To najwspanialsza kombinacja warzywna jaka znalazła się w tym sezonie w moim piekarniku. Uwielbiam zarówno cukinię jak i bakłażana, są z resztą blisko spokrewnione i bardzo zdrowe. Oba warzywa są cenione ze względu na walory dietetyczne i wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak : potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1. Na proces trawienia korzystnie wpłynie beta karoten zawarty w cukinii, który odkwasza organizm, zaś związki fenolowe zawarte w skórce bakłażana to silny antyoksydant chroniący nas przed rakiem. To idealny koktajl składników korzystnych dla naszego organizmu, a także fantastyczny mix łagodnych smaków w pożywnym i lekkostrawnym daniu, idealnym na upał.
Warzywa kroję w grubsze talarki, które najpierw solę, pozostawiam na 10 min aż puszczą sok. Lekko mdłe smaki obu warzyw uzupełniłam aromatycznym farszem pieczarkowo – pomidorowym z ziołami prowansalskimi, czosnkiem, podkreślając całość świeżym koperkiem. Przygotowuję go z posiekanych drobno pieczarek podsmażonych na oliwie z czosnkiem z dodatkiem pokrojowego pomidora, 3 łyżkami koncentratu pomidorowego i wymienionych wcześniej przypraw.
Kawałki bakłażana i cukinii układam naprzemiennie oddzielając je farszem pieczarkowo – pomidorowym, potem plasterkiem pomidora, potem z kolei plasterkiem sera mozzarella. Układam z nich wysokie stożki, które następnie nakłuwam patyczkiem do szaszłyków i piekę około 20 min w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem warto polać je oliwą.
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 bakłażan
- 2 pomidory malinowe
- 2 kulki sera mozzarella
- 1 szklanka posiekanych drobno pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- świeży koperek
- koncentrat pomidorowy
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek