Ziołowy napar na przeziębienie

Choroba to nie jest stan słabości, to w stan w którym organizm walczy, usuwa toksyny i odnawia komórki.  Nie powinniśmy jej bagatelizować, jeśli czujesz się chory, weź wolne, zostań kilka dni domu i wysypiaj się. W tym okresie szczególnie powinniśmy zwracać uwagę na to, by nasze pożywienie było najwyższej jakości i dostarczało nam wszystkich niezbędnych do regeneracji składników. Jedz gorące zupy, zamiast łykać tabletki pij warzywno – owocowe soki oraz napary z prawdziwych ziół. Po takiej chorobie, twoje ciało wróci do pełnej sprawności a Ty poczujesz energię i radość.

_MG_9185

Poniższe sposoby radzenia sobie z przeziębienie nie dotyczą często mylonej z nim grypy. Grypa to groźna choroba wirusowa, która rozwija się w organizmie bardzo gwałtownie i szybko doprowadza do wzrostu temperatury ciała nie dając przy tym objawów towarzyszących przeziębieniu, np. bólu gardła i kataru. Przeziębienie zazwyczaj rozwija się wolniej i rzadko towarzyszy mu temperatura 39 czy 40 stopni C. Z objawami grypy (wysoka gorączka, bóle mięśni, bóle stawów, ból głowy) należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza. Przeziębienie zaś możemy spokojnie przeczekać w domu kurując się ziołami i roślinami.

_MG_9176

Zacznij od wypicia na czczo witaminowego soku, przepis tutaj >> . Po śniadaniu pij ziołowy napar co godzinę. W ciągu całego dnia nie przekraczaj dawki 10 kubków.

Przygotowanie:

Ziołowy napar do picia w czasie przeziębienia powinien składać się wyłącznie z ekologicznych składników. Zioła nie powinny być zmielone tylko podzielone na mniejsze kawałki, w których są całe liście i kwiaty. Napar wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwbólowe i napotne (dlatego nie można go podawać przy grypie). Wszystkie składniki zalewamy wodą w małym garnuszku, doprowadzamy do wrzenia pod przykrywką, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5- 10 min do zaparzenia.  Podawać z sokiem z owoców malin lub z owoców czarnego bzu.

_MG_9204

Składniki:

  • Kwiat lipy
  • Kwiat czarnego bzu
  • Suszona żurawina
  • Plasterki świeżego imbiru
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 3 goździki

_MG_9194

_MG_9207

Comments

    • smilingspoon says

      Jasne, ale najwcześniej od 2 r.z. i w mniejszych dawkach. Najpierw trzeba testować zioła, czy dziecko nie jest na nie uczulone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *