Wegańskie praliny migdałowe

_MG_8675 Staram się nigdy nie wyrzucać żywności, nawet tej pozostałej po przygotowaniu innych potraw. Jeśli istnieje taka możliwość angażuję „resztki” do innego dania. Tak właśnie stało się w przypadku pulpy pozostałej po przygotowaniu mleka migdałowego. Drobno zmielone migdały początkowo znalazły się w lodówce, ponieważ kompletnie nie miałam pomysłu co z nimi zrobić. Po krótkich poszukiwania inspiracji w Internecie trafiłam na kilka ciekawych przepisów na wegańskie praliny. Oto moja wersja, którą opracowałam zgodnie z zasadami 5 przemian.

_MG_3927

Do wrzątku dodaję 2 łyżeczki kakao i łączę z mielonymi migdałami. Całość mieszam do uzyskania gładkiej papki (trzymam na malutkim ogniu) i dodaję kolejno cynamon, miód i nutellę. Na koniec doprawiam kardamonem i maleńką szczyptą soli. Mieszam rękami i ugniatam do otrzymania pasty z której formuję potem małe kuleczki. Kulki kąpię w roztopionym maśle i obtaczam w wiórkach kokosowych.

_MG_4201

  • 1/3 szklanki wrzątku – gorzki
  • Kakao – gorzki
  • Mielone migdały – słodki
  • Cynamon – słodki
  • 3 łyżki miodu – słodki
  • 3 łyżki nutelli (można zastąpić roztopioną czekoladą mleczną) – słodki
  • Starty kardamon lub gałka muszkatołowa – ostry
  • Odrobina soli – słony

_MG_8670

_MG_8677

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *