Nie mam pojęcia dlaczego tyle z tym zwlekałam ale swoją pierwszą w życiu gofrownicę kuchenną kupiłam sobie jakiś miesiąc temu. Jestem nią absolutnie zachwycona i to zdecydować jest widoczne w moich kanałach social media (kto mnie obserwuje, ten wie :P). Jako samozwańcza gofrowa księżniczka, zwykłam jadać gofry na śniadanie, obiad i kolację. Testować różne wersje…
Tarta porowa z koperkiem na konopnym spodzie
Takiego quiche nie powstydziłaby się dobra francuska jadłodajnia, szczególnie w towarzystwie lampki Sauvignon Blanc. Francuzi jako mieszkańcy kraju słynącego z rozległych upraw konopnych z pewnością doceniliby udział produktu jakim jest mąka konopna w przepisie na tę wyjątkową, wytrawną tartę. Skoro Włosi mogą dodawać mąką konopną do pizzy, to francuski quiche z tym produktem wydaje się…
Ziemniaczana zapiekanka z bakłażanem i konopnym beszamelem
A gdyby tak nowy rok zacząć od jedzenia trochę lżejszych, zdrowszych, łatwiejszych do strawienia pokarmów? Nawet jeśli będzie to chwilowe „postanowienie noworoczne” z pewnością wyjdzie to naszemu organizmowi na zdrowie. A jeśli aktualnie nie jesteś w stanie zrezygnować z pewnych pokarmów, np kotleta, niech to będzie zdrowszy i piękniejszy (oraz równie smaczny) dodatek do mięsa….
Konopne pierogi ruskie (przepis wegetariański)
Od setek lat pierogi łagodzą obyczaje w Polskich domach. Ich początek na naszych ziemia sięga aż XIII wieku, dzięki kulinarnej fascynacji biskupa Jacka Odrowąża, który zasmakował ich podczas wizyty w kijowskim klasztorze a potem przywiózł do Polski. Mam wrażenie, że ten kojący mindset „Świętego Jacka z pierogami” towarzyszy podczas całego rytuału ich przygotowania: lepienia, gotowania…
Kojąca sałatka z awokado, pieczoną ciecierzycą, komosą i nasionami konopi
Stres, brak snu, nieodpowiednia dieta, wieczorne objadanie się, a nawet pismo z urzędu skarbowego potrafią doprowadzić nas do skrętu kiszek. W końcu nasz mikrobiom jelitowy, czyli bakterie potrzebne do przeprowadzenia wielu procesów fizjologicznych, zostaje zachwiany, pojawiają się dolegliwości trawienne, wyczerpanie, złe samopoczucie. Co wtedy robimy? No właśnie, sięgamy po kolejne przekąski, niezdrowe dania. Co powinniśmy…
Pizza na zakwasie z konopnymi liśćmi i oliwą z oliwek infuzowaną THC
Mamma mia! Nie potrafię odmówić sobie tej przyjemności. Przynajmniej raz na kilka tygodni pieczemy u nas w domu pizzę. To nie tylko nasze ulubione danie, ale przede wszystkim rytuał, podczas którego świetnie się bawimy w kuchni, podpijamy winko, relaksujemy się waporyzując konopie i wymyślamy różne smaki na naszych pickach. Też tak macie? 🙂 Jak na…
Konopna focaccia z sosem z bakłażana i pomidorów z masłem infuzowanym THC
Pizzę wszyscy znamy i kochamy, ale to focaccia jest jedną z najstarszych, włoskich potraw, ba, mówi się, że focaccia powstała na długo przed powstaniem Rzymu i została stworzona przez Etrusków. Kojarzona jest z Ligurią, włoskim regionem, w którym zjemy wiele odmian tej przekąski. Prawdę mówiąc, każdy inny region Włoch może się pochwalić inną odmianą tego…
Pieczone bataty z zielonym dipem na bazie konopnych liści
Sezon pieczonych warzyw wcinanych przed kominkiem lub przynajmniej, takim odpalonym na telewizorze, powoli dobiega końca. Mogłabym zajadać się nimi przez cały rok, ale chętnie zrobię miejsce na wiosenne nowalijki. Tymczasem sezon ten postanowiłam zamknąć z przytupem, bez nudy, tak by na jesień przypomnieć sobie te smaki na nowo. W tym celu upiekłam ukochane przeze mnie…
Makaron z wegańskim sosem serowym na bazie dyni i nasion konopi
Ultra kremowy i obłędnie pyszny wegański makaron à la mac n cheese, to coś, co zdecydowanie umili Ci piątkowy wieczór. Jego przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, musisz tylko poczekać aż upiecze się dynia i ugotuje makaron. Ot co. Niezwykle kremowy sos, który imituje klasyk na bazie roztopionego sera, to zasługa nie tylko dyni ale też…
Wegetariański bibimbap z nasionami konopi
W tym nieprzewidywalnym i dziwnym czasie, gotowanie stało się moją ostoją, moim narzędziem odzyskiwania równowagi. Zawsze tak było, że relaksowałam się w kuchni, na pewien czas jednak o tym zapomniałam, głownie za sprawą innych, mniej przyjemnych obowiązków, które skutecznie odciągały mnie od kuchni i oddalały od mojej prawdziwej natury. W okresie kolejnego odseparowania społecznego, znów…
Wegańskie kotlety z cukinii z mąką konopną
Kocham placki i kotlety wegańskie, szczególnie te z cukinii, z wierzchu są chrupiące a w środku mięciutkie i aromatyczne. Zrobiłam je już w tylu wersjach, że trudno byłoby zliczyć. Dorzucałam do ciasta to co było pod ręką: warzywa, zioła, nasiona, różne przyprawy, mąki. Dziś dzielę się przepisem na wersję wegańską, która nie wymaga poświęcania zbyt…
Sałatka z brokułem, pomidorem malinowym i kremowym dressingiem konopnym
Ciesz się najlepszym pomidorem w Europie i naszym narodowym superfoodem w postaci nasion konopi w tej celebrującej końcówkę lata pysznej sałatce. Soczysta, pożywna z kremowym wykończeniem nakarmi zmysły i będzie doskonałą przekąską na wciąż słoneczne popoludnie. Bez zbędnych sentymentów ucieszam swoje podniebienie końcówką letnich smaków. Botwinę znaleźć jeszcze można, nie nadaje się już raczej do…
Makaron konopny ze szparagami i bazylią
Mamma Mia! Tą wspaniałą gastro pastę wyczarujesz w domu w ciągu 15 minut. Polecam przede wszystkim zadbać o super świeże składniki i dobre pesto (jeśli bardzo chcesz możesz zrobić samemu super vege pesto według mojego przepisu). Do przepisu użyłam makaronu włoskiej firmy Antichi Grani z mąką konopną, pszenną oraz z zielonego groszku (niestety niedostępna w Polsce)….
Bowl z kalafiorem, gruszką i buraczanym hummusem
Zgodnie z zasadą sezonowości i lokalności powinniśmy jeść głównie produkty, które urosły niedawno w naszej strefie klimatycznej, a najlepiej na polach z okolicznych wiosek. Spokojnie, nawet jeśli nie masz jeszcze zaprzyjaźnionego rolnika, który wpuszcza Cię na swoje pole z pustym koszem wiklinowym, jesteś w stanie przetrwać zimę, kupując jedzenie w marketach i na bazarkach. Oczywiście…
Ziemniaczana zapiekanka z nasionami konopi
Wiele jest pysznych rzeczy na tym świecie, zaś pieczone ziemniaki i wariacje na ich temat należą do top 10 w tej kategorii. Ziemniaczana zapiekanka, czyli moja alternatywa dla frytek połączyła siły z odżywczymi nasionami konopi, marchwią, pieczarkami i cebulą oczywiście. Nie musimy się oszukiwać, danie to nie należy do najzdrowszych, jego indeks i ładunek glikemiczny…
Wegańskie summer rolls z nasionami konopi
Uwielbione latem, kiedy na myśl o robieniu obiadu robi się jeszcze bardziej gorąco. Bo w końcu mamy prawdziwe lato. Gorące i słoneczne, marzyłam o nim od tak dawna <3 Tym chętniej pakuję moje summer rolsy do plastikowego pudełeczka (koniecznie z plastiku wolnego od BPA) i razem z orzeźwiającym napojem, matą do jogi oraz książką śpieszę do…
Zielone placuszki z mąką konopną
Grasz w zielone? Myślisz – no jasne! Nie o „takie” zielone jednak tutaj chodzi 😉 a o zielone warzywa i jeden dość kluczowy składnik w naszym pożywieniu. Jeśli grasz to znaczy, że w twoim organizmie nie brakuje chlorofilu, barwnika zawartego w roślinach, który ma silne działanie przeciwzapalne. Chlorofil określany jest jako „krew” roślin, ponieważ od…
Burger konopny
Zdrowy fast food? Nie. Zdrowy slow food. Tak 😉 Przygotowanie tego burgera nie jest w cale fast, trwa dłuższą chwilę, do tego trzeba też poświęcić czas na zrobienie dressingu, wypłukać i ładnie pokroić warzywa, poszukać dobrego pieczywa lub nawet samemu upiec bułkę jeśli nie je się glutenu. Nie jest to wzorowy posiłek, o nie! Jednak…
Bowl z pieczonym batatem, makaronem ryżowym i nasionami konopi
W swoim życiu przerabiałam wiele modeli odżywiania, zwanych dietami. Nie robiłam tego, żeby zrzucić zbędne kilogramy, tylko po to, aby poczuć się lepiej i wyprowadzić na prostą mój schorowany organizm. Miałam w swoim życiu ponad 2 letni okres wegetarianizmu, potem kilkumiesięczny czas surowego weganizmu (witarianizmu), pół roku diety makrobiotycznej i potem jeszcze 1,5 roku na…
Gnocchi dyniowe z mąką konopną
Gdy się zakochujesz Twoje życie wypełnia ukochana osoba. Staje się ona cichym uczestnikiem większości myśli i planów w Twojej głowie. W każdym swoim działaniu podświadomie przejawiasz troskę o tę osobę, pragnąc dla niej wszystkiego co najlepsze, nawet kosztem własnego komfortu. Podobnie jest z miłością do siebie. To w Twoich czynach wobec siebie samego przejawiasz uczucie, którym siebie darzysz….
Bowl z pieczoną marchwią, awokado i nasionami konopi
Tak naprawdę jest to bowl z pieczoną marchwią, sałatą rzymską, kaszą pęczak, kawałkami awokado i kalarepki z pestkami granatu i prażonymi nasionami konopi. Chyba nawet udało się stworzyć do tego mój autorski sos z białkiem konopnym. Danie typu „miska” bezwzględnie skradło moje serce. Bowl jest furtką do ciekawego połączenia wpływów zagraniczych kuchni w zdrowym, lokalnym wydaniu. Po prostu wykorzystujemy…
Zielone, wegańskie curry z białymi szparagami
Istnieją pokarmy, których spożywanie będzie Ci służyć, inne będą po prostu zaspokajać potrzebę głodu, niekoniecznie odżywiając Twoje ciało. Jeszcze inne będą Ci szkodzić i odbierać twoje zdrowie. Co ciekawe, dla każdego te grupy produktów są najprawdopodobniej inne i dotyczy to zarówno odżywiania jak i kosmetyków, które stosujecie, bo przecież skóra to też organ. Aby dowiedzieć się,…
Korean bowl z nasionami konopi
Przygotowanie domowego posiłku to wciąż dla wielu osób nie lada wyzwanie. Nasza kultura zmierza nieuchronnie w kierunku coraz prostszych i szybszych rozwiązań. Ludzie są bardzo niecierpliwi, oczekują szybkiego i pysznego posiłku, najchętniej, żeby ktoś podstawił im go pod nos i jeszcze nakarmił. Nie mamy czasu na porządne i przemyślane zakupy spożywcze a już tym bardziej…
Pieczona dynia Hokkaido z kaszą pęczak
i olejem kokosowo konopnym
Jesteśmy tym co jemy. Wiem, oklepane ale i tak większość z Was ma to głęboko w poważaniu. Tak samo jak losy naszej Planety. A obie sprawy są ze sobą ściśle związane. Jeśli nie obchodzi Cię cały ten śmietnik i syf, który codziennie ludzkość generuje na Ziemi, jak masz się przejmować śmietnikiem, który robisz we własnym ciele? Jesteśmy…
Wegański mielony
Mięso jest mięsem a fasola jest i będzie fasolą, amen. A co jeśli nie masz dostępu do dobrego mięsa, co jeśli mięso w osiedlowym markiecie, pełne hormonów, antybiotyków, konserwantów nie spełnia Twoich oczekiwań. Szukaj wtedy innych źródeł białka, równie pełnowartościowych, jednocześnie udających, żę się właśnie zjadło pyszny, babciny obiadek. Mamy wiedzę, która pozwala nam na zastąpienie…
Summer bowl
Nawet jeśli u Ciebie wszystko tip top, zdarzają się dni kiedy chcesz się objadać i ulegasz zachciankom. Każdy tak ma. Na domiar złego, zazwyczaj nie jest to związane z zapotrzebowaniem organizmu na większą ilość pokarmu i składników pokarmowych (np po chorobie). Jedzenie nas odżywia i ten cel powinien być dla nas nadrzędny podczas każdego posiłku. Kiedy masz dobry…
Rollsy z kapusty włoskiej
„Babciu to są takie gołąbki tylko, że bez mięsa i ryżu, a w środku mają kotlet z ciecierzycy, surową marchew, surową cukinię i kiełki słonecznika, a to wszystko zawinięte w kapustę i podane w sosie z pomidorów”. Zapewne w takim sposób opisała bym jej to danie. Wtedy pochwaliłaby mnie za kreatywność, zawsze to robiła. Kobieta, która zaszczepiła…
Bazyliowy falafel z nasionami konopi
Falafel to nie bułka w kebabie, ta bezmięsna, polana sosem łagodnym, mieszanym lub pikantnym. Falafel to złocisty talarek lub kulka z ukochanej przez wegan cieciorki (albo bobu) z dodatkiem przypraw i ziół. Jego historia wywodzi się z krajów arabskich, takich jak Egipt, czy Algieria, podawany był w towarzystwie kasz, warzyw i sosów. Dziś ja podaję…
Kotlety z kaszy gryczanej
Szczęście to Twój wybór, którego dokonujesz każdego dnia. Wstaniesz wcześniej żeby mieć więcej czasu dla siebie czy wolisz spać dłużej? Zjadasz śniadanie czy wychodzisz z domu żeby się nie spóźnić? Robisz sobie spacer czy wolisz jechać samochodem? Szybki i duży lunch czy kilka mniejszych porcji zjedzonych podczas kilku przerw z dala od komputera? Wracasz do…
Pesto kokosowo konopne
Polska wieś kochała konopie nie tylko za ich przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości, lecz także za walory kulinarne. Popularnością cieszyły się potrawy wykorzystujące nasiona konopi, spożywane na wyjątkowe okazje, jak zupa „siemieniotka” zawierająca siemię konopne, czy „łodziaki”, czyli pierożki wypełnione nasionami popularne w rejonie Łodzi. Mój dziadzio twierdzi, że konopie rosły kiedyś w Polsce praktycznie wszędzie….
Sałatka z krążkami cebulowymi w cieście konopnym
Czy jedzenie może uszczęśliwiać? Owszem, szczególnie to, jedzone w gronie rodziny i przyjaciół. Idealną do tego okazją są święta. Wtedy każdy może zobaczyć na własne oczy wszystkich uszczęśliwionych glutenem, cukrem, nabiałem i mięsem członków rodziny. Mam to szczęście urodzić się w gronie wyrozumiałych, wręcz popierających moją dietę osobników, jednak nie każdy weganin, czy wegetarianin znajdzie dla siebie danie…
Pizza konopna
Tą pizzę robię zawsze, gdy nachodzi mnie tak zwane zwątpienie w sens mojej bezmięsnej, bezglutenowej i bezlaktozowej diety. To taki mój kompromis, między zamówieniem pizzy na wynos z ulubionej włoskiej restauracji a płaczem w poduszkę przegryzając wafla ryżowego. Żartowałam. Tak było tylko na początku. Ale warto zacząć wprowadzać nowe nawyki, polegające na stopniowym wyeliminowaniu niekorzystnych…
DORSZ ATLANTYCKI W PANIERCE Z MĄKI KONOPNEJ Z PUREE Z BATATÓW
Przychodzi czasem taki moment, kiedy pragnienie obcowania z pewnym stanem totalnie Cię obezwładnia. Im bardziej starasz się o tym nie myśleć, tym intensywniej doświadczasz frustracji i zdajesz sobie sprawę z tego, że jesteś przegrany. Tak, i do tego bezsilny. Bo czym jest nasza wola w obliczu tak silnego, kompulsywnego pragnienia, które działa na naszą szkodę?…
PANCAKES BURACZANE Z MĄKI KONOPNEJ
Tym razem nie zamierzam się nad wami litować, bo i nie ma takiej potrzeby. Wiadomo mamy jesień, brak słońca, zimno, mokro, smutno i apatycznie. Otóż nie, milordzie! Gdybym tylko była w stanie podzielić się z Wami tymi pokładami energii, które aktualnie w sobie noszę 😀 Dlaczego lubię jesień? Poza tym, że to pora mody, jest…
Makaron konopny ze smażonymi warzywami
To co dzieje się w naszym ciele nie jest już dla nas tak wielką tajemnica. Ale to jak wpływają na nas substancje, które zjadamy, nie do końca leży w gestii naszych zainteresowań. Bo jeśli coś znamy, spożywamy od lat, wiemy, że spożywali to nasi przodkowie, to czemu miałoby budzić nasze wątpliwości? A jednak istnieje wiele…
Sałatka z pieczoną dynią i nasionami konopi
Jesień to czas przygotowania do zimy. Przygotowujesz także swoje ciało, budujesz odporność, zatrzymujesz w sobie więcej energii. To czas by zwolnić, poprzyglądać się trochę sobie, spędzić trochę czasu na robieniu rzeczy, które sprawiają nam radość. To ważny moment dla Twojego ciała, ponieważ szykuje się ono do „zimowego snu” w sensie energetycznym. Jeśli teraz nie zaczniesz…
Patison w cieście z mąki konopnej
Czy wiesz o tym, że Twoje ciało samoczynnie dąży do równowagi? Jest w stanie samodzielnie się regenerować i wytwarzać nowe komórki? Organizm ludzki jest w fazie stałej produkcji i wymiany nowych tkanek, tak by na każdą umierającą komórkę (około 50 mln /sec) produkowała się jedna nowa. Najczęściej odnawiają się komórki skóry (około 28 dni), dłużej…
Sałata z bobem i młodymi ziemniakami
Uwielbiam lato szczególnie za ten wegański mood, w który wpadam zupełnie naturalnie. Moje decyzje dotyczące posiłków w niewymuszony sposób zwracają się w kierunku diety roślinnej. Mimo faktu, iż mięsa nie miałam w ustach już od kilku miesięcy, zupełnie nie mam na nie ochoty, co dodatkowo utwierdza mnie w przekonaniu, iż wybrałam dla siebie właściwą drogę….
Szaszłyki z indykiem i bakłażanem
No dobra, trochę się pośpieszyłam z tym grillem. Na dworze zaledwie 12 stopni ciepła a mi już zachciało się grillowanego mięska z warzywami na świeżym powietrzu. Na szczęście większość piekarników posiada funkcję grillowania a stojąc za oknem też można ogrzewać się promieniami słońca nie będąc narażonym na zimny, kwietniowy wiatr. Mięsko do szaszłyka przygotowałam trochę…
Patatas bravas według 5 przemian
Hiszpanie kochają ziemniaki. Ich patatas przyrządzane na wiele sposobów to narodowy przysmak. Jego odpowiednikiem mogą być popularne, opiekane w piekarniku ziemniaki, ponieważ patatas obsmaża się na głębokim tłuszczu. Moje danie może nie powstało w tradycyjny dla Hiszpanii sposób, ale na pewno dorównuje smakiem najlepszym patatas z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki, tak zwane patatas bravas….
Mule z kaszą jaglaną
Bez wątpienia należę do grupy miłośników ryb i owoców morza. Nie zdarza mi się jednak często przyrządzać w domu muli czy innych małży, prawdopodobnie dlatego, że w odróżnieniu od krewetek ciężko je kupić na terenie Warszawy. Gdy już udało mi się je zdobyć, postanowiłam przyrządzić mule na inny sposób, niż te, które znałam do tej…
Zielona lasagne
Dopiero niedawno przekonałam się do jarmużu. Po kilku nieudanych próbach spożycia go na surowo zgodnie z dietą raw (jedyna akceptowalna forma to smoothie) postanowiłam poddać go jednak jakiejś obróbce termicznej. Odrobina migdałowego mleka i czosnku, kilka minut na patelni i było ok. Okazało się, że jego kwaskowato – mdły smak, podobny z resztą do szpinaku…
Indyk pieczony w pomarańczach
Odkąd pamiętam Pierwszego Dnia Świąt w mojej rodzinie nie mogło zabraknąć pieczonego indyka. To nasza niepisana tradycja, do której jesteśmy bardzo przywiązani. Indyka, a częściej indyczkę, mama marynowałam nawet 2 dni wcześniej, dzięki temu mięso odpowiednio kruszało i było bardzo aromatyczne. Danie to nie wymaga wiele czasu od gospodyni, to idealne rozwiązanie w okresie przedświątecznej …
Risotto z dynią hokkaido
W końcu nadeszła jedna z najwspanialszych pór roku – dojrzałe lato, zasypujące nas ogromem swojego bogactwa w postaci dorodnych owoców i warzyw. Koniec lata i początek jesieni to okres, który w naszym klimacie (właściwie to nie tylko w naszym) oferuje największą ilość produktów z lokalnych upraw. Symbolicznym momentem tego okresu jest dla mnie pojawienie się…
Zapiekana cukinia z bakłażanem
To najwspanialsza kombinacja warzywna jaka znalazła się w tym sezonie w moim piekarniku. Uwielbiam zarówno cukinię jak i bakłażana, są z resztą blisko spokrewnione i bardzo zdrowe. Oba warzywa są cenione ze względu na walory dietetyczne i wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak : potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1….
Makaron soba z krewetkami
Japońska sztuka, jako podstawę swojego rozwoju przyjęła wiarę w doskonałość ładu świata, chęć podporządkowania naturze, kult przyrody oraz silne poczucie tradycji, bardziej cenionej niż wszelkie nowatorstwo. W Japonii większość aspektów życia jest mniej lub bardziej podporządkowanych tej prastarej i jakże doskonałej estetyce. Japończycy wierzą w siłę prostoty otaczającego świata, szukając nieustannej inspiracji w naturze. Dotyczy…
Gęsina pieczona z batatami i daktylami
To jedno z najwspanialszych mięs jakie ostatnio jadłam. Jak to jest możliwe, że dopiero teraz gęsina znalazła się na moim talerzu, mimo faktu, że Polska jest największym i najbardziej uznanym producentem tego mięsa w Europie. Smutna prawda jest taka, że spożycie gęsiny spadło w Polsce w ostatnim dziesięcioleciu drastycznie. Konsumujemy jedynie 26% gęsiny, którą produkujemy, reszta…
Placki dyniowe z sosem pistacjowym
To zapewne jedno z ostatnich dań z dyni, które przyrządziłam w tym sezonie, a które stało się moim zdecydowanym faworytem. Nie przepadam jakoś szczególnie za smażonymi plackami, racuchami, często są dla mnie po prostu zbyt tłuste, jednak w przypadku tych placków nie ma innej opcji jak tylko podsmażyć je do uzyskania złocistej i chrupiącej powłoczki….
Roladki z bakłażana z dynią
Jedną z pierwszych restauracji, którą odwiedziłam po przeprowadzce do stolicy było greckie Santorini. Do dziś bardzo dokładnie pamiętam smak pewnych roladek z bakłażana z kozim serem i cieciorką, które wtedy zamówił mi mój tato. Ich smak tak bardzo mnie urzekł, że zwykłam mówić, iż dzięki tej wizycie postanowiłam dać Warszawie 2 szansę i nie…
Smażona dynia z kaszą pęczak i zielonym groszkiem
Jesień to pora dobrobytu. Takiego dobrobytu, którym obdarza nas natura. I bardzo dobrze, bo z racji na gwałtowne ochłodzenie, opady i brak słońca jesteśmy bardziej narażeni na spadek odporności i chorobę. W tym okresie szczególnie cenię sobie dynie, która pojawia się w każdym lepszym warzywniaku. Te najbardziej pomarańczowe odmiany zawierają najwięcej dobrych składników zwłaszcza witamin,…