Umiłowanie kuchennej prostoty, ale tylko takiej, prowadzącej do zaskakująco smacznych efektów, szczególnie praktykowane jest w mojej kuchni w piątkowy wieczór! Wtedy to bliskie memu sercu są wszelkie dania powstające w trybie aka Nigella, czyli ekspresowym, lekko tłuste i pożywne, po prostu idealne do lampki wina czy piwka. To ona, moja Królowa hedonistycznego kucharzenia, zainspirowała mnie…
Bio rosołek z kurczaka jako lekarstwo
Niejedzenie mięsa stało się dzisiaj conajmniej kultowe, zaś spożywanie go nierzadko wiąże się z piętnowaniem. Trudno się dziwić, ponieważ spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego jest tak samo kontrowersyjnym tematem jak proces jego produkcji i wpływ na degradację naszej planety. Bo kto z mięsożerców przejmie się faktem, że produkcja jego steak’a pochłonęła 500 litrów wody, wyprodukowała niezliczone ilości gazów,…
Szaszłyki z indykiem i bakłażanem
No dobra, trochę się pośpieszyłam z tym grillem. Na dworze zaledwie 12 stopni ciepła a mi już zachciało się grillowanego mięska z warzywami na świeżym powietrzu. Na szczęście większość piekarników posiada funkcję grillowania a stojąc za oknem też można ogrzewać się promieniami słońca nie będąc narażonym na zimny, kwietniowy wiatr. Mięsko do szaszłyka przygotowałam trochę…
Indyk pieczony w pomarańczach
Odkąd pamiętam Pierwszego Dnia Świąt w mojej rodzinie nie mogło zabraknąć pieczonego indyka. To nasza niepisana tradycja, do której jesteśmy bardzo przywiązani. Indyka, a częściej indyczkę, mama marynowałam nawet 2 dni wcześniej, dzięki temu mięso odpowiednio kruszało i było bardzo aromatyczne. Danie to nie wymaga wiele czasu od gospodyni, to idealne rozwiązanie w okresie przedświątecznej …
Domowe PHO
Zupa Pho wywodzi się z kuchni wietnamskiej, jednak według wielu źródeł przepis powstał pod wpływem kolonialnej kuchni francuskiej. Całość dania opiera się na wywarze wołowym (z kości i karkówki wołowej) z dodatkiem warzyw i sosu rybnego. Ponieważ nie mam zaufania, do jakości wołowiny dostępnej w warszawskich sklepach a niestety nie udało mi się zdobyć ekologicznej…
Gęsina pieczona z batatami i daktylami
To jedno z najwspanialszych mięs jakie ostatnio jadłam. Jak to jest możliwe, że dopiero teraz gęsina znalazła się na moim talerzu, mimo faktu, że Polska jest największym i najbardziej uznanym producentem tego mięsa w Europie. Smutna prawda jest taka, że spożycie gęsiny spadło w Polsce w ostatnim dziesięcioleciu drastycznie. Konsumujemy jedynie 26% gęsiny, którą produkujemy, reszta…