Zimowa herbata

_MG_3765_3

To, że gorąca herbata tak naprawdę ochładza organizm wiemy chyba wszyscy. Mowa przede wszystkim o czarnej lub zielonej herbacie, czerwona to chyba jedyny rozgrzewający gatunek. Jest jednak kilka sposobów by zwykła herbatę zamienić w rozgrzewający eliksir. A to wszystko w zgodzie z kuchnią 5 przemian.

_MG_3898

Składniki:

  • napar z czarnej lub zielonej herbaty (1,5l) – gorzki
  • kilka plasterków cytryny i pomarańczy – gorzki
  • pól szklanki wytrawnego czerwonego wina – gorzki
  • miód, cynamon, kardamon (w proszku) – słodki
  • goździki, starty imbir – ostry

_MG_3807

Zaczynamy od zagotowania naparu, dodajemy plasterki cytrusów i wino, gotujemy 2 min i dodajemy miód z przyprawami. Na koniec dodajemy goździki i imbir i gotujemy jeszcze 1 min. Zdejmujemy z ognia i pijemy od razu po przyrządzeniu.

zdjęcia Maciej Drywien

_MG_3922

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *