Pieczone jabłka to doskonała przekąska i dodatek do różnych dań. Ich zimowy charakter i lekko korzenny akcent nadają wspaniałego aromatu i słodkich nut szczególnie daniom wytrawnym. Oprócz dań mięsnych, warto połączyć pieczone jabłka z warzywami w towarzystwie dojrzewającego sera. W tej wersji będziecie zachwycać się delikatnym i słonawym wykończeniem sera koziego w połączeniu z lekką…
Śledzie CBD w oleju z nasion konopi z cebulką
Jedno z obowiązkowych dań, które zawsze znajduje się na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Śledzie w oleju z cebulką, serwowane z sosem majonezowo – jogurtowym mojej mamy. Jeśli tak jak ja uwielbiasz tą tradycyjną potrawę, z pewnością pokochasz także jej konopną wariację. Śledzie skąpane są w surowym oleju z nasion konopi zaś sosik zawiera…
Konopny majonez
Majonez towarzyszy Ci jako dodatek do każdej potrawy, do tego zamiast 2 łyżek dajesz 4? Jeśli tak jak ja jesteś majonezowym maniakiem, zaś dbanie o zdrowie jest dla Ciebie istotne, spróbuj majonezu, który jest skarbnicą substancji bioaktywnych, ma bardzo ciekawy, słonecznikowy posmak i piękny seledynowy kolor. Przygotujesz go w domu w oparciu o 4 składniki…
Sałatka śledziowa z nasionami konopi
Na temat tej sałatki powstało nieskończenie wiele wariacji. W zasadzie można do niej włączyć dowolne warzywo, nawet kaszę, ryż czy grzanki. Podstawą są oczywiście śledzie, sałata i sos, koniecznie na bazie naturalnego jogurtu (ja użyłam wegańskiego jogurtu kokosowego) oraz majonezu z dużą ilością koperku i czosnku. Do tej trójcy idealnie podpasowały mi korniszony, kremowe i lekkie…
Sernik morelowy z nasion konopi
Wszyscy jesteśmy narażeni są na niedobory witamin czy minerałów, ponieważ żywność pochodząca z masowej produkcji nie zawiera już tylu wartości odżywczych co kiedyś. Powodem jest stosowanie intensywnego rolnictwa, pestycydów, herbicydów. Ziemia z której wyrasta nasze jedzenie jest skażona i wyjałowiona. Jedzenie warzyw i owoców już nie wystarczy, by pokryć potrzeby naszych organizmów na składniki pokarmowe. Nie jesteśmy też…
Wegańska sałatka jarzynowa
Im więcej czasu spędzasz na szukaniu informacji o dietach i nowinkach związanych ze zdrowym odżywianiem tym bardziej masz wrażenie, że nic nie wiesz? W cale mnie to nie dziwi. Tylko dlaczego chociaż połowy tego czasu, który poświęcasz na surfowaniu po sieci nie poświęcisz sobie? Bo odpowiedzi na pytania, których szukasz najprędzej znajdziesz w sobie. Nasze ciała to…
DORSZ ATLANTYCKI W PANIERCE Z MĄKI KONOPNEJ Z PUREE Z BATATÓW
Przychodzi czasem taki moment, kiedy pragnienie obcowania z pewnym stanem totalnie Cię obezwładnia. Im bardziej starasz się o tym nie myśleć, tym intensywniej doświadczasz frustracji i zdajesz sobie sprawę z tego, że jesteś przegrany. Tak, i do tego bezsilny. Bo czym jest nasza wola w obliczu tak silnego, kompulsywnego pragnienia, które działa na naszą szkodę?…
Makowiec z nasionami konopi
Makowiec to jedno z tych ciast, po które wyciągałam łapki jak byłam jeszcze bardzo mała (czyżby od dziecka ciągnęło mnie do roślin wykorzystywanych w medycynie?). Miłość do makowego wypieku zaszczepiła we mnie moja babcia, która robiła najsmaczniejszy i najdelikatniejszy makowiec na świecie. Zawijała go w serwetkę i wkładała mi do kieszeni płaszcza, gdy szłam do…
Stek z tuńczyka z pastą wasabi
Tak wiele mówi się o jedzeniu ryb, a w Polsce ich spożycie wciąż jest jednym z najniższych w Europie. Przeciętny Polak zjada ich tylko 13 kg rocznie, co przy przeciętnym Norwegu (40 kg rocznie) czy Portugalczyku (60 kg rocznie) wygląda naprawdę słabo. Dlaczego to takie ważne? Kwas Omega-3 (na który składają się kwasy eicosapentanaenowy zwany EPA i…
Wegańskie praliny migdałowe
Staram się nigdy nie wyrzucać żywności, nawet tej pozostałej po przygotowaniu innych potraw. Jeśli istnieje taka możliwość angażuję “resztki” do innego dania. Tak właśnie stało się w przypadku pulpy pozostałej po przygotowaniu mleka migdałowego. Drobno zmielone migdały początkowo znalazły się w lodówce, ponieważ kompletnie nie miałam pomysłu co z nimi zrobić. Po krótkich poszukiwania inspiracji…
Zimowa herbata
To, że gorąca herbata tak naprawdę ochładza organizm wiemy chyba wszyscy. Mowa przede wszystkim o czarnej lub zielonej herbacie, czerwona to chyba jedyny rozgrzewający gatunek. Jest jednak kilka sposobów by zwykła herbatę zamienić w rozgrzewający eliksir. A to wszystko w zgodzie z kuchnią 5 przemian. Składniki: napar z czarnej lub zielonej herbaty (1,5l) – gorzki kilka…
Indyk pieczony w pomarańczach
Odkąd pamiętam Pierwszego Dnia Świąt w mojej rodzinie nie mogło zabraknąć pieczonego indyka. To nasza niepisana tradycja, do której jesteśmy bardzo przywiązani. Indyka, a częściej indyczkę, mama marynowałam nawet 2 dni wcześniej, dzięki temu mięso odpowiednio kruszało i było bardzo aromatyczne. Danie to nie wymaga wiele czasu od gospodyni, to idealne rozwiązanie w okresie przedświątecznej …
Migdały prażone z papryką i skórką pomarańczy
Genialne i proste. To idealny świąteczny starter, poczekajka , która obok bakalii, owoców, serów będzie dla gości ciekawą przekąską. Fantastycznie łączy się z aperitivo, czyli wytrawnym, niskoprocentowym napojem alkoholowym typu prosecco czy białe wino, przy okazji świąt może to być także bożonarodzeniowy poncz. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut. Migdały w płuczemy w ciepłej wodzie (jeśli nie były…
barszcz według kuchni 5 przemian
Według medycyny chińskiej jesienią energia skierowana jest ku dołowi, oznacza to, że nie będziemy mieli jej zbyt dużo i powinniśmy ją oszczędzać. Jeśli już zauważyliście symptomy jej spadku pamiętajcie, że to naturalna kolej rzeczy, nie czujcie się winni, tylko podążajcie za swoim rytmem. Tak, czas zwolnić tempo, odpocząć i zwiększyć ilość codziennego snu. Czas także zmienić…
Gęsina pieczona z batatami i daktylami
To jedno z najwspanialszych mięs jakie ostatnio jadłam. Jak to jest możliwe, że dopiero teraz gęsina znalazła się na moim talerzu, mimo faktu, że Polska jest największym i najbardziej uznanym producentem tego mięsa w Europie. Smutna prawda jest taka, że spożycie gęsiny spadło w Polsce w ostatnim dziesięcioleciu drastycznie. Konsumujemy jedynie 26% gęsiny, którą produkujemy, reszta…
Pieczone jabłka podawane z kuskusem
Idealne uzupełnienie wigilijnych dań. Gdybym miała pokusić się o stworzenie listy najpopularniejszych dań wigilijnych, wtedy to danie znalazłoby się pewnie w pierwszej 30-tce, a szkoda. Starkingi to jabłka, które idealnie nadają się do zapiekania, ponadto świetnie smakują zarówno jako dodatek do mięsnych dań, a także jako element dania głównego, uzupełniony na przykład o kaszę. Jego…
Śledź w oleju sezamowym
Danie bardzo wykwintne a zarazem proste. Jego sekretem jest odpowiednio długi czas marynowania, najlepiej do 24h oraz jakość mięsa, o którą w okresie świątecznym nie trudno. Filety śledziowe można kupić w większości delikatesów czy marketów, jednak nie wszędzie znajdziecie mięso certyfikowane przez MSC, czyli organizacje chroniącą zagrożone gatunki ryb i owoców morza. Jest to tym…
Świąteczny poncz żurawinowy
Wierzcie mi lub nie, piszę ten wpis z wypiekami na twarzy, zniecierpliwiona i pełna pozytywnych emocji. Ostatnia, jakże wyjątkowa, świąteczna sesja, zorganizowana w rodzinnym domu na przedmieściach Warszawy, w otoczeniu zasypanego śniegiem ogrodu, pozwoliła mi zapomnieć o zgiełku i wprowadzić się w świąteczny nastrój. Jednak to nie przykryty białym puchem ogród ani ciepłe wieczory przy kominku…
Ciasteczka piernikowe
Idą święta, widać to po czasie spędzonym w kolejkach sklepów, nerwowej gonitwie ludzi w zatłoczonych marketach, zakorkowanych ulicach i grasujących fake’owych mikołajach. Jak w codziennym pędzie, zgiełku, przy natłoku obowiązków odnaleźć magie świąt ? Jak to było kiedyś, gdy nie było marketów, mikołaj pojawiał się tylko raz i to prawdziwy, a prezentami były własnoręcznie wykonane…
Barszcz z uszkami
Nie ma Wigilii bez barszczu. Tak zawsze mówiła moja babcia i co roku serwowała nam taki sam, wyśmienity słodkawy i delikatny barszczyk z malusieńkimi uszkami. Jego smaku szukałam potem w ciągu roku w różnych restauracjach, barach bistro, gotując sama, raz nawet wydawało mi się, że znalazłam podobnie smakujący w jednym z warszawskich barów mlecznych. Wyprowadzałam…