Jedną z moich specjalności jest wymyślanie zdrowych deserów, które bez wyrzutów sumienia mogą być zjedzone zarówno na podwieczorek jak i śniadanie. Komponuję je w taki sposób, by zawierały wyłącznie zdrowe, wegańskie produkty oraz bogate w składniki pokarmowe superfoods, dzięki którym mały deserek potrafi dostarczyć sporą dawkę substancji niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Ta receptura powstała…
Dyniowa tarta bez cukru z nasionami konopi
Dyniowe ciasta, to nasz jesienny obowiązek. Nie tylko dlatego, że w końcu mamy dostęp tego wspaniałego warzywa. Dynia posiada szczególnie korzystne właściwości, jeśli chodzi o utrzymanie prawidłowego poziomu naszego cukru, co za tym idzie, obniża chęć sięgania po słodkie. Ma też wiele innych właściwości zdrowotnych! A bądźmy szczerzy, w obecnym czasie większość z nas zajada…
Batony proteinowe z nasionami konopi
Jeśli dbasz o rozwój masy mięśniowej, na pewno dobrze wiesz jak istotną rolę w jej budowaniu ma białko. Proteiny białkowe odpowiadają z resztą nie tylko za regenerację mięśni, to także baza do produkcji hormonów, enzymów czy przeciwciał. Z grupy 20 aminokwasów, wyróżnić możemy 10 takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i…
Konopne racuchy
Gdy dopada mnie ochota na słodkie, a dzieje się to ostatnio dość często, jeśli tylko mam taką możliwość, staram się przygotować sobie domowe słodkości. Nie tylko dlatego, że lubię pichcić, ale też mam większą kontrolę nad ilością spożywanego cukru i innych chemicznych dodatków do żywności, niż w przypadku sklepowych przekąsek. Jednym z moim ulubionych, ekspresowych przepisów…
3 warstwowy deser śniadaniowy “Jamaica”
Ponura aura i strach przed wirusem wprawiają Cię w kiepski nastrój od rana? Nie ma powodów do niepokoju, gdyż twoja odporność doskonale radzi sobie z drobnoustrojami od kiedy chodzisz po tej planecie. Skup się teraz na wspieraniu jej oraz na pozytywnym nastawieniu do sprawy a nawet lekkim szaleństwie. Zaczynając dzień od mojego 3 warstwowego deseru…
Wegański torcik z malinową pianką
W tym roku zdecydowanie przyłożyłam się do moich noworocznych postanowień, a to dlatego, że zaczęłam nad nimi pracować już w grudniu :D. Miałam wtedy dużo czasu na przemyślenia i planowanie kolejnych kroków w moim życiu prywatnym i zawodowym. Zarezerwowałam sobie dużo czasu na pisanie książki, robienie zdjęć po czym … rozchorowałam się i przez tydzień…
Domowy kisiel brzoskwiniowy z konopnym akcentem
Jeśli lato oraz wakacje było twoją ulubioną wymówką dla regularnego objadania się po korek oraz spożywania przewożonego jedzenia o wątpliwym potencjale odżywczym, czas stanąć przed lustrem i powiedzieć sobie “przepraszam”. Lato się kończy a wraz z nim już za moment nastanie okres, w którym dobra odporność organizmu będzie na wagę złota. Jak chcesz ją zbudować, objadając…
Borówkowy deser z chia i nasionami konopi
Jestem mistrzem śniadaniowych deserów. Bardzo lubię tą kategorię potraw, z resztą wymyśliłam ją na własne potrzeby. 😀 Śniadania raczej nie należały do moim ulubionych posiłków. Jadłam je trochę z przymusu, szczególnie gdy wstawałam przed 8:00 rano. Na szczęście dziś jest zupełnie inaczej, głównie dlatego, że nauczyłam się zaczynać dzień od małej, pysznej miseczki, słoiczka czy kubeczka wypełnionego po…
Bananowy chlebek z nasionami konopi
Niewiele ostatnio zostaje mi czasu na gotowanie. A nagromadzenie obowiązków innych niż te związane z moim hobby trochę odbierają mi motywację do stania w kuchni. Wiadomo, jestem tylko człowiekiem. Ale przecież jestem też aż człowiekiem, który do tego bardzo lubi słodycze, szczególnie te zdrowe i przygotowane przeze mnie. Potrzebowałam jednak jakiego impulsu. Nie tylko przepisem ale i…
Wegański sernik dyniowy z nasionami konopi
Wszechogarniająca, jesienna senność jest twoją zmora? Zjadasz posiłek i chce ci się spać oraz słodyczy? To nie jest kwestia pory roku, tylko insuliny. Szczególnie jeśli brakuje Ci energii. Oraz niestety, im częściej będziesz kończyć swój posiłek czymś słodkim, tym twoja senność będzie bardziej uciążliwa. Twoim największym wrogiem jest tutaj cukier. Szczególnie ten rafinowany. Więc jeśli musisz…
Konopna tarta z jabłkami i śliwkami
Nadchodzi moja ulubiona pora roku. Końcówka lata! To nie tylko czas moich urodzin ale także okres obfitości dóbr natury, warzyw, owoców, ziół, grzybów. Nasze ciało wciąż przepełnia energia zgromadzona podczas ekspozycji na słońce, jesteśmy pełni wigoru, opaleni, po prostu szczęśliwsi, nieprawdaż? Staram się wykorzystywać w kuchni wszystkie sezonowo dostępne skarby i łączyć je z najzdrowszymi składnikami…
Sernik morelowy z nasion konopi
Wszyscy jesteśmy narażeni są na niedobory witamin czy minerałów, ponieważ żywność pochodząca z masowej produkcji nie zawiera już tylu wartości odżywczych co kiedyś. Powodem jest stosowanie intensywnego rolnictwa, pestycydów, herbicydów. Ziemia z której wyrasta nasze jedzenie jest skażona i wyjałowiona. Jedzenie warzyw i owoców już nie wystarczy, by pokryć potrzeby naszych organizmów na składniki pokarmowe. Nie jesteśmy też…
Kremowe smoothie z awokado, ananasem i białkiem konopnym
Nie od zawsze wierzyłam w to, że wszystko w życiu dzieje się z jakiegoś powodu. Dziś nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Z łatwością jestem w stanie powiązać nieuchronność wydarzeń z mojej przeszłości oraz ich wpływ na to, gdzie dzisiaj jestem. Gdybym kilka lat temu nie wyjechała do Amsterdamu i przypadkowo podczas spaceru nie…
Pudding chia z białkiem konopnym i musem z papai
Zasługujesz dziś na chwilę beztroskiej przyjemności. Ba! Zasługujesz na nią codziennie, i to nie raz. Najlepiej tak często jak tylko możesz sobie na to pozwolić. Nie tracąc oczywiście z oczu obranego kursu i wyznaczonych celów w ciągu dnia daję sobie tyle beztroski i szczęścia ile tylko mogę. Dogadzam sobie nie tylko kulinarnie, dbam też o…
Buraczany deser z chia i mleczkiem kokosowym
Styczeń to mój ulubiony miesiąc do przybierania na wadze 😀 Oczywiście finalnie waga wzrasta maksymalnie o 1 kg, ponieważ regularnie ćwiczę i jem dobrą żywność. Mimo to, wbrew całej, noworocznej wrzawie wokół zmiany swojego życia na lepsze ja postanowiłam nagrodzić się za to, że moje życie jest tak fantastyczne i wyjątkowe czyniąc sobie styczeń miesiącem…
Buraczane brownie z mąką konopną
Jedzenie oprócz funkcji odżywczej dostarcza nam niesamowicie dużo przyjemności. Szczególnie lubimy się w niej zatracić podczas świąt i spotkań przy wspólnym stole. I nie ma w tym absolutnie nic złego, pod warunkiem, że nie zapomnimy się za bardzo. Przejedzenie to nic przyjemnego, do tego obciąża nie tylko żołądek i jelita ale także serce, nerki i…
Wilgotne ciasto dyniowe z polewą czekoladową
Dobra decyzja to taka, która doprowadzi mnie do sytuacji, w której powinnam się znaleźć. Bardzo podobają mi się te słowa i wiem, że ich interpretacja zależy w 100% od tego co kryje się w naszym wnętrzu. Bo skąd mam wiedzieć, że właśnie tu powinnam się znaleźć? Niezależnie od tego czy podejmujesz decyzję dotyczącą swojej dalekiej…
Bezglutenowa szarlotka
Dziś nie wspomnę o diecie, węglowodanach i indeksie glikemicznym. Bo nie muszę. Wiem, czego potrzebuję i wiem co jest dla mnie dobre. Ty także. I jeśli naprawdę siebie kochasz, to zrozumiesz dlaczego czasami zboczenie z wyznaczonej ścieżki będzie dla Ciebie lepsze niż trzymanie się jej. Świadome życie to nie tylko ciągle myślenie o tym, czego nie…
Wegańskie lody konopne z matcha
Komu mama za małolata pozwalała jeść lody na zapalenie gardła czy anginę? Byłam w tym gronie szczęśliwców. Wątpliwych, bo dziś nie poleciłabym podawania dziecku w trakcie infekcji zapalnych białek z krowich wymion z dodatkiem emulgatorów i słodzików. W każdym razie, coś w tym jest, że lody przez swój chłodek zmniejszały stan zapalny gardła oraz ból. Ciekawe jak…
Owocowy deser raw z chia
Wiesz już dokąd zmierzasz i co chcesz robić ze swoim życiem? Czy tak samo dobrze orientujesz się w kwestii tego co chcesz zrobić ze swoim zdrowiem i szczęściem? Tak, nie bez powodu wymieniłam te 2 rzeczy w jednym zdaniu. Ponieważ nasze szczęście i dobre samopoczucie zależy przede wszystkim od tego czym karmimy nasze ciało a…
Kokosowo – czekoladowe ciasto raw
W obliczu zatrzęsienia zdrowych, roślinnych pokarmów, które na przełomie wiosny i lata wysypują się ze sklepowych półek, bazarków i ulicznych straganów dalej piszczysz na widok batona, czekolady a po cichu marzy Ci się nieprzyzwoicie wielka porcja lodów z waflem i polewą toffi? Wszak nie jesteś sama (sam). Większość nas stała się już dawno niewolnikiem narkotycznego…
Wegańskie ciasto czekoladowe raw
Nie wiem jak u was, ale u mnie system nagród i kar w kwestii motywacji sprawdza się całkiem spoko. Warunkiem jest to, że moja nagroda musi mieć korzystny wpływ nie tylko przed osiągnięciem celu, ale powinna oddziaływać pozytywnie na wielu płaszczyznach. Istnieją pewne nagrody, które wszyscy stosują bez wyjątku (co wynika z naszego uzależnienia od substancji zwanej…
Jaglanka z granatem i mlekiem kokosowym
Nie wyobrażam sobie dnia bez mojej jaglanki. Jedzenie jej jest dla mnie nieodłącznym elementem każdego poranka, stała się moim kolejnym rytuałem. Pomaga mi łagodnie wejść w nowy dzień, dodaje energii, rozkręca układ pokarmowy, dodaje blasku oczom i cerze. Wzbogacona o moje ulubione mleko kokosowe, cynamon i pestki z granatu stała się bezapelacyjną alternatywą dla każdego…
Makowiec z nasionami konopi
Makowiec to jedno z tych ciast, po które wyciągałam łapki jak byłam jeszcze bardzo mała (czyżby od dziecka ciągnęło mnie do roślin wykorzystywanych w medycynie?). Miłość do makowego wypieku zaszczepiła we mnie moja babcia, która robiła najsmaczniejszy i najdelikatniejszy makowiec na świecie. Zawijała go w serwetkę i wkładała mi do kieszeni płaszcza, gdy szłam do…
Batony raw z nasionami konopi
Czy miewasz czasami takie dni, w których ogarnia Cię uczucie apatii, dezorientacji? Sam już nie wiesz za co się zabrać, od czego zacząć, nie masz na nic siły? Jest tyle rzeczy, które potrzebują Twojej inicjatywy, że zamiast wziąć się do pracy tkwisz w niemocy i chaosie nie mogąc iść do przodu? Znasz to uczucie? Ja…
Wegańskie lody truskawkowe
Kto nie kochał objadać się lodami jako dziecko, a często także jako dorosły, ten nigdy nie żył naprawdę. Pozostaję jednak pełna nadziei, iż fani mojego bloga nie należą do tej grupy osób. Dlatego jeśli to czytasz, to nie zwlekaj i czym prędzej obieraj banana ze skórki i pociachaj go na mniejsze kawałki i wrzucaj do…
Budyń jaglany
Pokochałam surowe pokarmy, nie potrafię przeżyć bez nić jednego dnia. Tym bardziej było mi ciężko zrezygnować z takiego jedzenia na cały tydzień (niestety dopadł mnie wirus układu pokarmowego). Surowe warzywa i owoce są ciężkostrawne, a to za sprawą dużej ilości substancji aktywnych, witamin i kwasów. Na nieosłoniony układ pokarmowy mogą działać drażniąco. Dlatego przy chorobach układu…
Placek ze śliwkami
To najprostszy przepis na ciasto jaki znam. Moja mama piekła je późnym latem, wtedy śliwki były dojrzałe i wyjątkowo słodkie. Dzisiaj dysponuję jedynie mrożonymi, ale na szczęście smak ciasta jest wciąż niezmienny. Jedyne co się zmienia, to proporcja przypraw, które dodaje, zawsze muszę dać coś od siebie. Ciasto z mąki pszennej i kukurydzianej lub ryżowej…
Wegańskie praliny migdałowe
Staram się nigdy nie wyrzucać żywności, nawet tej pozostałej po przygotowaniu innych potraw. Jeśli istnieje taka możliwość angażuję “resztki” do innego dania. Tak właśnie stało się w przypadku pulpy pozostałej po przygotowaniu mleka migdałowego. Drobno zmielone migdały początkowo znalazły się w lodówce, ponieważ kompletnie nie miałam pomysłu co z nimi zrobić. Po krótkich poszukiwania inspiracji…
Sernik na czekoladowym spodzie
Gdzieś na świecie podobno jest człowiek, który nigdy nie odkrył smaku tego wspaniałego sernika. Jeśli go znasz, to koniecznie musisz upiec mu ten sernik, na pewno będzie zachwycony. Z powodzeniem możesz urozmaicić wersję klasyczną sernika i dodać do masy serowej zmielone orzechy włoskie lub kawałki brzoskwiń z puszki. Jeśli natomiast nie znasz nikogo takiego, to…
Kruche babeczki z różową pianką i owocami
Sierpień zawsze był dla mnie szczególnym miesiącem. Nie tylko ze względu na datę moich urodzin, przede wszystkim dlatego, iż jest to najbardziej obfitujący w warzywa i owoce miesiąc w roku. Staram się zatem wykorzystywać w kuchni wyłącznie sezonowe składniki, wybór jest ogromny a czasu niewiele, wkrótce zostaną nam tylko produkty z importu. Szczególnie ubóstwiam sierpień…
Pancakes z musem malinowym i miętą
Chyba nie znam osoby, która nie uwielbiałaby placuszków, czy naleśników. Pancakes to właśnie amerykańska wersja naszych naleśników, są tylko mniejsze i bardzie puszyste (często dodaje się do nich proszek do pieczenia lub sodę). W wersji klasycznej przyrządza się je na bazie mąki, jajek, mleka lub maślanki, smaży na maśle i podaje z przeróżnymi dodatkami (syropem klonowym, miodem,…
Lemoniada arbuzowa
W upale dni nic nie przyniesie człowiekowi ulgi skuteczniej niż płyn. Podobno nawet spożywanie ciepłych (np gorącej, czarnej herbaty) może pomóc w chłodzeniu organizmu. Osobiście preferuje w lato popijanie domowych lemoniad i lodowych herbat z dodatkiem owoców i ziół, które świetnie gaszą pragnienie i dostarczają organizmowi cennych substancji. Lemoniadę przygotowuję z soku z 3 cytryn, ćwiartki…
Tarta z truskawkami
Za każdym razem, gdy tylko mam okazję kosztować wspaniałych wypieków mojej mamy chylę czoła przed jej talentem do pieczenia. To moja osobista rodzicielka rozwinęła w rodzinie tradycję serwowania skomplikowanych, wielopiętrowych wypieków, tortów, ciast podobnych do tych z bajek. Jej bezwzględne klasyki takie jak tort kawowy z bezami, przekładaniec z brzoskwiniami i rumiankiem, czy tort malinowy…
Imbirowa szarlotka z czekoladą
Nie odmówię nigdy, przenigdy! Choć nie jestem wielką fanką słodkości, to szarlotka ma u mnie specjalne względy. Odpowiada mi lekkość i przejrzystość jej smaku w wersji klasycznej, lubię też nieco przełamać tą delikatność jakąś wyrazistą przyprawą. Imbir nadaje się do tego idealnie, dodany zarówno do ciasta – w proszku, jak i do farszu w formie świeżo startego korzenia,…
Koktajl z mango, avocado i mleczkiem kokosowym
Jakiś czas temu miałam okazje poznać rodowitych Brazylijczyków. Ich ciepło, serdeczność i niezmiennie pozytywne nastawienie zupełnie mnie urzekły. To wyjątkowo pozytywni ludzie, zaś swoją niepohamowaną radość życia wyrażają w każdym jego aspekcie, także w gotowaniu. Ich kuchnia jest przepełniona kolorami, intensywnymi zapachami owców, warzyw, ziół, aromatycznego mięsa, po prostu tętni życiem zupełnie jak samba. Uwielbiałam słuchać…
Pieczony bakłażan z jogurtem greckim, truskawkami i świeżą miętą
Bakłażan to takie dziwne warzywo. Są tacy, którzy go nie lubią, są tacy co za nim nie specjalnie przepadają, są i tacy, którzy nawet go lubią, ale czy istnieją miłośnicy bakłażana? Pozwoliłam sobie zrobić mały reserch. Otwórz bakłażan ma swój fan page na facebook’u, który polubiło 190 fanów, to całkiem sporo jak na warzywo, cukinia na przykład…
Cytrynowe muffinki
Z muffinkami miałam trochę przejść, wydawało by się, że ich przygotowanie jest proste, jednak osiągnięcie oczekiwanej ” puchowości ” nie było łatwe. Po kilku próbach udało mi się osiągnąć optymalną proporcję składników i zadowalającą miękkość, dostosowaną do mojego piekarnika. Sekretem jest sposób mieszania składników, istotne jest by najpierw, oddzielnie wymieszać składniki płynne (olej, mleko, wodę, syrop z agawy sok…