Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Chłodnik wegański z burakiem i nasionami konopi

26 sierpnia, 2020 by smilingspoon Zostaw komentarz

Nie tylko w czasie upałów, chociaż to latem chłodnik smakuje nam najlepiej. Możesz potraktować go jako wykwintną przystawkę. To doskonała alternatywa dla zupy, która zapewni potrzebne w ciągu dnia nawodnienie i dostarczy składników mineralnych. Jeśli jego bazą będzie zdrowy jogurt, dodatkowo zadba o prawidłową pracę naszych jelit.

Latem unikam gotowania jak ognia, a stanie w kuchni sprowadza się do minimum aby tylko przygotować coś na szybko do jedzenia. Nie oznacza to, że nie można wyczarować czegoś pysznego, wręcz przeciwnie. Jeśli kiedykolwiek próbowaliście buraczanego chłodniczka na bazie jogurtu, to z pewności dobrze go zapamiętaliście, bowiem jest to bezdyskusyjny klasyk. W mojej wersji chłodnik został wzbogacony odrobiną starego ogórka, dużą ilością świeżego koperku, czosnku i kilkoma łyżkami łuskanych nasion konopi. W takim połączeniu miseczka tego chłodniku będzie nie tylko sycącym posiłkiem bogatym w białko, witaminy, minerały ale też ukojeniem dla naszych spracowanych kiszek.

Przepis na wegański chłodnik z burakiem i nasionami konopi

Składniki na wegański chłodnik z burakiem

Składniki:

  • 150 ml jogurtu wegańskiego (ja używam konopnego lub kokosowego)
  • 1 duży burak ugotowany
  • 1 ogórek
  • 3 łyżki stołowe łuskanych nasion konopi
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku
Składniki na wegański chłodnik

Przygotowanie

Buraka i ogórka obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, dymkę posiekać, podsmażyć na patelni do miękkości. Składniki połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz, nasiona konopi i posiekany koperek. Dokładnie wymieszać i serwować od razu w małych miseczkach.

Wegański chłodnik z burakiem i nasionami konopi siewnych
Wegański chłodnik z burakiem i łuskanymi nasionami konopi

——————————————————————————————————————–

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

Filed Under: pro zdrowotne, Przepisy konopne, vege, wegetariańskie, zupy Tagged With: chłodnik buraczany, chłodnik konopny, chłodnik wegański, konopie w kuchni, konopna zupa, konopne przepisy, kuchnia konopna, nasiona konopi, nasiona konopi łuskane, zdrowy chłodnik

« Batony proteinowe z nasionami konopi
Sok z surowych kwiatostanów konopnych »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone