W tym nieprzewidywalnym i dziwnym czasie, gotowanie stało się moją ostoją, moim narzędziem odzyskiwania równowagi. Zawsze tak było, że relaksowałam się w kuchni, na pewien czas jednak o tym zapomniałam, głownie za sprawą innych, mniej przyjemnych obowiązków, które skutecznie odciągały mnie od kuchni i oddalały od mojej prawdziwej natury. W okresie kolejnego odseparowania społecznego, znów…
Wegańskie summer rolls z nasionami konopi
Uwielbione latem, kiedy na myśl o robieniu obiadu robi się jeszcze bardziej gorąco. Bo w końcu mamy prawdziwe lato. Gorące i słoneczne, marzyłam o nim od tak dawna <3 Tym chętniej pakuję moje summer rolsy do plastikowego pudełeczka (koniecznie z plastiku wolnego od BPA) i razem z orzeźwiającym napojem, matą do jogi oraz książką śpieszę do…
Zielone, wegańskie curry z białymi szparagami
Istnieją pokarmy, których spożywanie będzie Ci służyć, inne będą po prostu zaspokajać potrzebę głodu, niekoniecznie odżywiając Twoje ciało. Jeszcze inne będą Ci szkodzić i odbierać twoje zdrowie. Co ciekawe, dla każdego te grupy produktów są najprawdopodobniej inne i dotyczy to zarówno odżywiania jak i kosmetyków, które stosujecie, bo przecież skóra to też organ. Aby dowiedzieć się,…
Korean bowl z nasionami konopi
Przygotowanie domowego posiłku to wciąż dla wielu osób nie lada wyzwanie. Nasza kultura zmierza nieuchronnie w kierunku coraz prostszych i szybszych rozwiązań. Ludzie są bardzo niecierpliwi, oczekują szybkiego i pysznego posiłku, najchętniej, żeby ktoś podstawił im go pod nos i jeszcze nakarmił. Nie mamy czasu na porządne i przemyślane zakupy spożywcze a już tym bardziej…
Bazyliowy falafel z nasionami konopi
Falafel to nie bułka w kebabie, ta bezmięsna, polana sosem łagodnym, mieszanym lub pikantnym. Falafel to złocisty talarek lub kulka z ukochanej przez wegan cieciorki (albo bobu) z dodatkiem przypraw i ziół. Jego historia wywodzi się z krajów arabskich, takich jak Egipt, czy Algieria, podawany był w towarzystwie kasz, warzyw i sosów. Dziś ja podaję…
Pasta z czarnej fasoli
Okazuje się, że każdy doskonale wie co to znaczy zdrowo się odżywiać. Wiedzieli o tym nasi dziadkowie, rodzice, wiemy i my, bo przecież robimy to tak, jak nasi przodkowie. Chleb, bułki, schabowy z patelni i odrobina słoniny ze skwarkami na deser. Pojęcie to mocno ewoluowało w przeciągu ostatnich kilku lat. Wszystko za sprawą upowszechnienia…
Sałatka z pieczoną dynią i nasionami konopi
Jesień to czas przygotowania do zimy. Przygotowujesz także swoje ciało, budujesz odporność, zatrzymujesz w sobie więcej energii. To czas by zwolnić, poprzyglądać się trochę sobie, spędzić trochę czasu na robieniu rzeczy, które sprawiają nam radość. To ważny moment dla Twojego ciała, ponieważ szykuje się ono do „zimowego snu” w sensie energetycznym. Jeśli teraz nie zaczniesz…
Tajska zupa z mleczkiem kokosowym
Lato? Uwielbiam lato! Ale cieszę się, że na dworze jest nieco chłodniej i można zajadać się gotowanymi potrawami bez obawy, że zaleje nas fala gorąca. Z tej okazji przygotowałam dla was super przepis. To wyjątkowa zupa, podobną kiedyś ugotował mi mój znajomy, jednak robił to przez 5h … Moja wersja będzie nieco prostsza ale równie…
Sałatka z krewetkami jumbo
Białko jest przyjacielem sportowca. Nie tylko buduje tkanki, enzymy, hormony naszego ciała ale także uczestniczy w przemianie materii i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzięki białkom nasze mięśnie wzmacniają się (przy wysiłku fizycznym) i wyglądają super. Dlatego jeśli chcesz wyglądać pięknie i mieć ładnie wyrzeźbione ciałko, po każdym treningu spożywaj białko (nawet się zrymowało:p). Białko roślinne, zwierzęce,…
Mule z kaszą jaglaną
Bez wątpienia należę do grupy miłośników ryb i owoców morza. Nie zdarza mi się jednak często przyrządzać w domu muli czy innych małży, prawdopodobnie dlatego, że w odróżnieniu od krewetek ciężko je kupić na terenie Warszawy. Gdy już udało mi się je zdobyć, postanowiłam przyrządzić mule na inny sposób, niż te, które znałam do tej…
Domowe PHO
Zupa Pho wywodzi się z kuchni wietnamskiej, jednak według wielu źródeł przepis powstał pod wpływem kolonialnej kuchni francuskiej. Całość dania opiera się na wywarze wołowym (z kości i karkówki wołowej) z dodatkiem warzyw i sosu rybnego. Ponieważ nie mam zaufania, do jakości wołowiny dostępnej w warszawskich sklepach a niestety nie udało mi się zdobyć ekologicznej…
Spring Rolls
Oto nadszedł pierwszy powiew tej wiosny w mojej kuchni. Wraz z coraz większym nasłonecznieniem i łagodnym ociepleniem, narasta we mnie pragnienie zmian w doborze posiłków, a mianowicie zjedzenia lekkiego i warzywnego obiadu. Mam wrażenie, iż jest to idealne danie na okres przesilenia wiosennego, zawiera surowe warzywa, które dostarczą nam dużo więcej dobrych składników, niż potrawy…
Makaron soba z krewetkami
Japońska sztuka, jako podstawę swojego rozwoju przyjęła wiarę w doskonałość ładu świata, chęć podporządkowania naturze, kult przyrody oraz silne poczucie tradycji, bardziej cenionej niż wszelkie nowatorstwo. W Japonii większość aspektów życia jest mniej lub bardziej podporządkowanych tej prastarej i jakże doskonałej estetyce. Japończycy wierzą w siłę prostoty otaczającego świata, szukając nieustannej inspiracji w naturze. Dotyczy…
Hummus
Hummusem zachwycam się od czasu, kiedy zaczęłam przygotowywać go w domu. Jadałam go wcześniej w różnych restauracjach, jednak z jakiegoś powodu zakodowałam sobie, że jest trudny do przygotowania i trochę się do niego zniechęciłam. Fakt, jego przygotowanie trwa dosyć długo, wymaga precyzji ale jest bardzo proste, dlatego w domowych warunkach można z powodzeniem przygotować hummus rodem z dobrej arabskiej restauracji….
Tortilla z krewetkami, awokado i papryką
Nienawidzę długo gotować. Zawsze tak mówię gdy poświęcam więcej niż godzinę jednej potrawie. Wychodzę z kuchnia i zarzekam się, że do końca tygodnia już nic nie gotuje. Po kilku godzinach jednak wracam, by znów spędzić tam dłuższą chwilę. Przygotowanie tej tortilli zajęło mi ponad 30 min, do tego salsa i smażone krewetki były gotowe w…
Burgery z soczewicy ze smażonym jabłkiem
Czasami potrzebuję odpocząć od mięsa i tłuszczów nasyconych. Zeszłego lata, w obliczu bogactwa sezonowych warzyw taki odpoczynek przeciągną się do kilku tygodni (kompletny mięso wstręt) i zakończył dopiero po pierwszej morfologii. Naturalnie mięso istnieje w moim jadłospisie, jednak bywają dni, kiedy w ogóle nie mam na nie ochoty, tak jak dziś. Wtedy idealnie sprawdza się soczewica,…
Krewetki w sosie z czerwoną pastą curry
Czy dobre jedzenie musi być drogie? Nie. Czy drogie jedzenie może być dobre? O tak! I to bardzo. Staram się żyć tak, by zawsze było mnie stać na dobre jedzenie, możliwe, że to moja najważniejsza motywacja do pracy zawodowej. Gdy jem na mieście nie czuję ścisku brzucha przed wydaniem sumy, której pożałowałabym na kosmetyki czy…
Zupa miso
Po raz pierwszy poznałam jej smak gdy 2006 roku zaczęłam prace w japońskiej restauracji. Mogę śmiało przyznać, że zetknięcie z kuchnią Japonii zupełnie odmieniło moje pojęcie o gotowaniu. Prostota i walory tej kuchni budzą mój zachwyt i respekt, każde danie ma wykwintną i estetyczną oprawę i jest swoistą celebracją, dziełem sztuki, zaś samo jedzenie niesamowitą przyjemnością. Swoją…
Makaron z krewetkami i cukinią
Nawet w bardzo złym stanie nie mogę zapomnieć o głodzie. Organizm się buntuje, piszczy i miauczy, a ja z podkulonym ogonkiem udaje się do kuchni. Opuszczam ciepłe łózko a w nim moje misie i laptopa, lecz to tylko chwilowa rozłąka, ja to wiem i oni tez. Nie zakładam kapci, zmierzam do kuchni w majtkach i…