Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Bezglutenowa szarlotka

3 września, 2016 by smilingspoon 7 komentarzy

_MG_4674

Dziś nie wspomnę o diecie, węglowodanach i indeksie glikemicznym. Bo nie muszę. Wiem, czego potrzebuję  i wiem co jest dla mnie dobre. Ty także. I jeśli naprawdę siebie kochasz, to zrozumiesz dlaczego  czasami zboczenie z wyznaczonej ścieżki będzie dla Ciebie lepsze niż trzymanie się jej. Świadome życie to nie tylko ciągle myślenie o tym, czego nie mogę i nie powinnam, to także umiejętność pobłażania sobie w momencie kiedy czujesz, że więcej dobrego zrobisz dla siebie zapominając o ograniczeniach i dając się ponieść życiu. Ta zasada dotyczy także odżywiania. Czasem warto a nawet trzeba zapomnieć o ograniczeniach, wyluzować i cieszyć się chwilą. Nie mówię tutaj od razu o jedzeniu śmieciowego żarcia ale o myśleniu, które będzie koncentrowało się na dostarczaniu sobie przyjemności. Nawet jeśli odrobinę sobie zaszkodzisz to radość i szczęście, które wypełnią Twoje ciało w tym akcie folgowania na pewno zdominują całe zło. Życie to sztuka wyboru a mądre decyzje to te, które zbliżają nas do siebie i innych.

Tak, zasługujesz dziś na duży kawałek tej szarlotki. Albo dwa lub trzy. Polej ją miodem i posyp nasionami konopi podaj z ulubionymi lodami.

_MG_4697

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki jagnalnej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 4 jajka
  • 1 banan
  • 100 g oleju kokosowego
  • sezonowe jabłka
  • cynamon
  • karob
  • miód
  • wiórki kokosowe
  • nasiona konopi

Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w większe kawałki i podsmażamy z dodatkiem cynamonu, miodu i karobu.

_MG_4680

W wysokim naczyniu łączymy mąkę, 4 żółtka (białka oddzielamy i odkładamy), banana, olej kokosowy  i zagniatamy ciasto na gładką masę. Zagniecione ciasto chowamy do lodówki na 30 min lub na 10 min do zamrażarki. Po schłodzeniu odkrajamy 1/4 ciasta i odkładamy na bok, resztę wykładamy na dnie i bokach blaszki do pieczenia, następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 min w temperaturze 190 st C z termoobiegiem.

_MG_4682

Białka z jajek ubijamy z odrobiną soli. Na upieczony spód wykładamy usmażone jabłka, następnie ubite białka.

_MG_4683

 

szarlotka-bezglutenowa1

Na warstwę białka przy pomocy tarki ścieramy pozostałą część ciasta. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

bezglutenowa-szarlotka1

Pieczemy 40 min w temperaturze 180 st C w piekarniku z termoobiegiem.

_MG_4719

 

Filed Under: ciasta, dania z piekarnika, desery, pro zdrowotne, Przepisy konopne, wegetariańskie Tagged With: ciasto, ciasto bez glutenu, desery, jabłko, szarlotka, szarlotka bezglutenowa, zdrowe ciasto

« Wegańskie lody konopne z matcha
Jaglanka z owocami »

Comments

  1. Kasia says

    5 września, 2016 at 5:43 am

    Na jaką średnicę blachy jest przepis? wygląda tak ciekawie, że już się nie mogę doczekać kiedy zrobię 🙂

    Odpowiedz
    • smilingspoon says

      16 września, 2016 at 8:31 am

      Moja blaszka do pieczenia ma średnicę 38 cm.

      Odpowiedz
  2. Joanna says

    10 września, 2016 at 7:04 am

    Dzień dobry! Szarlotka wygląda super, a czy można pominąć banana, jeśli ktoś nie może go spożywać?Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • smilingspoon says

      16 września, 2016 at 8:30 am

      Pewniem zamiast banana można dać garść daktyli.

      Odpowiedz
  3. bb says

    25 marca, 2017 at 1:59 pm

    a co z konopiamii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz
    • smilingspoon says

      27 października, 2017 at 7:15 am

      Będą, będą 😉

      Odpowiedz
  4. Kuba says

    17 czerwca, 2017 at 1:05 pm

    Świetny pomysł na szybkie zdrowe ciasto. Nawiasem mówiąc kiepski ze mnie cukiernik a okazało się ze robię świetna szarlotkę, zainspirowało mnie to do większych eksperymentów. Co do ciasta idealnie komponuje się z espresso,zaisty początek popołudniowego relaksu.pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Gośka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • Wilczyca o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • smilingspoon o Świąteczny poncz żurawinowy

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się