Burger konopny

_MG_9326

Zdrowy fast food? Nie. Zdrowy slow food. Tak 😉 Przygotowanie tego burgera nie jest w cale fast, trwa dłuższą chwilę, do tego trzeba też poświęcić czas na zrobienie dressingu, wypłukać i ładnie pokroić warzywa, poszukać dobrego pieczywa lub nawet samemu upiec bułkę jeśli nie je się glutenu. Nie jest to wzorowy posiłek, o nie! Jednak daleko mu do ulicznego burgera z okrutnymi dodatkami w nim zawartymi. Przewagą twojego domowego, konopnego burgera jest bogactwo pełnowartościowego białka, dzięki zastosowaniu nasion konopi. Do tego surowe warzywa bogate w bioflawonoidy, witaminy i minerały, sosik na bazie tachini i majonezu (moje ostatnie odkrycie!) i masz swój kompromisowy comfort food, który nie odbierze Ci zdrowia 😉

_MG_9315

Zaczynamy!

Przepis na konopne burgery:

Składniki

  • 2 szklanki puree z batatów
  • 3/4 szklanki nasion konopi łuskanych
  • 0,5 szklanki drobno posiekanego pora
  • 2 cebule dymki posiekane
  • 1 marchewka starta na tarce
  • pół szklanki płatków jaglanych, ryżowych lub owsianych, najlepiej zmienionych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • świeży lub suszony koperek
  • sól i pieprz do smaku

Do bułki dodaję

  • plasterki świeżego ogórka bio
  • plasterki pomidora
  • kilka liści sałaty bio

Sos

  • 2 łyżeczki tahini
  • 1 łyżka majonezu (może być wegański)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina wody jak będzie za gęste
  • pieprz cayenne

_MG_9323

Przygotowanie

Bataty umyć, obrać, pokroić w drobne kawałki, upiec w temp 200 st C obtoczone w tłuszczu przez ok 15 min lub ugotować na parze do miękkości. Zblendować na krem. Pozostałe warzywa umyć, obrać pokroić drobno, marchew zetrzeć na tarce. W misce łączymy krem z batatów z poszatkowanymi warzywami, dodajemy olej, nasiona konopi, płatki i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż wyrobi się masa, może być lekko kleista, wtedy uformowane burgery możemy dodatkowo obtoczyć w płatkach. Smażymy na głębokim oleju (kokosowym najlepiej) aż burgery się zarumienią i będą z wierzchu chrupiące.

Usmażone burgery kładziemy na ręczniki papierowe na 10 min. Składniki sosu mieszkamy dokładnie w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji. Na przekrojonej bułce (można wcześniej ją lekko podpiec) układamy kolejno od spodu, sos, burgera, sos, sałatę i na górze warzywa. Przykrywamy całość 2 częścią bułki i gotowe 🙂

konopny-burger


 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

SKLEP

70,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top