Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

10 pomysłów na użycie mąki konopnej w kuchni

18 lutego, 2022 by smilingspoon Zostaw komentarz

Coraz częściej spotykamy w sklepach produkty konopne. Nasiona, olej czy mąka konopna zdobywają coraz większą popularność i powoli wracają do łask jako składnik diety w polskich domach. Za ich zainteresowaniem zapewne stoi ciekawość i unikalne właściwości zdrowotne tych produktów. Jednym z najmniej docenionych jest mąka z nasion konopi – wysokobłonnikowa i pozbawiona glutenu, przez co wymagająca specjalnego traktowania w kuchni. Dlaczego warto dodać ją do swojej diety? Czy faktycznie można ją określić jako jedną z najzdrowszych mąk na świecie? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule.

Co to jest mąka konopna?

To poniekąd produkt uboczny powstały podczas tłoczenia oleju z nasion konopi. Pozostała po nim pulpa, czyli zmiażdżone i odłuszczone nasiona konopne, jest suszona i mielona na proszek. Mąki konopne w sklepach mogą zdecydowanie różnić się stopniem mielenia, wynika to z faktu, iż jest to produkt stosunkowo nowy w przemyśle spożywczym i producenci nie wypracowali jeszcze odpowiednich standardów jego powstania. Nie powinno was to jednak zniechęcać, bowiem mamy w Polsce sporo producentów żywności konopnej, którzy sprzedają dobrej jakości mąkę konopną. Nawet jeśli zdarzy wam się kupić słabo zmieloną mąkę, możecie domielić ją w młynku do nasion kawy lub blenderze.

Jak smakuje mąką konopna i jak ją stosować w kuchni?

Mąka ma delikatny orzechowo – ziemisty smak, nie wzbogaca smaku dania, ale za to jest bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, mikro i makroelementów. Mąka nie zawiera glutenu, dlatego musi być stosowana jako dodatek do innych mąk, które wykazują kleistość. Produkt jest doskonałym dodatkiem do wszelkich wypieków: ciast, placków, naleśników, pierogów czy chleba. Najczęściej stosuję ją w proporcjach: 10- 40% mąki konopnej, 90-60% pozostałych mąk. W przeciwieństwie do innych produktów z nasion konopi, mąkę konopną można poddawać obróbce termicznej w wyższych temperaturach, jednak nie przekraczających 180 °C, inaczej mąka może zgorzknieć.

Dlaczego warto stosować mąkę z nasion konopi?

Skoro mąka nie wzbogaca smaku dania, nie klei się i trudno się z nią obchodzić w kuchni, po co więc ją stosować? Ponieważ mąka konopna wzbogaca danie ogromną ilością składników odżywczych: białkiem, błonnikiem, mikro i makroelementami. Do tego ma niski indeks glikemiczny, jest więc doskonałym dodatkiem do potraw, obniżającym ilość węglowodanów. Redukcja ilości spożywanych węglowodanów oraz zwiększenie podaży błonnika w posiłku będzie mieć korzystny wpływ na glikemię i większą kontrolę nad apetytem. Mąka jest także źródłem pierwiastków, szczególnie: żelaza, potasu i wapnia. To z pewnością sprawia, że mąka konopna jest jedną z najzdrowszych mąk na świecie.

Jest jeszcze jeden z powodów – nasze geny. Prasłowianie – czyli nasi przodkowie, uprawiali konopie i spożywali je regularnie. Niektóre potrawy z dodatkiem nasion konopi czy oleju weszły na stałe do kuchni staropolskiej. Z tego powodu nasze układy pokarmowe będą trawić i przyswajać konopie o wiele lepiej niż modne superfoods zza oceanu, takie jak chia czy quinoa.

 

10 pomysłów na użycie mąki konopnej w kuchni

1. Bezglutenowe muffiny z mąką konopną i truskawkami

To doskonała propozycja na słodkie śniadanie lub pożywny podwieczorek a nawet deser.

