy powoli dolewając 1 szklankę lodowatej wody oraz 0,5 szklanki oliwy z oliwek.  Na tym etapie powstaje hummus, pasta wyraźnie zmienia kolor na jaśniejszy i staje się bardzo aksamitna. Miksuję tak około 5 min i przekładam do naczynia, w którym hummus będzie serwowany.

Krok 5. Serwowanie: hummus podaję w miseczce, ozdabiam kilkoma ziarenkami ugotowanej cieciorki, polewam oliwą z oliwek i posypuję słodką papryczką i suszonymi ziołami. Z hummusem idealnie komponują się świeże warzywa, owoce i opiekane pieczywo. Można spożywać go do 3,4 dnia od przygotowania.

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1/3 szklanki sezamu
  • oliwa z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • pół cebuli
  • przyprawy: kumin, zatar, cynamon (opcjonalnie) sól


Filed Under: dania orientalne, pasty kanapkowe, przekąski, sałatki, vege Tagged With: ciecierzyca, cieciorka, hummus, pasta z ciecierzycy, pasta z cieciorki

« Tortilla z krewetkami, awokado i papryką
Tarta z truskawkami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • blog autorski 137 o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • Ewka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone