Uwaga, 5-go dnia zwiększamy dawkę nadtlenku wodoru i przyjmujemy 6 kropli 4 razy dziennie! Jeśli przez ostatnie 2 dni po jego podaniu wystąpiły u Ciebie niepokojące objawy (wymioty, biegunka, pieczenie przełyku, pokrzywka na twarzy lub innych częściach ciała) mogą świadczyć o uczuleniu na nadtlenek wodoru. Możesz kontynuować detoks jednak nie powinieneś wtedy przyjmować wody utlenionej.
Detoks – dzień pierwszy
7:30 Pobudka
Płukanie ust olejem – stołową łyżkę oleju słonecznikowego „ssij” przez około 15 min. Następnie wypluj olej i wypłucz usta wodą z wodą utlenioną i od razu dokładnie umyj zęby.
W międzyczasie wyszczotkuj ciało szczotką z naturalnego włosia (około 5 -10 min).
7:45 Alkalizacja
Wypij ciepłą przegotowaną wodę z sokiem z jednej cytryny, połową łyżeczki kurkumy i szczyptą pieprzu.
Wypij kolejną szklankę z płaską łyżeczką chlorku magnezu z sokiem z połowy cytryny.
Wypij kolejną szklankę z łyżeczką octu jabłkowego i połową łyżeczki kwasu askorbinowego.
8:15 Śniadanie
Przed zjedzeniem śniadania – 6 kropli nadtlenku wodoru 3% na 1 szklankę wody.
Na śniadanie jaglany pudding
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- ½ szklanki wody
- 1/3 ananasa
- Garść suszonej żurawiny
- Garść pestek granatu
Kaszę jaglaną wypłukać, wrzucić do gotującej się wody i gotować 15 minut. Ananasa umyć, obrać ze skórki pokroić w mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę miksować z kawałkami ananasa aż do uzyskania konsystencji budyniu. Podawać z pestkami granatu i sparzoną żurawiną.
10:00 Drugie śniadanie
Przed zjedzeniem śniadania – 6 kropli nadtlenku wodoru 3% na 1 szklankę wody.
Smoothie owocowo – warzywne
Składniki:
- Seler naciowy
- 2 pomarańcze
- 1 grejpfrut
- 1 cytryna
- Imbir
- Liście szpinaku (świeże)
Produkty umyć, cytrusy i imbir obrać ze skórki. Seler z cytrusami i imbirem rozdrobnić na mniejsze kawałki i wrzucić do sokowirówki. Powstały sok przelać do blendera kielichowego, dodać liście szpinaku i miksować na gładki sok.
Pasta z czarnej fasoli
Składniki:
- Nasiona czarnej fasoli
- Zeszklona cebulka
- Łyżka majonezu
- Sok z cytryny
- Szczypiorek
- Czosnek
- Kumin
- Oliwa z oliwek
- Pieprz świeżo mielony
- Sól morska lub himalajska
Fasolę czarną namoczyć przez 3h potem gotować przez 60 min na małym ogniu. Ugotowaną fasolę blenduję z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny, podsmażoną na oliwie cebulką i główką czosnku. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i kuminem. Podawać ze świeżym szczypiorkiem, pieczywem i warzywami.
13:00 obiad
Przed zjedzeniem – 6 kropli nadtlenku wodoru 3% na 1 szklankę wody.
Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 1-2 kubki czerwonej soczewicy (tak czerwonej!)
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- cytryna
- natka pietruszki
Przyprawy:
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- kurkuma
- świeży imbir
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ewentualnie kilka świeżych listków mięty
Gotujemy 6-10 kubków wody. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa: marchewką, pietruszkę, selera i pora, kroimy na talarki. Do wrzątku dodajemy pół łyżeczki kurkumy, imbiru, kilka kuleczek ziela angielskiego i 1 liść laurowy. Wrzucamy warzywa. Pora dodamy później, żeby się całkiem nie rozgotował. Warzywa się gotują, a my w tym czasie kroimy cebulkę w drobną kostkę, a czosnek na plasterki. Na patelni albo w rondelku rozgrzewamy oliwę (tak około 1/4 szklanki), na gorącą wrzucamy cebulkę i czosnek i zmniejszamy ogień na malutki. Dusimy kilka minut, często mieszając. Do cebuli wrzucamy soczewicę i zalewamy wodą z warzyw tak, aby wody było o jakieś 2-3 centymetry więcej niż soczewicy, solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Do wywaru dorzucić ugotowaną soczewicę razem z cebulą i czosnkiem. Przed podaniem do zupy wyciskamy cytrynę, doprawiamy też solą i pieprzem.
Danie główne:
Makaron gryczany z fasolą mung
Składniki:
- 1 mała dynia (w przepisie Calabaza squash)
- 2 młode marchewki
- rukola
- makaron udon
- fasola mung
- nasiona konopne łuskane
- dressing (sok z połówki cytryny, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu teriyaki, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka słodkiego sosu chilli, szczypta kozieradki, szczypta suszonego imbiru)
Dynię i marchew umyć i pokroić na większe kawałki, ułożyć na papierze do pieczenia, przyprawić odrobiną czosnku i słodkiej papryki i następnie piec przez około 20 min w temperaturze 190 stopni C. Makaron udon zagotować. Fasolę mung (namoczoną wcześniej przez 12h) gotować przez około 20 min do miękkości. Sałatę rukolę umyć i ułożyć w półmisku. Na makaron ułożyć ugotowany makaron udon, następnie upieczone kawałki dyni i marchwi, posypane fasolą mung i nasionami konopi. Całość polać obficie dresingiem na bazie sosu teriyaki (sok z połówki cytryny, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu teriaki, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka słodkiego sosu chilli, szczypta kozieradki, szczypta suszonego imbiru).
18:00 Kolacja
Przed zjedzeniem – 6 kropli nadtlenku wodoru 3% na 1 szklankę wody.
Sałata z brązową soczewicą, burakiem, granatem i dynią
Składniki:
- 1/3 dyni
- 2 buraki
- 1/3 szklanki brązowej soczewicy
- sezam
- rukola
- garść pestek granatu
- Sól morska lub himalajska
- Pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek
Soczewice wypłukać, wrzucić do wrzątku i gotować 20 minut. Warzywa umyć, buraka i dynie obrać ze skórki, pokroić w podłużne kawałki, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posolić i posypać pieprzem, następnie zapiekać około 20 min w 180 stopniach. Warzywa podawać na sałacie razem z soczewicą, pestkami granatu. Całość posypać sezamem i polać oliwą z oliwek.
20:00 lub później – Masaż i sauna
Czas wypocić część toksyn, oraz oczyścić pory skóry w saunie lub łaźni parowej. Twoje ciało jest także gotowe na długi masaż relaksujący z użyciem olejków eterycznych i gorących kamieni. Jesteś tego warta/ty :*
Nie masz pomysłu na codzienne dania a stoisz przed dylematem usunięcia z jadłospisu glutenu, nabiału, jajek, droższy, soi, mięsa, strączków, orzechów, warzyw psiankowatych, czy innych produktów?
Potrzebujesz spersonalizowanego jadłospisu? Napisz do mnie: kontakt@smilingspoon.pl