Wegańskie summer rolls z nasionami konopi

Uwielbione latem, kiedy na myśl o robieniu obiadu robi się jeszcze bardziej gorąco. Bo w końcu mamy prawdziwe lato. Gorące i słoneczne, marzyłam o nim od tak dawna <3 Tym chętniej pakuję moje summer rolsy do plastikowego pudełeczka (koniecznie z plastiku wolnego od BPA) i razem z orzeźwiającym napojem, matą do jogi oraz książką śpieszę do pobliskiego parku. Nie ma nic lepszego od delektowania się smakiem naturalnych i niezwykle sycących rollsów w towarzystwie soczystej zieleni i letniego ciepełka.

_MG_0309

Ich wykonanie jest dziecinnie proste, istotne są jakościowe składniki. Najlepszy papier ryżowy nie jest taki ryżowy, około 60% jego składu to mąka z tapioki, która sprawia, że jest on bardziej elastyczny. No i to jest bardzo dobre połączenie. Obie mąki są dla nas dużo korzystniejsze niż te zawierające gluten. Do tego świeże warzywa, im więcej surowych tym lepiej, jakiś zielony liść, np rukola, no i nasz sekretny składnik – nasiona konopi. Żaden to jednak sekret, że dzięki ich dodaniu, danie staje się po stokroć bardziej odżywcze – to nie przesada. Aż 35% zawartości nasion łuskanych konopi to czyste, pełnowartościowe białko. Najlepsze, bo nie zakwasza organizmu a zwiera te same aminokwasy co białko mięsa.

Do przygotowania 6 rollsów wykorzystałam 100 g nasion, co oznacza, że danie zawiera 35 g czystego białka oraz 40g najlepszego tłuszczu, bogatego w kwasy Omega 3, 6 i 9. Pozostałe składniki: warzywa, sałata, sos, są idealnych uzupełnienie składników mineralnych i witamin, przez co całość lepiej się przyswoi i będzie łatwiej trawić.

Gotowi na piknik z wegańskimi spring rolls z dodatkiem nasion konopi?

Będziecie potrzebować

  • 1 awokado pokrojone w słupki
  • 3 średniej wielkości marchwie bio pokrojone w słupki
  • świeża cukinia pokrojona w słupki
  • 100 g łuskanych nasion konopi
  • 1 ogórek bio pokrojony w słupki
  • liście świeżej mięty

_MG_0332

Sos:

  • 1 łyżka oleju sazamowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • opcjonalnie pół łyżeczki białka konopnego

Jak to zrobić

Pokrojone składniki układamy na tacce, tak żeby obok zmieścił się rozłożony papier ryżowy. Na dużej patelni lekko podgrzewamy wodę (na głębokość ok 2 cm). Wyciągamy po jednym papierze ryżowym i moczymy go chwilę w ciepłej wodzie na patelni.

_MG_0317

Wyciągamy gdy jest już miękki i układamy na tacce. Nakładamy nasze składniki w dowolnej ilości i zawijamy. Możemy stworzyć grubsze lub chudsze rollsy, wedle naszych upodobań. I tak będą pyszne.

Sos:

Mieszamy wszystkie składniki w miseczce i gotowe.

_MG_0333

_MG_0336 _MG_0344


 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *