W niestabilnym okresie, gdy nie sypiam zbyt dobrze, dużo pracuję i mało gotuję, zawsze znajduję ukojenie w swojej kuchni. I nie mam na myśli tylko pomieszczenia, w którym przygotowuję posiłki. W tym intensywnym czasie na mój talerz trafiają wyłącznie posiłki, które błyskawicznie dodadzą energii, poprawią nastrój, odżywią, poprawią koncentrację obniżą poziom stresu, zadziałają tonizująco na…
Konopna zupa z melonem i pietruszką
W poszukiwaniu zimowego pocieszenia sięgasz po sklepowe słodycze i nie masz nad tym kontroli? A może by tak wsłuchać się w pragnienia swojego ciała i dać mu to, czego naprawdę potrzebujesz, żeby poprawić sobie humor? Daj se! Tym czymś wbrew pozorom nie jest w cale batonik czy ciastka. Fakt, że masz do nich pociąg jest…
Bio rosołek z kurczaka jako lekarstwo
Niejedzenie mięsa stało się dzisiaj conajmniej kultowe, zaś spożywanie go nierzadko wiąże się z piętnowaniem. Trudno się dziwić, ponieważ spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego jest tak samo kontrowersyjnym tematem jak proces jego produkcji i wpływ na degradację naszej planety. Bo kto z mięsożerców przejmie się faktem, że produkcja jego steak’a pochłonęła 500 litrów wody, wyprodukowała niezliczone ilości gazów,…
Krem z cukinii
Bardzo dużo dzieje się teraz w moim życiu. Za mało jest czasu na sen, na ruch, na wytchnienie. Staram się jednak mimo wszystko nadrabiać regenerację organizmu dietą. Jeśli nie mam czasu na przygotowanie zdrowego posiłku, szukam miejsca, gdzie będę mogła go zjeść. Nie jest to proste, ponieważ znalezienie w restauracji dania bez mąki, nabiału, soi,…
Tajska zupa z mleczkiem kokosowym
Lato? Uwielbiam lato! Ale cieszę się, że na dworze jest nieco chłodniej i można zajadać się gotowanymi potrawami bez obawy, że zaleje nas fala gorąca. Z tej okazji przygotowałam dla was super przepis. To wyjątkowa zupa, podobną kiedyś ugotował mi mój znajomy, jednak robił to przez 5h … Moja wersja będzie nieco prostsza ale równie…
barszcz według kuchni 5 przemian
Według medycyny chińskiej jesienią energia skierowana jest ku dołowi, oznacza to, że nie będziemy mieli jej zbyt dużo i powinniśmy ją oszczędzać. Jeśli już zauważyliście symptomy jej spadku pamiętajcie, że to naturalna kolej rzeczy, nie czujcie się winni, tylko podążajcie za swoim rytmem. Tak, czas zwolnić tempo, odpocząć i zwiększyć ilość codziennego snu. Czas także zmienić…
Domowe PHO
Zupa Pho wywodzi się z kuchni wietnamskiej, jednak według wielu źródeł przepis powstał pod wpływem kolonialnej kuchni francuskiej. Całość dania opiera się na wywarze wołowym (z kości i karkówki wołowej) z dodatkiem warzyw i sosu rybnego. Ponieważ nie mam zaufania, do jakości wołowiny dostępnej w warszawskich sklepach a niestety nie udało mi się zdobyć ekologicznej…
Bulion warzywny
Bulion to wywar z warzyw i mięsa, niezbędny składnik każdej udanej zupy oraz wielu potraw. To, jak przyrządzić bulion i jakie składniki są do niego potrzebne zapewne nie jest dla was żadną tajemnicą, a jednak wiele z was dodaje do bulionu kostkę rosołową albo co gorzej, zastępuje naturalny bulion wodą z rozpuszczoną kostką. Skoro gotujesz…
Zupa Botwinkowa
Z moich wakacyjnych wyjazdów do babci pamiętam 2 rzeczy: rozbite na rowerku kolana i pyszne jedzenie, częściowo pochodzące z przydomowego ogródka. Tam właśnie nie wolno było grać w piłkę (aczkolwiek zdarzało się, że piłka przypadkiem tam wpadała i niszczyła grządki z poziomkami), jedynie spacerować i to wyłącznie w wyznaczonych sekcjach. Jedną z takich zakazanych sekcji…
Krem marchewkowy z imbirem
To już koniec. Koniec ciemnych dni, smutnych i szarych, tygodni bez promienia słońca, gryzących swetrów i rajstop pod spodniami. Całe moje wnętrze aż piszczy z radości na widok nieśmiale przedzierającego się przez chmury słoneczka. Piszczy i nie może się doczekać tego co będzie dalej. Bo nadchodzą zmiany, oh tak! Wielkie zmiany! Dlatego już dziś pragnę pożegnać Panią Zimę,…
Zupa miso
Po raz pierwszy poznałam jej smak gdy 2006 roku zaczęłam prace w japońskiej restauracji. Mogę śmiało przyznać, że zetknięcie z kuchnią Japonii zupełnie odmieniło moje pojęcie o gotowaniu. Prostota i walory tej kuchni budzą mój zachwyt i respekt, każde danie ma wykwintną i estetyczną oprawę i jest swoistą celebracją, dziełem sztuki, zaś samo jedzenie niesamowitą przyjemnością. Swoją…
Zupa brokułowa z zielonym groszkiem
Nie było lata, zima też jakaś niemrawa, temperatura prawie nie spada poniżej zera (nie licząc dzisiejszego dnia) a wszelkie bakterie hulają jak nigdy. Wiadomo, trzeba dbać o zdrowie, w żadnym wypadku jednak nie jest to powodem do zwolnienia tempa i zaniechania ambitnych planów. Fakt, często zamiast spędzać noce w łóżku, spędzam je przed komputerem, nie…
Barszcz z uszkami
Nie ma Wigilii bez barszczu. Tak zawsze mówiła moja babcia i co roku serwowała nam taki sam, wyśmienity słodkawy i delikatny barszczyk z malusieńkimi uszkami. Jego smaku szukałam potem w ciągu roku w różnych restauracjach, barach bistro, gotując sama, raz nawet wydawało mi się, że znalazłam podobnie smakujący w jednym z warszawskich barów mlecznych. Wyprowadzałam…
Zupa z czerwonej soczewicy
Soczewica to wyjątkowa roślina strączkowa, która zapewnia równowagę całego organizmu. Te cudowne ziarna są bogate w molibden, kwas foliowy, błonnik, miedź, fosfor, witaminy B1,B 6, kwas pantotenowy, cynk, potas oraz RNA, czyli kwas rybonukleinowy. Do tego soczewica jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, nie wymaga namaczania jak cieciorka i znacznie szybciej się gotuje. Poniższy przepis nie…
Zupa dyniowa
To jedna z niewielu zup, którą potrafię rozkoszować się codziennie przez przez tydzień lub dwa. Jej rozgrzewające właściwości i cudowny aksamitny smak nie mają sobie równych. Szczególnie w czasie tak ciężkim dla ciepłolubnych osób jak zima, ta zupa stanowi wybawienie i potrafi rozgrzać nawet najbardziej zmarzniętego człowieka. Najważniejsza jest dobra dynia. Kupując dynię, jeśli mamy możliwość…