Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

PROGRAM 5-CIO DNIOWEGO DETOKSU – DZIEŃ TRZECI

9 stycznia, 2016 by smilingspoon Zostaw komentarz

Uwaga, 3-go dnia zwiększamy dawkę nadtlenku wodoru i przyjmujemy go 4 razy dziennie! Jeśli przez ostatnie 2 dni po jego podaniu wystąpiły u Ciebie niepokojące objawy (wymioty, biegunka, pieczenie przełyku, pokrzywka na twarzy lub innych częściach ciała) mogą świadczyć o uczuleniu na nadtlenek wodoru. Możesz kontynuować detoks jednak nie powinieneś wtedy przyjmować wody utlenionej.

cover-DETOX-SS

Detoks – dzień pierwszy

7:30 Pobudka

Płukanie ust olejem – stołową łyżkę oleju słonecznikowego „ssij” przez około 15  min. Następnie wypluj olej i wypłucz usta wodą z wodą utlenioną i od razu dokładnie umyj zęby.

W międzyczasie wyszczotkuj ciało szczotką z naturalnego włosia (około 5 -10 min).

7:45 Alkalizacja

Wypij ciepłą przegotowaną wodę z sokiem z jednej cytryny, połową łyżeczki kurkumy i szczyptą pieprzu.

Wypij kolejną szklankę z płaską łyżeczką chlorku magnezu z sokiem z połowy cytryny.

Wypij kolejną szklankę z łyżeczką octu jabłkowego i połową łyżeczki kwasu askorbinowego.

woda-z-cytryna

8:15 Śniadanie

Przed zjedzeniem śniadania – 2 krople nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Na śniadanie owsianka z migdałami

Składniki:

  • 1/3 szklanki migdałów
  • ½ szklanki wody
  • 1/3 szklanki płatków owsianych lub jaglanych
  • Cynamon
  • Wiórki kokosowe
  • Kakao
  • Rodzynki
  • Łyżka miodu

Migdały i rodzynki sparzyć, migdały obrać ze skórki,  zalać wodą i miksować do uzyskania mleka. Mleko razem z kawałkami migdałów doprowadzamy do wrzenia, dodajemy płatki owsiane lub jaglane, cynamon, kakao, rodzynki i dokładnie wymieszać podgrzewając na małym ogniu. Zdjąć z ognia, podawać z łyżką miodu.

10:00 Drugie śniadanie 

Uwaga: Przed zjedzeniem drugiego śniadania – 2 krople nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Smoothie owocowo – warzywne

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1 awokado
  • Zielona pietruszka
  • ¼ ananasa
  • Pół szklanki wody mineralnej
  • Płaska łyżeczka spiruliny
  • Płaska łyżeczka białka konopnego

Produkty umyć, pokroić w drobne kawałki, dodać spirulinę i białko konopne, zmiksować w blenderze kielichowym z odrobiną wody.

_MG_0493

 

Sałatka szpinakowa z brązową soczewicą i pieczoną papryką

Składniki:

  • Liście szpinaku baby
  • ½ szklanki soczewicy brązowej
  • 1 papryka
  • Sól morska lub himalajska
  • Sok z 1 limonki
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • Świeży koperek

Soczewicę opłukać, zalać wodą (około 2,5 cm ponad poziom soczewicy) gotować przez 20 min do miękkości. Paprykę i szpinak umyć, paprykę pokroić na większe kawałki, posolić i piec w temperaturze 180 stopni C przez 10 min. Na liściach szpinaku układać kawałki papryki oraz soczewicę. Polać obficie dresingiem (sok z 1 limonki, wyciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka pasty tahini, drobno posiekany koperek).

_MG_2836

13:00 obiad

Przed zjedzeniem – 2 krople nadtlenku wodoru 3% na stołową łyżkę wody.

Zupa miso

Składniki:

bulion rybno- warzywny, lub oryginalny dashi

  • 3 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • ryba z łbem, lub opcjonalnie krewetki w pancerzu, kawałki wędzonych ryb, lub wszystko na raz

do bulionu :

  • pasta miso (1 łyżka na osobę)
  • glony wakame lub arame
  • dymka
  • ser tofu

Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por, cebula)  umyć, obrać, pokroić w większe kawałki, oraz całą rybę / łeb rybi lub ewentualnie krewetki w pancerzach należy wrzucić na gotującą się wodę i gotować przez co najmniej godzinę. Po ugotowaniu wyciągnąć warzywa i ryby zostawiając sam płyn i dodać pastę miso (około 4 łyżki), robić to do momentu, aż zupa będzie mętna i osiągnie kolor bladożółty. Do zupy dodać także glony wakame, które należy wcześniej namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie, do momentu uzyskania przez nie miękkości. Po dodaniu glonów i pasty miso zupy już nie gotujemy, ponieważ zupa straciłaby wtedy swoje korzystne dla organizmu właściwości, powinna też być spożyta od razu po przyrządzeniu. Podawać w małych miseczkach z dodatkiem kostek sera tofu oraz kawałków dymki.

Danie główne:

Roladki z bakłażana z dynią i kaszą gryczaną

Składniki:

  •  szklanka pokrojonej w kosteczkę dyni
  • 1 szklanka kaszy gryczanej nieprażonej
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cebula
  • 3 pieczarki
  • sos sojowy
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
  • olej sezamowy
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • pieprz młotkowany

Dynię cebulą i pieczarkami umyć, pokroić w małe kwadraciki. Smażyć na patelni dodając sos sojowy, odrobinę tymianku i wyciśnięty ząbek czosnku. W międzyczasie ugotować 1 kubek kaszy gryczanej w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodać kaszę do farszu na patelni, dolać odrobinę wody i oleju sezamowego. Dokładnie wymieszać farsz  i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, zawinąć w nie farsz z kaszy oraz dyni. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 10 – 15 min w temperaturze 160 °C . Podawać je ze świeżą natką pietruszki polane oliwą z oliwek.

15:00 Podwieczorek 

Pomarańcza lub jabłko

18:00 Kolacja

Przed zjedzeniem – 2 krople nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Buraczane pancakes z mąki konopnej

Składniki:

  • 3 buraki
  • ¾ szklanki maki konopnej
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • jajko kurze
  • woda
  • sól morska lub himalajska
  • olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  •  1 łyżka miodu, sok z połówki cytryny,
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Buraki umyć, zmiksować na pastę w blenderze, przełożyć do oddzielnego naczynia. Dodać mąkę konopną i pszenną, jajko i wodę mieszając do uzyskania masy o konsystencji gęstego sosu. Patelnie rozgrzać z odrobiną oleju, masę na Pancakes nakładać większą łyżką nalewając ją od góry, dzięki temu pancakes będą okrągłe. Pancakes podsmażyć z obu stron i odstawić na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu. Podawać w towarzystwie świeżych ziół i sosu (1 wyciśnięty ząbek czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka miodu, sok z połówki cytryny, 1 łyżka oleju sezamowego).

20:00 lub później Zabieg detoksykujący skórę

Olej konopny wymieszaj z 1 łyżką miodu,  sokiem z cytryny i solą morską. Nałóż na całe ciało i delikatnie masuj przez około 5 – 10 minut. Spłucz wodą i delikatnie osusz ciało ręcznikiem.


Nie masz pomysłu na codzienne dania a stoisz przed dylematem usunięcia z jadłospisu glutenu, nabiału, jajek, droższy, soi, mięsa, strączków, orzechów, warzyw psiankowatych, czy innych produktów?

Potrzebujesz spersonalizowanego jadłospisu? Napisz do mnie: kontakt@smilingspoon.pl

BANER-SPERSONALIZOWANY-JADLOSPIS

 

Filed Under: detoks, pro zdrowotne, zdrowe nawyki Tagged With: detoks, oczyszczanie z toksyn, oczyszczenie ciała, zdrowa dieta, zdrowe nawyki

« PROGRAM 5-CIO DNIOWEGO DETOKSU – DZIEŃ CZWARTY
PROGRAM 5-CIO DNIOWEGO DETOKSU – DZIEŃ DRUGI »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • blog autorski 137 o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • Ewka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone