Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką CBD

19 maja, 2021 by smilingspoon Zostaw komentarz

Nie wiem czy bardziej kocham to ciasto za jego smak, czy za to, co zwiastuje? Wiosenne, drożdżowe ciasto z rabarbarem to zapowiedź nadchodzących, ciepłych dni, zapowiedź lata. Aktualna pora roku ma nam jednak do zaoferowania znacznie więcej niż tylko ciepło, na przykład: dłuższe dni, więcej słońca, budzącą się do życia przyrodę, czyli doskonałe okoliczności do małych i większych wycieczek przyrodniczych. Gdziekolwiek się wybierasz, do parku, na przejeżdżę rowerem po lesie, czy na piknik nad rzeką, musisz koniecznie zabrać ze sobą to wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką CBD. Jego smak pobudzi przyjemnie kubki smakowe, a zwartość CBD pomoże się odprężyć i rozkoszować otaczającą przyrodą. Absolutna rewelacja!

Ciasta drożdżowe to był zawsze specjał mojej babci. Była w tej dziedzinie mistrzynią, miała taki zeszycik z recepturami, który trzymała w szufladzie, mimo tego iż do późnej starości znała wszystkie przepisy na pamięć. Jej drożdżowe ciasto z rabarbarem, zawsze będzie dla mnie miłym wspomnieniem wakacji u dziadków, czasu spędzonego na wsi, blisko przyrody i zwierząt (dziadzio miał w klatce króliki, które karmiłam, tylko nie wiedziałam dlaczego je tam trzyma…). 🙁 Potem na jakiś czas musiałam zapomnieć o drożdżowych wypiekach, gdyż mój stan zdrowia, szczególnie moich jelit, wołał o pomstę do nieba za każdym razem, gdy wzięłam kilka gryzów takiego ciasta. Dziś mogę powoli zacząć wprowadzać do mojego jadłospisu pokarmy, których kiedyś mój organizm nie do końca tolerował, dlatego nie dziwcie się faktem, że zjadłam prawie całą blaszkę tego niesamowitego wypieku. <3 Było super.

Aby tak zupełnie nie popaść w kulinarne zwyrolstwo, trzymam się i już zawsze będę, pewnych reguł dotyczących jakości składników. Nie dodaję do posiłków za dużo cukru, nie mam takiej potrzeby i was też namawiam do jego ograniczenia. Nie stosuję też cukrów rafinowanych, które obciążają wątrobę i powodują skoki poziomu glukozy we krwii, stawiam na cukier nierafinowany, np z kwiatków kokosa albo miód. Stosuję wyłącznie organiczne mąki i to też nie wszystkie, zamiast mąki pszennej czy żytniej używam starszej odmiany, czyli orkiszowej, której gluten jest przeze mnie znacznie lepiej tolerowany. Jeśli zastąpienie pszennej nie jest w pełni możliwe, robię mieszanki z orkiszową w różnych proporcjach. Stosuję też inne mąki, na przykład organiczne mąki gryczane, ryżowe, jaglane, z tapioki czy ziemniaczane. Są pozbawione glutenu. No i oczywiście mąkę konopną, tylko w innych przepisach. Doskonałym równoważnikiem pro zapalnego potencjału mąki i cukru  w tym przepisie jest dodanie do ciasta CBD, składnika konopi o silnym działaniu antyzapalnym a także stabilizującym poziom cukru we krwi. Nie tylko CBD ale też rabarbar, szczególe ten z organicznej uprawy, ma działanie antyutleniające i antyzapalne. Dodatkowo zawarte w pieczonej roślinie polifenole – rapontygeniny, mają działanie antyrakowe.

Przepis na Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką CBD

Składniki na formę 35 x22 cm:

  • 100 g organicznej mąki pszennej typ 500
  • 300 g organicznej mąki orkiszowej typ 550
  • 50 g organicznej maki ryżowej
  • 50 g organicznej mąki kukurydzianej
  • 150 g nierafinowanego cukru z kwiatów kokosa
  • 3 duże jajka, lekko roztrzepane
  • 250 ml letniego mleka owsianego lub kokosowego
  • szczypta soli
  • pół szklanki roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych
  • 500 g rabarbaru, pociętego na mniejsze kawałki (ja go obieram, ale nie jest to konieczne)

Kruszonka:

  • 180 g organicznej mąki orkiszowej typ 550
  • 100 g nierafinowanego cukru z kwiatów kokosa (może być 50/ 50 z ksylitolem)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 120 g roztopionego masła klarowanego
  • 1 łyżeczka olejku CBD

Przygotowanie:

Połącz mąki i przesiej je przez sito. Umieść w misie miksera, zrób dołek, wkrusz do niego drożdże zasyp cukrem, zalej letnim mlekiem i odstaw pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie dodaj sól, roztrzepane jajka, przestudzone masło (lub olej) i zmiksuj ciasto mikserem do połączenia składników. Ponownie przykryj ciasto ściereczką, odstaw do podwojenia objętości na około 2 godziny. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Połącz składniki w naczyniu tak by powstały większe grudki.  

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj. Na ciasto wyłóż równo rabarbar, posyp kruszonką, przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto włóż do zimnego piekarnika a piekarnik rozgrzej do 165ºC (bez termoobiegu) i piecz przez około 50-60 minut, do suchego patyczka i zarumienienia kruszonki. Po tym czasie wyłączy piekarnik, zostawić w nim ciasto do wystudzenia.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
  • Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl

Filed Under: bez nabiału, cbd, ciasta, desery, Przepisy konopne, wypieki Tagged With: (wyjątkiem jest sytuacja, CBD w kuchni, ciasto CBD, ciasto konopne, konopie w kuchni, konopne przepisy, kuchni CBD

« Konopna focaccia z sosem z bakłażana i pomidorów z masłem infuzowanym THC
Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się