Zielone placuszki z mąką konopną

_MG_9815

Grasz w zielone? Myślisz – no jasne! Nie o „takie” zielone jednak tutaj chodzi 😉 a o zielone warzywa i jeden dość kluczowy składnik w naszym pożywieniu. Jeśli grasz to znaczy, że w twoim organizmie nie brakuje chlorofilu, barwnika zawartego w roślinach, który ma silne działanie przeciwzapalne. Chlorofil określany jest jako „krew” roślin, ponieważ od hemoglobiny różni się tylko jednym atomem (chodzi o budowę cząsteczkową). Jeśli już zdecydujesz o tym, że chcesz aby twoje komórki zostały dotlenione (uwierz mi, samo oddychanie im tego nie zapewni) oraz doskonale odżywione wystarczy, że zwiększysz spożycie zielonego barwnika zawartego w roślinach czy algach. Mówi się także, że chlorofil to czyste źródło energii słonecznej w skondensowanej formie. W liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się fotosynteza, podczas której pochłaniany jest dwutlenek węgla zawarty w powietrzu, nie byłaby możliwa bez zielonego barwnika! Chlorofil jest zielonym pigmentem absorbującym światło słoneczne i przekształcającym je w energię chemiczną. Spożywany w dużych ilościach wpływa na oczyszczanie całego organizmu, usprawnia metabolizm, poprawia odporność i przede wszystkim daje błyskawiczny zastrzyk energii.

_MG_9800

Najlepszym źródłem chlorofilu są soki z zielonych części roślin, sałat, zielonych warzyw czy owoców. Istotnym źródłem są także algi. Jeśli twoja dieta jest uboga w zielone soki czy smoothies staraj się spożywać jak najwięcej warzyw i alg, dodające je do każdego swojego dania.

Poznaj przepis na zielone placuszki z dodatkiem spiruliny i mąki konopnej, które ostatnio pałaszowaliśmy w towarzystwie sezonowych warzyw i sałat z dodatkiem świeżej, greckiej oliwy z oliwek. Mniam!

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 0,25 szklanki mąki jaglanej lub ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,25 szklanki mąki konopnej
  • garść świeżego koperku lub zielonej pietruszki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanko mleka roślinnego lub krowiego
  • 2 łyżeczki chlorelli lub spiruliny
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

_MG_9793

Przygotowanie:

Składniki połączyć w misce, zblendować na papkę. Konsystencja powinna być gęsta jak jogurt. Tłuszcz rozgrzać na patelni, ciasto rozlewać na jej powierzchni i smażyć z obu stron. Gotowe placki układać na ręczniku kuchennym.

_MG_9795

Gotowe, ciepłe jeszcze placki przekładać sezonowymi warzywami, np plasterkami pomidora, rzodkiewki, grillowanej cukinii, bakłażana, oliwkami, listkami sałaty, można dodać kiełki.

_MG_9804

Podawać z ulubionymi sosami (ja podałam z sosem na bazie oliwy i soku z cytryny).

_MG_9809   _MG_9817

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *