Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

PROGRAM 5-CIO DNIOWEGO DETOKSU – DZIEŃ PIĄTY

7 stycznia, 2016 by smilingspoon Zostaw komentarz

Uwaga, 5-go dnia zwiększamy dawkę nadtlenku wodoru i przyjmujemy 6 kropli 4 razy dziennie! Jeśli przez ostatnie 2 dni po jego podaniu wystąpiły u Ciebie niepokojące objawy (wymioty, biegunka, pieczenie przełyku, pokrzywka na twarzy lub innych częściach ciała) mogą świadczyć o uczuleniu na nadtlenek wodoru. Możesz kontynuować detoks jednak nie powinieneś wtedy przyjmować wody utlenionej.

cover-DETOX-SS

Detoks – dzień pierwszy

7:30 Pobudka

Płukanie ust olejem – stołową łyżkę oleju słonecznikowego „ssij” przez około 15  min. Następnie wypluj olej i wypłucz usta wodą z wodą utlenioną i od razu dokładnie umyj zęby.

W międzyczasie wyszczotkuj ciało szczotką z naturalnego włosia (około 5 -10 min).

7:45 Alkalizacja

Wypij ciepłą przegotowaną wodę z sokiem z jednej cytryny, połową łyżeczki kurkumy i szczyptą pieprzu.

Wypij kolejną szklankę z płaską łyżeczką chlorku magnezu z sokiem z połowy cytryny.

Wypij kolejną szklankę z łyżeczką octu jabłkowego i połową łyżeczki kwasu askorbinowego.

woda-z-cytryna

8:15 Śniadanie

Przed zjedzeniem śniadania – 6 kropli nadtlenku wodoru 3% na 1 szklankę wody.

Na śniadanie jaglany pudding

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki wody
  • 1/3 ananasa
  • Garść suszonej żurawiny
  • Garść pestek granatu

Kaszę jaglaną wypłukać, wrzucić do gotującej się wody i gotować 15 minut. Ananasa umyć, obrać ze skórki pokroić w mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę miksować z kawałkami ananasa aż do uzyskania konsystencji budyniu. Podawać z pestkami granatu i sparzoną żurawiną.

_MG_2938

10:00 Drugie śniadanie 

Przed zjedzeniem śniadania – 6 kropli nadtlenku wodoru 3% na 1 szklankę wody.

Smoothie owocowo – warzywne

Składniki:

  • Seler naciowy
  • 2 pomarańcze
  • 1 grejpfrut
  • 1 cytryna
  • Imbir
  • Liście szpinaku (świeże)

Produkty umyć, cytrusy i imbir obrać ze skórki. Seler z cytrusami i imbirem rozdrobnić na mniejsze kawałki i wrzucić do sokowirówki. Powstały sok przelać do blendera kielichowego, dodać liście szpinaku i miksować na gładki sok.

Pasta z czarnej fasoli

Składniki:

  • Nasiona czarnej fasoli
  • Zeszklona cebulka
  • Łyżka majonezu
  • Sok z cytryny
  • Szczypiorek
  • Czosnek
  • Kumin
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz świeżo mielony
  • Sól morska lub himalajska

Fasolę czarną namoczyć przez 3h potem gotować przez 60 min na małym ogniu. Ugotowaną fasolę blenduję z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny, podsmażoną na oliwie cebulką i główką czosnku. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i kuminem. Podawać ze świeżym szczypiorkiem, pieczywem i warzywami.

13:00 obiad

Przed zjedzeniem – 6 kropli nadtlenku wodoru 3% na 1 szklankę wody.

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1-2 kubki czerwonej soczewicy (tak czerwonej!)
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • natka pietruszki

Przyprawy:

  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • kurkuma
  • świeży imbir
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ewentualnie kilka świeżych listków mięty

Gotujemy 6-10 kubków wody. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa: marchewką, pietruszkę, selera i pora, kroimy na talarki. Do wrzątku dodajemy pół łyżeczki kurkumy, imbiru, kilka kuleczek ziela angielskiego i 1 liść laurowy. Wrzucamy warzywa. Pora dodamy później, żeby się całkiem nie rozgotował. Warzywa się gotują, a my w tym czasie kroimy cebulkę w drobną kostkę, a czosnek na plasterki. Na patelni albo w rondelku rozgrzewamy oliwę (tak około 1/4 szklanki), na gorącą wrzucamy cebulkę i czosnek i zmniejszamy ogień na malutki. Dusimy kilka minut, często mieszając. Do cebuli wrzucamy soczewicę i zalewamy wodą z warzyw tak, aby wody było o jakieś 2-3 centymetry więcej niż soczewicy, solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Do wywaru dorzucić ugotowaną soczewicę razem z cebulą i czosnkiem. Przed podaniem do zupy wyciskamy cytrynę, doprawiamy też solą i pieprzem.

Untitled-2

Danie główne:

Makaron gryczany z fasolą mung

Składniki:

  • 1 mała dynia (w przepisie Calabaza squash)
  • 2 młode marchewki
  • rukola
  • makaron udon
  • fasola mung
  • nasiona konopne łuskane
  • dressing (sok z połówki cytryny, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu teriyaki, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka słodkiego sosu chilli, szczypta kozieradki, szczypta suszonego imbiru)

Dynię i marchew umyć i pokroić na większe kawałki, ułożyć na papierze do pieczenia, przyprawić odrobiną czosnku i słodkiej papryki i następnie piec przez około 20 min w temperaturze 190 stopni C. Makaron udon zagotować. Fasolę mung (namoczoną wcześniej przez 12h) gotować przez około 20 min do miękkości. Sałatę rukolę umyć i ułożyć w półmisku. Na makaron ułożyć ugotowany makaron udon, następnie upieczone kawałki dyni i marchwi, posypane fasolą mung i nasionami konopi. Całość polać obficie dresingiem na bazie sosu teriyaki (sok z połówki cytryny, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu teriaki, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka słodkiego sosu chilli, szczypta kozieradki, szczypta suszonego imbiru).

Untitled-2y

 

18:00 Kolacja

Przed zjedzeniem – 6 kropli nadtlenku wodoru 3% na 1 szklankę wody.

Sałata z brązową soczewicą, burakiem, granatem i dynią

Składniki:

  • 1/3 dyni
  • 2 buraki
  • 1/3 szklanki brązowej soczewicy
  • sezam
  • rukola
  • garść pestek granatu
  • Sól morska lub himalajska
  • Pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek

Soczewice wypłukać, wrzucić do wrzątku i gotować 20 minut. Warzywa umyć, buraka i dynie obrać ze skórki,  pokroić w podłużne kawałki, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posolić i posypać pieprzem, następnie zapiekać około 20 min w 180 stopniach. Warzywa podawać na sałacie razem z soczewicą, pestkami granatu. Całość posypać sezamem i polać oliwą z oliwek.

_MG_2789

20:00 lub później  – Masaż i sauna

Czas wypocić część toksyn, oraz oczyścić pory skóry w saunie lub łaźni parowej. Twoje ciało jest także gotowe na długi masaż relaksujący z użyciem olejków eterycznych i gorących kamieni. Jesteś tego warta/ty :*


 

Nie masz pomysłu na codzienne dania a stoisz przed dylematem usunięcia z jadłospisu glutenu, nabiału, jajek, droższy, soi, mięsa, strączków, orzechów, warzyw psiankowatych, czy innych produktów?

Potrzebujesz spersonalizowanego jadłospisu? Napisz do mnie: kontakt@smilingspoon.pl

BANER-SPERSONALIZOWANY-JADLOSPIS

Filed Under: detoks, zdrowe nawyki Tagged With: detoks, detox, oczyszczanie organizmu, oczyszczanie z toksyn, oczyszczenie ciała, zdrowa dieta, zdrowe nawyki, zdrowie

« Makowiec z nasionami konopi
PROGRAM 5-CIO DNIOWEGO DETOKSU – DZIEŃ CZWARTY »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone