Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

PROGRAM 5-CIO DNIOWEGO DETOKSU – DZIEŃ DRUGI

10 stycznia, 2016 by smilingspoon Zostaw komentarz

cover-DETOX-SS

Detoks – dzień pierwszy

7:30 Pobudka

Płukanie ust olejem – stołową łyżkę oleju słonecznikowego „ssij” przez około 15  min. Następnie wypluj olej i wypłucz usta wodą z wodą utlenioną i od razu dokładnie umyj zęby.

W międzyczasie wyszczotkuj ciało szczotką z naturalnego włosia (około 5 -10 min).

7:45 Alkalizacja

Wypij ciepłą przegotowaną wodę z sokiem z jednej cytryny, połową łyżeczki kurkumy i szczyptą pieprzu.

Wypij kolejną szklankę z płaską łyżeczką chlorku magnezu z sokiem z połowy cytryny.

Wypij kolejną szklankę z łyżeczką octu jabłkowego i połową łyżeczki kwasu askorbinowego.

woda-z-cytryna

8:15 Śniadanie

Przed zjedzeniem śniadania – 1 kropa nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Płatki jaglane lub owsiane na mleku kokosowym z jabłkiem

Składniki:

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki wody
  • Pól szklanki płatków jaglanych lub owsianych
  • Cynamon
  • 1/2 jabłka
  • Wiórki kokosowe
  • Łyżka kakao
  • Garść pestek dyni
  • Pół garści suszonych daktyli pokrojonych w paski

Wodę i mleko kokosowe podgrzać, dodać płatki jaglane, odparzone już nasiona i kawałki daktyli, wiórki kokosowe, cynamon i dokładnie wymieszać podgrzewając na małym ogniu. Zdjąć z ognia i jeść z kawałkami jabłka.

10:00 Drugie śniadanie

Sok z buraka i jabłka z imbirem

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1 duże jabłko
  • Kawałek imbiru o wielkości 2- 3 cm banan
  • 1 kłącze selera naciowego
  • Płaska łyżeczka spiruliny
  • Płaska łyżeczka białka konopnego

Produkty umyć, obrać, pokroić w większe kawałki, przecisnąć przez sokowirówkę, dodać spirulinę i białko konopne dokładnie wymieszać. Spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Untitled-2

Pasta z awokado z waflem ryżowym

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 jajko kury z wolnego wybiegu, najlepiej kurki zielononóżki
  • ¼ szklanki łuskanych nasion konopi
  • Olej lniany lub rzepakowy nierafinowany
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sól morska lub himalajska

Miąższ awokado wydrążyć, jajko ugotować na twardo i obrać, dodać nasiona konopi, olej sól i pieprz i rozdrobnić wszystkie składniki na pastę (można użyć do tego celu blendera ręcznego). Podawać z waflem ryżowym.

_MG_8187

13:00 Obiad

Przed zjedzeniem – 1 kropa nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Barszcz według pięciu przemian

Składniki

  •  3 litry wrzątku
  • Tymianek, kurkuma
  • 4-5 marchewek
  • 2-3 pietruszki
  • 2 cebule
  • kawałek pora i selera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Starty korzeń imbiru
  • Sos sojowy
  • sól
  • szczypta bazylii i koperku
  • dodajemy zakwas
  • cynamon
  • pieprzu cayenne

Po dodaniu każdego z wymienionych składników mieszamy około 1 min i dodajemy kolejny. Kończymy na pieprzu cayenne, czyli ostrej przyprawie w przemianie metalu, to sprawia, że nasze danie jest dostosowane do aktualnej pory roku, kieruje energię do góry i na zewnątrz, co poprawia nasz nastrój i zapewnia równowagę. Może brzmi trochę magicznie ale coś w tym jest :).

danie główne:

Fasola adzuki z harrisą, pieczoną dynią i szpinakiem

Składniki:

  • Pół szklanki fasoli adzuki
  • Pół dyni
  • Liście świeżego szpinaku
  • Seler naciowy
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól morska
  • Kolendra starta
  • Kumin
  • Harissa
  • Olej z nasion konopi
  • Oliwa pomace do smażenia

Fasolkę płuczemy, następnie moczymy 12 h w filtrowanej wodzie i gotujemy 35 min w osolonej wodzie. Dynię myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w większa kawałki. Solimy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przed 10 min. Szpinak płuczemy, selera myjemy i koimy w mniejsze kawałki. Na patelni z oliwą podsmażamy czosnek, dodajemy liście szpinaku, gdy się skurczą dodajemy kawałki selera, smażymy kilka minut z dodatkiem soli, kolendry i kuminu. Ugotowaną fasole zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy świeży koperek, pół łyżki harrisy i doprowadzamy do wrzenia. W misce lub słoiku układamy na dnie fasolkę potem kawałki pieczonej dyni na górze smażony szpinak z selerem naciowym. Całość polewamy olejem z nasion konopi.

_MG_2884

15:00 Podwieczorek

Jabłko lub pomarańcza

18:00 Kolacja 

Przed zjedzeniem – 1 kropa nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Pieczone warzywa z miodowo – musztardowym dressingiem

Składniki:

  • Pół dyni
  • 1 papryka
  • 2 buraki
  • Sól himalajska
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu spadziowego lub gryczanego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
  • Zielona pietruszka

Warzywa umyć, obrać ze skórek, pokroić w księżyce, posolić. Piec w temperaturze 180 stopni C przed 15 minut. Sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku, musztardę, miód, oleje i posiekaną natkę połączyć w miseczce do uzyskania gładkiego sosu. Upieczone warzywa jeść w towarzystwie dressingu.

_MG_2784

20:00 lub później Zabieg detoksykujący skórę

Wykonaj masaż ciała szczotką z naturalnego włosia przez około 5 – 10 min. Przed snem wetrzyj w ciało naturalny olej kokosowy z odrobiną cynamonu i olejku eterycznego np z bergamotki.


 

Nie masz pomysłu na codzienne dania a stoisz przed dylematem usunięcia z jadłospisu glutenu, nabiału, jajek, droższy, soi, mięsa, strączków, orzechów, warzyw psiankowatych, czy innych produktów?

Potrzebujesz spersonalizowanego jadłospisu? Napisz do mnie: kontakt@smilingspoon.pl

BANER-SPERSONALIZOWANY-JADLOSPIS

Filed Under: detoks, kasza jaglana, pro zdrowotne, raw food, zdrowe nawyki Tagged With: detoks, detox, energia, oczyszczanie z toksyn, pokarmy bez glutenu, zdrowa dieta, zdrowie

« PROGRAM 5-CIO DNIOWEGO DETOKSU – DZIEŃ TRZECI
Program 5-cio dniowego detoksu – dzień pierwszy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • blog autorski 137 o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • Ewka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone