Zapiekana cukinia z bakłażanem

To najwspanialsza kombinacja warzywna jaka znalazła się w tym sezonie w moim piekarniku. Uwielbiam zarówno cukinię jak i bakłażana, są z resztą blisko spokrewnione i bardzo zdrowe. Oba warzywa są cenione ze względu na walory dietetyczne i wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak : potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1. Na proces trawienia korzystnie wpłynie beta karoten zawarty w cukinii, który odkwasza organizm, zaś związki fenolowe zawarte w skórce bakłażana to silny antyoksydant chroniący nas przed rakiem. To idealny koktajl składników korzystnych dla naszego organizmu, a także fantastyczny mix łagodnych smaków w pożywnym i lekkostrawnym daniu, idealnym na upał.

Warzywa kroję w grubsze talarki, które najpierw solę, pozostawiam na 10 min aż puszczą sok. Lekko mdłe smaki obu warzyw uzupełniłam aromatycznym farszem pieczarkowo – pomidorowym z ziołami prowansalskimi, czosnkiem, podkreślając całość świeżym koperkiem. Przygotowuję go z posiekanych drobno pieczarek podsmażonych na oliwie z czosnkiem z dodatkiem pokrojowego pomidora, 3 łyżkami koncentratu pomidorowego i wymienionych wcześniej przypraw.

Kawałki bakłażana i cukinii układam naprzemiennie oddzielając je farszem pieczarkowo – pomidorowym, potem plasterkiem pomidora, potem z kolei plasterkiem sera mozzarella. Układam z nich wysokie stożki, które następnie nakłuwam patyczkiem do szaszłyków i piekę około 20 min w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem warto polać je oliwą.

Składniki:

  •  1 średniej wielkości cukinia
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 1 szklanka posiekanych drobno pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży koperek
  • koncentrat pomidorowy
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek