Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Domowe PHO

26 sierpnia, 2014 by smilingspoon Zostaw komentarz

Zupa Pho wywodzi się z kuchni wietnamskiej, jednak według wielu źródeł przepis powstał pod wpływem kolonialnej kuchni francuskiej. Całość dania opiera się na wywarze wołowym (z kości i karkówki wołowej) z dodatkiem warzyw i sosu rybnego. Ponieważ nie mam zaufania, do jakości wołowiny dostępnej w warszawskich sklepach a niestety nie udało mi się zdobyć ekologicznej kości wołowej mój wywar opiera się częściowo na kawałku ekologicznej kurki, kawałku karkówki wołowej z zaprzyjaźnionej masarni z miejscowości Krasne pod Lublinem, warzywach i przyprawach. Dodatki do wywaru także odbiegają od klasycznej wersji wietnamskiej, ponieważ wśród warzyw i kiełków znalazło się awokado.

Zaczynam od zagotowania wody (około 3,5 litra) i obrania warzyw na wywar (2 marchewki, pietruszki, korzeń imbiru, cebula, seler). Do gotującej się wody wrzucam kurkę, karkówkę wołową i pokrojone w plasterki warzywa. Gotuję około 40 min, po tym czasie wyjmuję karkówkę wołową i kroję ją w paseczki, pozostałe składniki mają się gotować jeszcze przynajmniej 50 min, wtedy też dodaję przyprawy (cynamon, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, 2 gwiazdki anyżu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu rybnego i 2 łyżki cukru). Na 15 minut przed podaniem gotuję makaron ryżowy do pho.

Gotowy wywar serwuję z makaronem ryżowym, kawałkami ugotowanych marchewek, kiełkami fasoli mung, kawałkami wołowiny, kawałkami awokado, drobno pokrojoną cebulą dymką, posiekaną kolendrą, miętą lub pietruszką i posiekaną papryczką chilli. Do zupy podaje się także sos sojowy i kawałek cytryny, aby wzmocnić smak bulionu. Stałą zawartość Pho spożywa się pałeczkami, płynną łyżką lub wypijając wywar bezpośrednio z miseczki.

Składniki:

Wywar:

  • połowa młodej kurki (mogą być 2 udka)
  • kawałek karkówki wołowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • korzeń imbiru
  • seler
  • przyprawy (cynamon, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, 2 gwiazdki anyżu)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru

Do zupy wrzucam:

  • makaron ryżowy,
  • kawałki ugotowanych marchewek,
  • kiełki fasoli mung,
  • kawałki wołowiny,
  • kawałki awokado,
  • drobno pokrojoną cebulę dymkę,
  • posiekaną kolendrę, miętę lub pietruszkę
  • posiekaną papryczkę chilli
  • obok: sos sojowy i kawałek cytryny do smaku

Filed Under: dania mięsne, dania orientalne, zupy Tagged With: bulion, pho, rosół, wywar wołowy, zupa

« Zapiekana cukinia z bakłażanem
Sok energia »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • blog autorski 137 o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • Ewka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone