W tym nieprzewidywalnym i dziwnym czasie, gotowanie stało się moją ostoją, moim narzędziem odzyskiwania równowagi. Zawsze tak było, że relaksowałam się w kuchni, na pewien czas jednak o tym zapomniałam, głownie za sprawą innych, mniej przyjemnych obowiązków, które skutecznie odciągały mnie od kuchni i oddalały od mojej prawdziwej natury. W okresie kolejnego odseparowania społecznego, znów…
Wegańskie kotlety z cukinii z mąką konopną
Kocham placki i kotlety wegańskie, szczególnie te z cukinii, z wierzchu są chrupiące a w środku mięciutkie i aromatyczne. Zrobiłam je już w tylu wersjach, że trudno byłoby zliczyć. Dorzucałam do ciasta to co było pod ręką: warzywa, zioła, nasiona, różne przyprawy, mąki. Dziś dzielę się przepisem na wersję wegańską, która nie wymaga poświęcania zbyt…
Sałatka z brokułem, pomidorem malinowym i kremowym dressingiem konopnym
Ciesz się najlepszym pomidorem w Europie i naszym narodowym superfoodem w postaci nasion konopi w tej celebrującej końcówkę lata pysznej sałatce. Soczysta, pożywna z kremowym wykończeniem nakarmi zmysły i będzie doskonałą przekąską na wciąż słoneczne popoludnie. Bez zbędnych sentymentów ucieszam swoje podniebienie końcówką letnich smaków. Botwinę znaleźć jeszcze można, nie nadaje się już raczej do…
Zupa krem z zielonych warzyw z masłem szałwiowym CBD
W niestabilnym okresie, gdy nie sypiam zbyt dobrze, dużo pracuję i mało gotuję, zawsze znajduję ukojenie w swojej kuchni. I nie mam na myśli tylko pomieszczenia, w którym przygotowuję posiłki. W tym intensywnym czasie na mój talerz trafiają wyłącznie posiłki, które błyskawicznie dodadzą energii, poprawią nastrój, odżywią, poprawią koncentrację obniżą poziom stresu, zadziałają tonizująco na…
Makaron konopny ze szparagami i bazylią
Mamma Mia! Tą wspaniałą gastro pastę wyczarujesz w domu w ciągu 15 minut. Polecam przede wszystkim zadbać o super świeże składniki i dobre pesto (jeśli bardzo chcesz możesz zrobić samemu super vege pesto według mojego przepisu). Do przepisu użyłam makaronu włoskiej firmy Antichi Grani z mąką konopną, pszenną oraz z zielonego groszku (niestety niedostępna w Polsce)….
Bowl z kalafiorem, gruszką i buraczanym hummusem
Zgodnie z zasadą sezonowości i lokalności powinniśmy jeść głównie produkty, które urosły niedawno w naszej strefie klimatycznej, a najlepiej na polach z okolicznych wiosek. Spokojnie, nawet jeśli nie masz jeszcze zaprzyjaźnionego rolnika, który wpuszcza Cię na swoje pole z pustym koszem wiklinowym, jesteś w stanie przetrwać zimę, kupując jedzenie w marketach i na bazarkach. Oczywiście…
Ziemniaczana zapiekanka z nasionami konopi
Wiele jest pysznych rzeczy na tym świecie, zaś pieczone ziemniaki i wariacje na ich temat należą do top 10 w tej kategorii. Ziemniaczana zapiekanka, czyli moja alternatywa dla frytek połączyła siły z odżywczymi nasionami konopi, marchwią, pieczarkami i cebulą oczywiście. Nie musimy się oszukiwać, danie to nie należy do najzdrowszych, jego indeks i ładunek glikemiczny…
Zielone placuszki z mąką konopną
Grasz w zielone? Myślisz – no jasne! Nie o “takie” zielone jednak tutaj chodzi 😉 a o zielone warzywa i jeden dość kluczowy składnik w naszym pożywieniu. Jeśli grasz to znaczy, że w twoim organizmie nie brakuje chlorofilu, barwnika zawartego w roślinach, który ma silne działanie przeciwzapalne. Chlorofil określany jest jako “krew” roślin, ponieważ od…
Burger konopny
Zdrowy fast food? Nie. Zdrowy slow food. Tak 😉 Przygotowanie tego burgera nie jest w cale fast, trwa dłuższą chwilę, do tego trzeba też poświęcić czas na zrobienie dressingu, wypłukać i ładnie pokroić warzywa, poszukać dobrego pieczywa lub nawet samemu upiec bułkę jeśli nie je się glutenu. Nie jest to wzorowy posiłek, o nie! Jednak…