To, że gorąca herbata tak naprawdę ochładza organizm wiemy chyba wszyscy. Mowa przede wszystkim o czarnej lub zielonej herbacie, czerwona to chyba jedyny rozgrzewający gatunek. Jest jednak kilka sposobów by zwykła herbatę zamienić w rozgrzewający eliksir. A to wszystko w zgodzie z kuchnią 5 przemian.
Składniki:
- napar z czarnej lub zielonej herbaty (1,5l) – gorzki
- kilka plasterków cytryny i pomarańczy – gorzki
- pól szklanki wytrawnego czerwonego wina – gorzki
- miód, cynamon, kardamon (w proszku) – słodki
- goździki, starty imbir – ostry
Zaczynamy od zagotowania naparu, dodajemy plasterki cytrusów i wino, gotujemy 2 min i dodajemy miód z przyprawami. Na koniec dodajemy goździki i imbir i gotujemy jeszcze 1 min. Zdejmujemy z ognia i pijemy od razu po przyrządzeniu.
zdjęcia Maciej Drywien