Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Barszcz z uszkami

21 grudnia, 2011 by smilingspoon 3 komentarze

Nie ma Wigilii bez barszczu. Tak zawsze mówiła moja babcia i co roku serwowała nam taki sam, wyśmienity słodkawy i delikatny barszczyk z malusieńkimi uszkami. Jego smaku szukałam potem w ciągu roku w różnych restauracjach, barach bistro, gotując sama, raz nawet wydawało mi się, że znalazłam podobnie smakujący w jednym z warszawskich barów mlecznych. Wyprowadzałam się jednak z błędu podczas wigilii, kosztując barszczu babci,  gdyż jego smak okazywał się unikalny i niespotykany. Postanowiłam więc babcię dopytać o jej sekretny składnik, który sprawia, że barszczyk jest taki pyszny. Moja babcia, prawdziwa dama i wspaniała gospodyni, a także kobieta o wielkim sercu słysząc moją prośbę o podanie przepisu uśmiechnęła się ciepło, wzięła mnie za rękę i patrząc głęboko w oczy wyjawiła mi cała sekretną recepturę barszczu :).

I ja teraz mogę tutaj, na moim blogu podzielić się z wami kochani tym sekretem, co niniejszym czynię.

Składniki barszczu:

Bulion:

  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 udko z kurczaka
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • dużo wody 🙂 (tak ¾ garnka)

Esencja barszczu:

  • 4 duże buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy małej cytryny
  • zakwas na bazie 1 kg buraków, chleba razowego, soli i wody mineralnej
  • składnik sekretny : dużo miłości 🙂

Przygotowanie:

  • warzywa obieramy, udko myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą,
  • bulion na barszcz doprowadzamy do wrzenia, po zagotowaniu wody zmniejszamy ogień i gotujemy około godziny, aż warzywa zmiękną,
  • dorzucamy pokrojone w duże kawałki buraki, całe ząbki czosnku, gotujemy jeszcze godzinę
  • dodajemy przygotowany wcześniej zakwas odcedzony przez materiał (buraki kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy 2l wody w szklanym naczyniu, dodajemy 2 łyżki soli, na górze układamy kromkę chleba, szczelnie zamykamy, zostawiamy na ok 3, 4 dni w ciepłym miejscu)
  • uwaga ! dodajemy sekretny składnik: dużo miłości dla siebie, swoich bliskich, przyjaciół, do tego co robimy, jak żyjemy, do tego co nas otacza, zbieramy tę miłość, radość, wrzucamy do zupki i gotowe, ot co 🙂

Uszka do barszczu:

Ciasto:

  • 1 żółtko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki wody lekko gorącej (około 70 st)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

  • mąkę usypujemy na tzw „stożek”, formujemy dziurkę pośrodku stożka, wbijamy tam żółtko, wlewamy trochę wody i oliwę, solimy i mieszamy, dopiero potem łączymy z mąką, dolewamy w międzyczasie resztę wody, wyrabiamy ciasto około 3 min, odstawiamy gotowe ciasto na 5 min,
  •  oddzielamy kawałek ciasta, wałkujemy go na cienki placek, szklanką wycinamy okręgi na których układamy farsz i zaklejamy brzegi, i tak samo robimy z resztą ciasta oczywiście,
  •  zalepione uszka gotujemy w posolonej wodzie do wypłynięcia i jeszcze jak wypłyną to + 30 sec.

Farsz:

  • 200 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • bułka tarta do zagęszczenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • grzyby moczymy 30 min w wodzie, wymieniamy wodę, dodajemy sol i w świeżej wodze gotujemy je ok 10 min,
  • cebulkę szklimy na patelni z rozgrzaną oliwą i odrobiną soli
  • ugotowane grzyby i oszkloną cebulkę miksujemy i dodajemy bułkę tartą, sól i pieprz
fot. Maciej Drywien

Filed Under: Boże Narodzenie, przepisy świąteczne, zupy Tagged With: bulion, buraki, menu świąteczne, świąteczne przepisy, uszka do barszczu, zupa

« Zupa z czerwonej soczewicy
Ciasteczka piernikowe »

Trackbacks

  1. Gitara pisze:
    23 marca, 2014 o 11:03 am

    Gitara…

    Wspanialy blog wiele przydatnych informacji zawartych w poszczegolnych postach, Dzieki Ci za to serdeczne, zapraszam takze do siebie……

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone