Zupa Botwinkowa

Z moich wakacyjnych wyjazdów do babci pamiętam 2 rzeczy: rozbite na rowerku kolana i pyszne jedzenie, częściowo pochodzące z przydomowego ogródka. Tam właśnie nie wolno było grać w piłkę (aczkolwiek zdarzało się, że piłka przypadkiem tam wpadała i niszczyła grządki z poziomkami), jedynie spacerować i to wyłącznie w wyznaczonych sekcjach. Jedną z takich zakazanych sekcji niestety było miejsce gdzie rosły krzaczki z truskawkami i poziomkami, na których uginały się dojrzałe i czerwone owoce kusząc mnie do granic możliwości. Na szczęście była także sekcja dużych krzaczków z malinami, agrestem i czarną porzeczką, które uwielbiałam zajadać prosto z krzaczka. <3

Bardzo dobrze orientowałam się w ogrodzie babci, znałam tam każdy krzaczek, każde warzywo: pomidorka, cukinie, ogórka, kalafior, cebulę i kalarepkę, nawet rabarbar (chociaż trudno było go wymówić) no i botwinkę. Z nią jednak miałam pewien problem, ponieważ rosła blisko krzaków z malinami, zaś jej liście wydawały mi się podobne do pewnego chwasta (ponieważ bulwy znajdują się pod ziemią, nie miałam pojęcie, że to młody burak). Dlatego też często zdarzało mi się ją podeptać, zwłaszcza w euforii smakowania malinek zrywanych z krzaczka. W efekcie tego nie trzeba było długo czekać na krzyki mojej babci: „moja botwina!”. Nie było wyjścia, na obiad musiała być zupa botwinkowa, której smak zawsze będzie kojarzył mi się z latem i tym wspaniałym ogrodem mojej babci.

Moją botwinkową przygotowuję trochę inaczej niż moja babcia. Kroję całą botwinkę (włącznie z liśćmi) w drobne kawałki a następnie podsmażam na patelni kawałki bulwy i łodygi z odrobiną czosnku i z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy kawałki botwinki robią się miękkie zalewam je bulionem, dodaję liście botwiny, odrobinę soku z cytryny i doprowadzam do wrzenia a następnie gotuję około 10 – 15 min. Na koniec dodaję śmietankę kremówkę, sól,  pieprz i świeży koperek.

Składniki:

  • 1/2 kg botwinki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (przepis tutaj)
  • świeży koperek
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa extra vergine
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki śmietanki kremowej 30%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu z buraków (gdy potrzeba wzmocnić smak)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *