Wegańskie ciasto czekoladowe raw

  _MG_3228 

Nie wiem jak u was, ale u mnie system nagród i kar w kwestii motywacji sprawdza się całkiem spoko. Warunkiem jest to, że moja nagroda musi mieć korzystny wpływ nie tylko przed osiągnięciem celu, ale powinna oddziaływać pozytywnie na wielu płaszczyznach. Istnieją pewne nagrody, które wszyscy stosują bez wyjątku (co wynika z naszego uzależnienia od substancji zwanej cukrem, ale temat poruszę w innym poście) a mianowicie – desery. To taka niewinna i łatwo dostępna „nagroda”, która przy okazji wyrządza nam sporą szkodę. A szkoda, bo w cale nie musi. Jak to? Otóż, możesz przygotować deser, zawierający naturalne cukry proste, których spożycie nie powoduje podniesienie cukru we krwi (co bywa groźne i prowadzi do cukrzycy).

_MG_3171

Skupmy się tym razem na daktylach, które mają bardzo dużą zawartość cukrów, nawet do 80%. Cukry te przyswajają się szybko i uzupełniają niedobory glikogenu w organizmie. Daktyle są też bogatym źródłem  potasu (ponad 656/696 mg ), wapnia, magnezu i fosforu. Zawierają oprócz tego sporą dawkę witamin PP, B1, B2 i A. Dobrodziejstwem jest także błonnik oraz kwas taninowy – silny przeciwutleniacz. Mówi się też, że daktyle to afrodyzjak, więc jeśli kochasz swojego chłopaka lub dziewczynę zrób mu to ciasto. 😉

_MG_3220

Przygotowanie

Migdały, orzechy nerkowca i daktyle płuczę w letniej wodzie. Migdały i daktyle mielę w blenderze i wykładam na spód naczynia. Nerkowce i nasiona konopi mielę na drobno w blenderze, po 3 min dodaję daktyle i mielę około 1 min. Po uzyskaniu papki dodaję wiórki kokosowe, kakako i olej kokosowy. Dokładnie mieszam i wykładam do naczynia. W garnku doprowadzam do wrzenia wodę, umieszczam w nim miseczkę (tak, żeby nie nalewała się do niej woda) i rozpuszczam w niej olej kokosowy. Dodaję kakao, miód i mleczko kokosowe, mieszam do uzyskania gładkiego kremu o pożądanym smaku (jeśli wolicie bardziej mleczną polewę dodajcie więcej mleczka). Deser polewam kremem czekoladowym i zostawiam w lodówce na 40 min. Smacznego :)

_MG_3244

Składniki

Spód:

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki daktyli

_MG_3218

Środek:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka łuskanych nasion konopi
  • 1/3 szklanki surowego kakao
  • 1,5 szklanki daktyli
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki stołowe oleju kokosowego

_MG_3181

_MG_3214

Polewa czekoladowa

  • 1,5 łyżki stołowej oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 4 łyżki stołowe surowego kakao
  • 1 łyżka miodu

_MG_3211

_MG_3222

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *