Takiego quiche nie powstydziłaby się dobra francuska jadłodajnia, szczególnie w towarzystwie lampki Sauvignon Blanc. Francuzi jako mieszkańcy kraju słynącego z rozległych upraw konopnych z pewnością doceniliby udział produktu jakim jest mąka konopna w przepisie na tę wyjątkową, wytrawną tartę. Skoro Włosi mogą dodawać mąką konopną do pizzy, to francuski quiche z tym produktem wydaje się…
Prażona cieciorka w czekoladzie z masłem infuzowanym konopiami
Droga do domowej, słodkiej przyjemności nie musi wieść przez skomplikowane receptury i godziny spędzone w kuchni. Ten przepis zaliczyłabym do grupy najprostszych receptur na domowe przekąski z masłem infuzowanym THC czy CBD jakie istnieją. Cieciorka zatopiona w czekoladzie to obecny hit Instagrama, który wypadało jedynie zaadoptować do konopnej wersji. Przepis jest ultra łatwy, czekoladki wyglądają…
Ziemniaczana zapiekanka z bakłażanem i konopnym beszamelem
A gdyby tak nowy rok zacząć od jedzenia trochę lżejszych, zdrowszych, łatwiejszych do strawienia pokarmów? Nawet jeśli będzie to chwilowe „postanowienie noworoczne” z pewnością wyjdzie to naszemu organizmowi na zdrowie. A jeśli aktualnie nie jesteś w stanie zrezygnować z pewnych pokarmów, np kotleta, niech to będzie zdrowszy i piękniejszy (oraz równie smaczny) dodatek do mięsa….
Drożdzówki z borówkami i wiśniami z masłem infuzowanym THC lub CBD
Koniec lata to dla mnie czas celebracji. Świętuję obfitość, którą teraz obdarza nas natura, cały ogrom pysznych, dojrzałych owoców i warzyw. Gdy mam więcej czasu, staram się zamykać te letnie smaki w słoiczkach i butelkach, robiąc nalewki, przetwory czy kiszonki, susząc zioła i grzyby. Nie ma jednak nic pyszniejszego, niż wypiek z dodatkiem sezonowych owoców,…
Konopna focaccia z sosem z bakłażana i pomidorów z masłem infuzowanym THC
Pizzę wszyscy znamy i kochamy, ale to focaccia jest jedną z najstarszych, włoskich potraw, ba, mówi się, że focaccia powstała na długo przed powstaniem Rzymu i została stworzona przez Etrusków. Kojarzona jest z Ligurią, włoskim regionem, w którym zjemy wiele odmian tej przekąski. Prawdę mówiąc, każdy inny region Włoch może się pochwalić inną odmianą tego…
Pieczone bataty z zielonym dipem na bazie konopnych liści
Sezon pieczonych warzyw wcinanych przed kominkiem lub przynajmniej, takim odpalonym na telewizorze, powoli dobiega końca. Mogłabym zajadać się nimi przez cały rok, ale chętnie zrobię miejsce na wiosenne nowalijki. Tymczasem sezon ten postanowiłam zamknąć z przytupem, bez nudy, tak by na jesień przypomnieć sobie te smaki na nowo. W tym celu upiekłam ukochane przeze mnie…
Orkiszowe cebularze z konopnym akcentem
Od dawien dawna takie pokarmy były dla mnie zakazane ze względu na moje nietolerancje pokarmowe i zły stan organizmu. Ten czas powoli mija 🙂 Moje wyniki poprawiają się coraz bardziej, trawienie działa coraz lepiej, dzięki czemu mogę sporadycznie wprowadzać pokarmy, na które wcześniej nie mogłam sobie pozwolić. Ah.. ten gluten i drożdże. Ta kombinacja daje…
Bananowy chlebek z nasionami konopi
Niewiele ostatnio zostaje mi czasu na gotowanie. A nagromadzenie obowiązków innych niż te związane z moim hobby trochę odbierają mi motywację do stania w kuchni. Wiadomo, jestem tylko człowiekiem. Ale przecież jestem też aż człowiekiem, który do tego bardzo lubi słodycze, szczególnie te zdrowe i przygotowane przeze mnie. Potrzebowałam jednak jakiego impulsu. Nie tylko przepisem ale i…
Pieczona marchew z koperkowo – konopnym dressingiem
Nie ma się co oszukiwać, nadeszła pora wieczornych przekąsek. Wieczornych, bo niestety po 16 jest już ciemno. Jeśli lubisz możesz zajadać się chipsami lub batonem, one jednak nie idą w parze z poprawą naszego samopoczucia co aktualnie jest dość istotną kwestią, nie prawdaż? 🙂 Przygotuj sobie przekąskę, która będzie zarówno pożywna i jednocześnie zdrowa. Uwielbiam pieczoną marchew,…
Ziemniaczana zapiekanka z nasionami konopi
Wiele jest pysznych rzeczy na tym świecie, zaś pieczone ziemniaki i wariacje na ich temat należą do top 10 w tej kategorii. Ziemniaczana zapiekanka, czyli moja alternatywa dla frytek połączyła siły z odżywczymi nasionami konopi, marchwią, pieczarkami i cebulą oczywiście. Nie musimy się oszukiwać, danie to nie należy do najzdrowszych, jego indeks i ładunek glikemiczny…
Chleb gryczano konopny
Ja: Dzień dobry, czy jest może chleb bez pszenicy, żyta i drożdży? Ekspedienta: (milczy…) Ja: No wie pani, taki na zakwasie, tylko np z mąką orkiszową, ryżową, kukurydzianą? Ekspedientka: Nie ma takiego chleba. Tak właśnie wyglądały początki mojej diety dostosowanej do nietolerancji pokarmowych, o których dowiedziałam się kilka lat temu. Pierwsze próby poszukiwania chleba, którego…
Burger konopny
Zdrowy fast food? Nie. Zdrowy slow food. Tak 😉 Przygotowanie tego burgera nie jest w cale fast, trwa dłuższą chwilę, do tego trzeba też poświęcić czas na zrobienie dressingu, wypłukać i ładnie pokroić warzywa, poszukać dobrego pieczywa lub nawet samemu upiec bułkę jeśli nie je się glutenu. Nie jest to wzorowy posiłek, o nie! Jednak…
Pieczona dynia Hokkaido z kaszą pęczak
i olejem kokosowo konopnym
Jesteśmy tym co jemy. Wiem, oklepane ale i tak większość z Was ma to głęboko w poważaniu. Tak samo jak losy naszej Planety. A obie sprawy są ze sobą ściśle związane. Jeśli nie obchodzi Cię cały ten śmietnik i syf, który codziennie ludzkość generuje na Ziemi, jak masz się przejmować śmietnikiem, który robisz we własnym ciele? Jesteśmy…
Bezglutenowa szarlotka
Dziś nie wspomnę o diecie, węglowodanach i indeksie glikemicznym. Bo nie muszę. Wiem, czego potrzebuję i wiem co jest dla mnie dobre. Ty także. I jeśli naprawdę siebie kochasz, to zrozumiesz dlaczego czasami zboczenie z wyznaczonej ścieżki będzie dla Ciebie lepsze niż trzymanie się jej. Świadome życie to nie tylko ciągle myślenie o tym, czego nie…
Rollsy z kapusty włoskiej
„Babciu to są takie gołąbki tylko, że bez mięsa i ryżu, a w środku mają kotlet z ciecierzycy, surową marchew, surową cukinię i kiełki słonecznika, a to wszystko zawinięte w kapustę i podane w sosie z pomidorów”. Zapewne w takim sposób opisała bym jej to danie. Wtedy pochwaliłaby mnie za kreatywność, zawsze to robiła. Kobieta, która zaszczepiła…
Kotlety z kaszy gryczanej
Szczęście to Twój wybór, którego dokonujesz każdego dnia. Wstaniesz wcześniej żeby mieć więcej czasu dla siebie czy wolisz spać dłużej? Zjadasz śniadanie czy wychodzisz z domu żeby się nie spóźnić? Robisz sobie spacer czy wolisz jechać samochodem? Szybki i duży lunch czy kilka mniejszych porcji zjedzonych podczas kilku przerw z dala od komputera? Wracasz do…
Pizza konopna
Tą pizzę robię zawsze, gdy nachodzi mnie tak zwane zwątpienie w sens mojej bezmięsnej, bezglutenowej i bezlaktozowej diety. To taki mój kompromis, między zamówieniem pizzy na wynos z ulubionej włoskiej restauracji a płaczem w poduszkę przegryzając wafla ryżowego. Żartowałam. Tak było tylko na początku. Ale warto zacząć wprowadzać nowe nawyki, polegające na stopniowym wyeliminowaniu niekorzystnych…
DORSZ ATLANTYCKI W PANIERCE Z MĄKI KONOPNEJ Z PUREE Z BATATÓW
Przychodzi czasem taki moment, kiedy pragnienie obcowania z pewnym stanem totalnie Cię obezwładnia. Im bardziej starasz się o tym nie myśleć, tym intensywniej doświadczasz frustracji i zdajesz sobie sprawę z tego, że jesteś przegrany. Tak, i do tego bezsilny. Bo czym jest nasza wola w obliczu tak silnego, kompulsywnego pragnienia, które działa na naszą szkodę?…
Makowiec z nasionami konopi
Makowiec to jedno z tych ciast, po które wyciągałam łapki jak byłam jeszcze bardzo mała (czyżby od dziecka ciągnęło mnie do roślin wykorzystywanych w medycynie?). Miłość do makowego wypieku zaszczepiła we mnie moja babcia, która robiła najsmaczniejszy i najdelikatniejszy makowiec na świecie. Zawijała go w serwetkę i wkładała mi do kieszeni płaszcza, gdy szłam do…
Sałatka z pieczoną dynią i nasionami konopi
Jesień to czas przygotowania do zimy. Przygotowujesz także swoje ciało, budujesz odporność, zatrzymujesz w sobie więcej energii. To czas by zwolnić, poprzyglądać się trochę sobie, spędzić trochę czasu na robieniu rzeczy, które sprawiają nam radość. To ważny moment dla Twojego ciała, ponieważ szykuje się ono do „zimowego snu” w sensie energetycznym. Jeśli teraz nie zaczniesz…
Szaszłyki z indykiem i bakłażanem
No dobra, trochę się pośpieszyłam z tym grillem. Na dworze zaledwie 12 stopni ciepła a mi już zachciało się grillowanego mięska z warzywami na świeżym powietrzu. Na szczęście większość piekarników posiada funkcję grillowania a stojąc za oknem też można ogrzewać się promieniami słońca nie będąc narażonym na zimny, kwietniowy wiatr. Mięsko do szaszłyka przygotowałam trochę…
Sałatka z pieczoną marchwią i solą wulkaniczną
Kilka prostych składników: pieczona marchew, sałata, ogórek, listki bazylii, olej lniany i sól wulkaniczna stworzyło wykwintne i wyszukane w smaku danie, które przeszło moje najśmielsze oczekiwania. To jedno z prostszych dań, które dostarczyło mi ostatnio niezapomnianych doznań smakowych. Szczególnie w czasie wiosennego, przesileniowego lenistwa. Nie wymagałam od tej potrawy zbyt wiele, potrzebowałam jedynie zaspokoić pierwszy…
Patatas bravas według 5 przemian
Hiszpanie kochają ziemniaki. Ich patatas przyrządzane na wiele sposobów to narodowy przysmak. Jego odpowiednikiem mogą być popularne, opiekane w piekarniku ziemniaki, ponieważ patatas obsmaża się na głębokim tłuszczu. Moje danie może nie powstało w tradycyjny dla Hiszpanii sposób, ale na pewno dorównuje smakiem najlepszym patatas z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki, tak zwane patatas bravas….
Placek ze śliwkami
To najprostszy przepis na ciasto jaki znam. Moja mama piekła je późnym latem, wtedy śliwki były dojrzałe i wyjątkowo słodkie. Dzisiaj dysponuję jedynie mrożonymi, ale na szczęście smak ciasta jest wciąż niezmienny. Jedyne co się zmienia, to proporcja przypraw, które dodaje, zawsze muszę dać coś od siebie. Ciasto z mąki pszennej i kukurydzianej lub ryżowej…
Zielona lasagne
Dopiero niedawno przekonałam się do jarmużu. Po kilku nieudanych próbach spożycia go na surowo zgodnie z dietą raw (jedyna akceptowalna forma to smoothie) postanowiłam poddać go jednak jakiejś obróbce termicznej. Odrobina migdałowego mleka i czosnku, kilka minut na patelni i było ok. Okazało się, że jego kwaskowato – mdły smak, podobny z resztą do szpinaku…
Indyk pieczony w pomarańczach
Odkąd pamiętam Pierwszego Dnia Świąt w mojej rodzinie nie mogło zabraknąć pieczonego indyka. To nasza niepisana tradycja, do której jesteśmy bardzo przywiązani. Indyka, a częściej indyczkę, mama marynowałam nawet 2 dni wcześniej, dzięki temu mięso odpowiednio kruszało i było bardzo aromatyczne. Danie to nie wymaga wiele czasu od gospodyni, to idealne rozwiązanie w okresie przedświątecznej …
Zapiekana cukinia z bakłażanem
To najwspanialsza kombinacja warzywna jaka znalazła się w tym sezonie w moim piekarniku. Uwielbiam zarówno cukinię jak i bakłażana, są z resztą blisko spokrewnione i bardzo zdrowe. Oba warzywa są cenione ze względu na walory dietetyczne i wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak : potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1….
Szparagi w cieście
Jeśli uwielbiasz szparagi to zakochasz się w tym daniu po uszy, natomiast jeśli szparagi nigdy nie stanowiły dla Ciebie kulinarnej atrakcji, to danie może zmienić Twoje zdanie na ich temat. Jest to wersja specjalnie stworzona dla szparagowego oponenta, osoby która nie chciała mieć z nimi zbyt wiele wspólnego. Wszystko za sprawą chrupiącej panierki z mąki…
Pieczony omlet
Jest weekend, sobotni poranek (czyli wczesne popołudnie) i czas przygotowania śniadania. Muszę przyznać, że w pewnym sensie to na ten moment czekam cały tydzień, nie na weekend, dni wolne od pracy, tylko na to śniadanie przygotowane bez pośpiechu, w ulubionym szlafroku przy zapachu parzącej się kawy, by potem na drewnianej tacce zanieść je do sypialni…
Czekoladowe ciasteczka z miodem i imbirem
Nie łatwo dzisiejszej kobiecie znaleźć czas na wszystko, czasem nawet brakuje go na najważniejsze rzeczy. Brak czasu dokucza nam tym bardziej w okolicach świąt, podczas przygotowań, kiedy oprócz codziennych obowiązków trzeba dodatkowo wygospodarować jeden etat. Na szczęści istnieją przepisy ratunkowe, które uratują nawet najbardziej zabiegane gosposie, jak poniższy przepis na czekoladowe ciasteczka. W miseczce łączę…
Gęsina pieczona z batatami i daktylami
To jedno z najwspanialszych mięs jakie ostatnio jadłam. Jak to jest możliwe, że dopiero teraz gęsina znalazła się na moim talerzu, mimo faktu, że Polska jest największym i najbardziej uznanym producentem tego mięsa w Europie. Smutna prawda jest taka, że spożycie gęsiny spadło w Polsce w ostatnim dziesięcioleciu drastycznie. Konsumujemy jedynie 26% gęsiny, którą produkujemy, reszta…
Sernik na czekoladowym spodzie
Gdzieś na świecie podobno jest człowiek, który nigdy nie odkrył smaku tego wspaniałego sernika. Jeśli go znasz, to koniecznie musisz upiec mu ten sernik, na pewno będzie zachwycony. Z powodzeniem możesz urozmaicić wersję klasyczną sernika i dodać do masy serowej zmielone orzechy włoskie lub kawałki brzoskwiń z puszki. Jeśli natomiast nie znasz nikogo takiego, to…
Roladki z bakłażana z dynią
Jedną z pierwszych restauracji, którą odwiedziłam po przeprowadzce do stolicy było greckie Santorini. Do dziś bardzo dokładnie pamiętam smak pewnych roladek z bakłażana z kozim serem i cieciorką, które wtedy zamówił mi mój tato. Ich smak tak bardzo mnie urzekł, że zwykłam mówić, iż dzięki tej wizycie postanowiłam dać Warszawie 2 szansę i nie…
Tarta z truskawkami
Za każdym razem, gdy tylko mam okazję kosztować wspaniałych wypieków mojej mamy chylę czoła przed jej talentem do pieczenia. To moja osobista rodzicielka rozwinęła w rodzinie tradycję serwowania skomplikowanych, wielopiętrowych wypieków, tortów, ciast podobnych do tych z bajek. Jej bezwzględne klasyki takie jak tort kawowy z bezami, przekładaniec z brzoskwiniami i rumiankiem, czy tort malinowy…
Imbirowa szarlotka z czekoladą
Nie odmówię nigdy, przenigdy! Choć nie jestem wielką fanką słodkości, to szarlotka ma u mnie specjalne względy. Odpowiada mi lekkość i przejrzystość jej smaku w wersji klasycznej, lubię też nieco przełamać tą delikatność jakąś wyrazistą przyprawą. Imbir nadaje się do tego idealnie, dodany zarówno do ciasta – w proszku, jak i do farszu w formie świeżo startego korzenia,…
Pieczone jabłka podawane z kuskusem
Idealne uzupełnienie wigilijnych dań. Gdybym miała pokusić się o stworzenie listy najpopularniejszych dań wigilijnych, wtedy to danie znalazłoby się pewnie w pierwszej 30-tce, a szkoda. Starkingi to jabłka, które idealnie nadają się do zapiekania, ponadto świetnie smakują zarówno jako dodatek do mięsnych dań, a także jako element dania głównego, uzupełniony na przykład o kaszę. Jego…
Pstrąg pieczony z warzywami
Kiedyś przygotowanie ryby kojarzyło mi się z czymś trudnym, było to zapewne związane z całym procesem obrabiania, czyli patroszeniem, skrobaniem łusek, pozbawianiem rybki głowy i płetw. Obecnie można bez problemu nabyć patroszone, świeże ryby (polecam makro!) co znacznie upraszcza proces przygotowania tego dania. Ważne jest, by przed pieczeniem przyprawiona ryba spędziła około 12h w lodówce….
Sałatka z buraków z serem feta
Sobota, leniwe dzień dobry i piękny, słoneczny, jesienny dzień, który zbudził we mnie pragnienie bycia blisko natury, blisko siebie. Potrzebowałam oddalić się od zgiełku, od betonu i metalu, wyjazd do rodziców wydawał się idealnym pomysłem. Spacer po lesie, przytulanie drzew, patrzenie w niebo chociaż dostarczały tak wiele radości i harmonii. Tak ! Pragnę dobra dla…