Przepis znajdziesz tutaj.

2. Wegańskie kotlety z cukinii z mąką konopną.

To dowód na to jak wszechstronna jest mąka konopna, doskonale nadaje się do dań wytrawnych w tym wegańskich kotletów. Danie jest pożywne i bogate w składniki pokarmowe.

Przepis znajdziesz tutaj.

3. Dyniowe gnocchi z mąką konopną

Zadowoli wszystkich miłośników domowych pierogów i klusków a także kuchni włoskiej. Wersja gnocchi została wzbogacona w zdrową pulpę z dyni i około 20% mąki konopnej.

Przepis znajdziesz tutaj.

_MG_9281

4. Chleb gryczano – konopny

To jeden z przepisów, który jest na okrągło powtarzany w mojej kuchni. Chleb gryczano – konopny jest bezglutenowy, nie zawiera też droższy. To spełnienie marzeń o chlebie dla wszystkich alergików, chrupiący na wierzchu i mięciutki w środku, dorastający na naturalnym, gryczanym zakwasie. Dodatek mąki konopnej sprawia, że chleb jest wysokobiałkowy i wysokobłonnikowy – zaledwie kilka kromek da uczucie sytości na wiele godzin.

Przepis znajdziesz tutaj. 

_MG_0482

5. Konopne racuchy

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale potrzebujesz wyczarować wersję guilty free (bez wyrzutów sumienia) – dodaj do przepisu mąkę konopną, która obniży indeks glikemiczny i wzbogaci danie w błonnik. Te racuchy z mąką konopną do idealne rozwiązanie.

Przepis znajdziesz tutaj.

6. Wegańskie pierogi ruskie z mąką konopną

To chyba najbardziej konopne danie jakie znam: wnętrze wypełnia konopny twaróg z ziemniakami zaś ciasto orkiszowe zawiera dodatek mąki konopnej. Dla pobudzenia zmysłów pierogi można okrasić cebulką i masłem infuzowanym konopiami. Ciekawe czy poznasz w smaku, że to wersja wegańska.

Przepis znajdziesz tutaj.

7. Buraczane brownie z mąką konopną

Nie lada gratka dla fanów brownie – ta wersja zawiera masę błonnika i smakuje super delikatnie. Dzięki puree z buraków i dużej ilości tłuszczy brownie jest niesamowicie kremowe.

Przepis znajdziesz tutaj.

_mg_5828

8. Domowe tacos z mąką konopną

To placki z mąki kukurydzianej charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej. Ta wersja z mąką konopną zupełnie cię zaskoczy. Sprawdź ciekawy przepis na placki i na 2 wersje nadzienia do tacos.

Przepis znajdziesz tutaj.

9. Pizza na konopnym spodzie

Kot nie kocha pizzy? A pizza z dodatkiem mąki konopnej smakuje naprawdę wspaniale – wystarczy dosłownie 10% mąki pszennej zastąpić mąką konopną – mamy zdrowszą wersję pizzy i ciekawe doznania smakowe zapewnione.

Przepis znajdziesz tutaj.

_MG_1458

10. Dorsz w panierce z mąki konopnej

Panierka z mąki konopnej to świetny pomysł – ważne aby dodać jej około 40-50% w stosunku do innej mąki a w czasie smażenia nie podgrzewać zbyt mocno, by panierka nie zgorzkniała. Alternatywą jest pieczenia ryby w takiej panierce.

Przepis znajdziesz tutaj.

_MG_2574

—————————————————————————————————–

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

Filed Under: lifestyle, Przepisy konopne Tagged With: jak używać mąki konopne, konopne przepisy, kuchnia konopna, mąka konopna, mąka konopna przepisy, mąka konopna właściwości, przepisy z mąką konopną

« Buraczane cupcakes z truskawkami z dodatkiem masła infuzowanego konopiami
Smażone sprężynki czyli polskie churros alla faworki z infuzowanym sosem czekoladowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone