Zupa dyniowa

 To jedna z niewielu zup, którą potrafię rozkoszować się codziennie przez przez tydzień lub dwa. Jej rozgrzewające właściwości i cudowny aksamitny smak nie mają sobie równych. Szczególnie w czasie tak ciężkim dla ciepłolubnych osób jak zima, ta zupa stanowi wybawienie i potrafi rozgrzać nawet najbardziej zmarzniętego człowieka.

Najważniejsza jest dobra dynia. Kupując dynię, jeśli mamy możliwość zobaczyć jak wygląda miąższ w środku, warto zwrócić uwagę na kolor – im intensywniejszy (najlepiej jeśli jest pomarańczowa, a nie żółta) tym dynia słodsza i lepsza.

Z dyni usuwamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałki (dla tych, co nie mają miary w oku: mniej więcej jak średni ziemniak na pół, tak, żeby łatwo było mieszać w garnku), podgrzewamy oliwę w garnku, na gorącą wrzucamy kilka goździków i pokrojoną dynię, zmniejszamy ogień, dodajemy resztę przypraw i dusimy kilka minut, następnie zalewamy dynię wodą, tak by ją pokryła i gotujemy ok. 10-15 min aż dynia będzie miękka. Wszystko miksujemy na krem i wlewamy do garnka, można jeszcze doprawić, jeśli zupa jest zbyt mdła.

Przed podaniem można posypać uprażonymi (lub nie) pestkami z dyni i natką pietruszki.

Zupa Dyniowa

Składniki:

  • kawałek dyni
  • oliwa z oliwek
  • ewentualnie pestki z dyni
  • natka pietruszki

Przyprawy:

  • goździki
  • gałka muszkatołowa (koniecznie!)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól ziołowa
  • pieprz ziołowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *