Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Dyniowa tarta bez cukru z nasionami konopi

6 listopada, 2020 by smilingspoon Zostaw komentarz

Dyniowe ciasta, to nasz jesienny obowiązek. Nie tylko dlatego, że w końcu mamy dostęp tego wspaniałego warzywa. Dynia posiada szczególnie korzystne właściwości, jeśli chodzi o utrzymanie prawidłowego poziomu naszego cukru, co za tym idzie, obniża chęć sięgania po słodkie. Ma też wiele innych właściwości zdrowotnych! A bądźmy szczerzy, w obecnym czasie większość z nas zajada się sklepowym batonem, czekoladą, ciastkiem, które posiadają utwardzone tłuszcze, chemiczne dodatki, masę rafinowanego cukru. Wiadomo, musimy jakoś rekompensować sobie obecną, niepewną sytuację na świecie, niewielką ilość słońca i spadek nastroju. Zapewniam jednak, że jeśli zamiast batonu sięgniecie po kawałek dyniowej tarty, wasz nastrój poprawi się na dłużej niż tylko 5 minut. 

Czy wszyscy wiemy jakie są konsekwencje jedzenie dużej ilości cukru? Szczególnie fruktozy, obecnej pod postacią taniego w produkcji ale o wiele bardziej szkodliwego dla nas, syropu glukozowo- fruktozowego, który znajduje się w większości sklepowych słodyczy? Wymienię tylko kilka: 

  • zaburzenia sygnalizacji insuliny, co może prowadzić do insulinooporności
  • wzmaganie apetytu, blokowanie wydzielania leptyny, hormonu sytości
  • przeciążenie i uszkodzenie wątroby, podobne do tego po alkoholu
  • karmienie komórek nowotworowe

Dr Robert Lustig – profesor Pediatrii Klinicznej w Oddziale Endokrynologii na Uniwersytecie Kalifornijskim i wieloletni badacz metabolizmu cukrów – twierdzi, że organizm może bezpiecznie metabolizować maksymalnie sześć łyżeczek cukru dziennie. Duża ilość cukru będzie też wpływać na nasz nastrój, w krótkim okresie przyniesie poprawę nastroju ale w dłuższej perspektywie może przyczyniać się do depresji. Dlatego zastanów się jeszcze raz, czy na pewno nie wolisz kawałka tego cuda, zamiast batonika?

Kawałek dyniowej tarty bez cukru z nasionami konopi

Dynia zapewnia nam bezpieczne lądowanie jeśli chodzi o poziom cukru w organizmie. Naukowcy z East China Normal University w Szanghaju odkryli, że substancja zawarta w miąższu dyni, D-chiro-inozytol, może regulować aktywność insuliny, czyli powodować jej prawidłowy wzrost, który powoduje obniżenie cukru we krwi. Co ciekawe, substancja ta może nawet zastąpić insulinę, co zmniejsza ryzyko zachorowanie na cukrzycę. Dynia jest ponadto naładowana korzystnymi dla zdrowia składnikami, zawiera: witaminy A (karoten) B1, B2, PP, E i C, a także żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź i mangan. Dynia jest lekkostrawna i bardzo odżywcza, naładuje Cię pozytywną energią. Dyniową tartę według mojego przepis (bez grama rafinowanego cukru) można bezpiecznie konsumować wieczorami, oglądając ulubiony serial, popijając herbatkę, bez obawy o negatywne skutki dla zdrowia.

Tarta dyniowa z nasionami konopi

Przepis na dyniową tarkę bez cukru z nasionami konopi

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej bio
  • 1,5 szklanka mąki kukurydzianej bio
  • 1 jajko zerówka (w wersji vege dajemy 3 łyżki namoczonych nasion chia)
  • 150g masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Masa dyniowa

  • 2 szklanki musu z upieczonej dyni 
  • 6-8 daktyli
  • garść orzechów nerkowca
  • 0,5 szklanki łuskanych nasion konopi
  • 3-4 łyżeczki żelatyny lub 6-8 łyżeczek agaru
  • 2 łyżeczki startego cynamonu
  • 1 łyżeczka startego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki startego anyżu

Dekoracja

  • rozpuszczona czekolada do dekoracji
  • nasiona konopi
Dyniowa tarta bez cukru z nasionami konopi

Przygotowanie

Składniki na spód umieścić w wysokiej misie, połączyć je, po otrzymaniu jednolitej, zwartej masy ugniatać ciasto około 10 – 15 min. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na około 30- 40 min. 

W miseczce umieścić daktyle i nerkowce, zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min. Po tym czasie usunąć pestki z daktyli, umieścić je z nerkowcami, dynią i pozostałymi składnikami na masę w blenderze i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Pozostałą po daktylach wodę zagotować, zdjąć z ognia (powinno być około 0,5 szklanki) połączyć z żelatyną lub agarem i wymieszać. Gotową masę dyniową połączyć z rozpuszczoną żelatyną lub agarem i wymieszać dokładnie. 

Ciasto na spód pokroić w 2 cm plastry, ułożyć na formie do pieczenia wysmarowanej masłem, uformować spód, nakłóć widelcem i upiec w temperaturze 200 st C przed 10- 15 min. Spód schłodzić, wyłożyć masę dyniową, posypać nasionami konopi i umieścić w lodówce na minimum 2h. Schłodzoną masę możemy dodatkowo udekorować odrobiną rozpuszczonej gorzkiej czekolady. 

Smacznego 🙂 

Kawałek dyniowej tarty bez cukru

Żródła:

  • https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni-aa-s3AM-VyZn-bZoL.html
  • https://polish.mercola.com/sites/articles/archive/2018/01/23/cukier-skutki-uboczne.aspx

———————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

Filed Under: ciasta, desery, Przepisy konopne, tarty, wegetariańskie Tagged With: ciasto dyniowe, ciasto z konopiami, ciasto z nasion konopi, konopie w kuchni, konopna kuchnia, nasiona konopi, nasiona konopi łuskane, przepisy konopne, tarta dyniowa, tarta z dynią, wegańskie ciasto

« Wegańskie kotlety z cukinii z mąką konopną
Wegetariański bibimbap z nasionami konopi »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone