Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Dyniowo – jaglane burgery z mąką konopną

18 listopada, 2016 by smilingspoon Zostaw komentarz

Dzięki holistycznej naturze naszych ciał mamy możliwość czerpania wielu korzyści płynących z jedzenia. Zjadając tego wspaniałego burgera nie tylko karmisz swoje tkanki i nabierasz siły do działania. Możesz także nakarmić swoje wnętrze, obdarzyć się radością i spełnieniem, a to wszystko dzięki świadomości, że robisz dla siebie coś dobrego.

_mg_5677

Człowiek jako osoba wielowymiarowa kojarzy jedzenie z różnymi doświadczeniami: domem, dzieciństwem, radością, świętowaniem, czasem też poczuciem winy, żalem, ucieczką, pocieszeniem. To bardzo potężne etykiety, które w znacznej mierze warunkują nasze podejście do jedzenia i mogą mieć wpływ na jego zaburzenia. Mając na uwadze swoje dobro zastanów się, czy Twój posiłek jest przyczyną Twojej radości czy frustracji i poczucia winy. Ile razy zdarzyło Ci się zjeść pod wpływem impulsu, nie związanego z głodem? Spokojnie, potrzebę nagradzania, celebrowania, czy pocieszania się jedzeniem mamy wszyscy. Różnica jest taka, że możesz uniknąć sięgania po posiłek pod wpływem impulsu o ile zdasz sobie z niego sprawę. Jak to zrobić? Bardzo łatwo – za każdym razem przed posiłkiem zastanów się czy na pewno jesteś głodny / głodna. By to określić możesz potrzebować kilku minut w samotności a nawet medytacji, która odsunie natłok myśli i zbliży Cię do Twojego wnętrza.

_mg_5664

Jedz wielowymiarowo! Napełniaj swoje ciało radością podczas każdego posiłku:

– jedz regularnie, nie podjadaj, staraj się konsumować kiedy czujesz prawdziwy głód,

– wybieraj świeże i naturalne produkty spożywcze, przetworzona żywność won!

– pij lekkie napoje: wody z sokiem z cytryny, napary ziołowe, soki owocowo warzywne,

– szanuj swoje ciało i nie objadaj się,

– spożywaj posiłek bez pośpiechu, w pozycji siedzącej, z dala od ekranów i zatłoczonych miejsc,

– oddychaj w trakcie posiłku, twój organizm kocha tlen 🙂

Mnie osobiście najbardziej raduje posiłek, który przygotowuję sama, z produktów kupionych od ludzi życzliwych, dobrych, z którymi udało mi się nawiązać jakąś relację. Warto szukać dobrej żywności, energia przekazana przez takie składniki napełni Twoje danie i Ciebie radością i lekkością. To co, jemy burgera? 😀

_mg_5659

Burgery dyniowo – jaglane z mąką konopną

Składniki:

  • 1 szklanka musu z pieczonej dyni piżmowej,
  • 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1/3 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy,
  • 1/4 szklanki mąki konopnej,
  • 2 łyżki stołowe sezamu,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypta soli morskiej lub kamiennej,

_mg_5642

Dynię myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w oliwie, solimy i pieczemy w temp 200 st C przez 15 min. Kaszę jaglaną i soczewice gotujemy do miękkości zgodnie z informacją na opakowaniu. Upieczona dynię blendujemy i umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, soczewicę i pozostałe składniki następnie blendujemy kilka minut do uzyskania nieregularnej ale zwartej masy (musi się kleić, jeśli nie będzie należy dodać mąki lub płatki owsiane). Z powstałej masy uformować burgery i smażyć na złocisty kolor na głębokim tłuszczu z obu stron.

Burgery odsączyć z tłuszcz u podawać z sałatką lub ulubioną bułką.

_mg_5665

Na zdjęciu: burgery dyniowo – jaglane z mąką konopną w bułce orkiszowej z sałatą masłową, plastrami papryki z dressingiem miodowo – musztardowym.

_mg_5676

 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

 

Filed Under: kasza jaglana, pro zdrowotne, Przepisy konopne, szybki obiad, vege, wegetariańskie Tagged With: burgery, burgery dyniowe, dynia, jedzenie konopne, konopie w kuchni, kuchnia konopna, mąka konopna

« Szakszuka według smiling spoon
Wilgotne ciasto dyniowe z polewą czekoladową »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • blog autorski 137 o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • Ewka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone