Wegański sernik dyniowy z nasionami konopi

_MG_0633

Wszechogarniająca, jesienna senność jest twoją zmora? Zjadasz posiłek i chce ci się spać oraz słodyczy? To nie jest kwestia pory roku, tylko insuliny. Szczególnie jeśli brakuje Ci energii. Oraz niestety, im częściej będziesz kończyć swój posiłek czymś słodkim, tym twoja senność będzie bardziej uciążliwa. Twoim największym wrogiem jest tutaj cukier. Szczególnie ten rafinowany. Więc jeśli musisz już zjeść coś słodkiego, to postaraj się o łakocia, który nie będzie pogarszał sprawy. Np słodzony daktylami, miodem lub ksylitolem. Zasadnicza różnica między cukrami dotyczy REAKCJI TWOJEJ TRZUSTKI. Nie jest ona taka sama kiedy jesz bogaty we fruktozę owoc lub słodzone miodem ciasteczka. Wtedy skoki cukrowe nie są tak drastyczne, jak w trakcie jedzenia wafelka z olejem palmowym i białym cukrem. Różnica jest także zauważalna w samopoczuciu. A że wszyscy jesteśmy cukrowymi ćpunami (tak, jest 8x bardziej uzależniający niż heroina) to doskonale wiemy jak czujemy się po zjedzeniu słodycza. Najlepiej na świecie, ale tylko przez bardzo krótką chwilę, dlatego mechanizm uzależniający jest tak silny.

Oprócz wyboru lepszego cukru możesz także postarać się, by twój deser zawierał więcej korzystnych substancji a przy tym zajebiście smakował! Od dawna eksperymentuję z różnymi przepisami i tworzę takie ich wersję, by posiłek dostarczał jak najwięcej korzystnych dla zdrowia składników pokarmowych. Dlatego jestem super dumna z przepisu na wegański, dyniowy serniczek z nasionami konopi, który jest bogatym źródłem białka, witamin, minerałów. Dzięki zawartości nasion konopi serniczek jest także źródłem kwasów omega 3,6 i 9. To nie wszystko! 1/3 tego ciasta stanowi krem z dyni gotowanej na parze. Jest on bogatym źródłem witamin B2, B6, biotyny, niacyny, oraz w mniejszej ilości ale wciąż obecne witaminy A, beta karotenu, witamina E oraz C (niestety są wrażliwsze na temperaturę). W skokach cukrowych pomoże naturalnie obecna w dyni kukurbityna, która działa także przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najbogatszym źródłem kukurbityny są pestki dyni.

_MG_0586

Wartości odżywcze dyni (w 100 g – surowej/ugotowanej)

Wartość energetyczna – 26/20 kcal
Białko ogółem – 1.00/0.72 g
Tłuszcz – 0.10/0.07 g
Węglowodany – 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
Błonnik – 0.5/1.1 g

Witaminy

Witamina C – 9.0/4.7 mg
Tiamina – 0.050/0.031 mg
Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
Niacyna – 0.600/0.413 mg
Witamina B6  – 0.061/0.044 mg
Kwas foliowy –  16/9 µg
Witamina A – 8513/5755 IU
Witamina E – 1.06/0.80 mg
Witamina K – 1.1/0.8 µg

Minerały

Wapń – 21/15 mg
Żelazo – 0.80/0.57 mg
Magnez – 12/9 mg
Fosfor – 44/30 mg
Potas – 340/230 mg
Sód – 1/1 mg
Cynk – 0.32/0.23 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

_MG_0640

 Przepis na wegański sernik dyniowy z nasionami konopi

Składniki

spód:

  • 8 daktyli
  • 200 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan
  • 1 łyżka surowego oleju kokosowego

wypełenienie:

  • 1,5 szklanki puree z dyni bio gotowanej na parze
  • 1 szklanka ugotowanej na papkę lub zblendowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka zblendowanych, namoczoncyh wcześniej orzechów nerkowca
  • 0,5 szklanki łuskanych nasion konopi
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki surowego oleju kokosowego

Polewa

  • 0,5 szklanki puree z dyni
  • 2 łyżki surowego oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 lyżki mleczka kokosowego

_MG_0642

Przygotowanie:

  1. Migdały i orzechy włoskie / pekan zmielić, dodać daktyle i blendować na kleistą masę. Połączyć z olejem kokosowym i wyłożyć na dno blaszki i schować do lodówki na 30 min.
  2. Nasiona konopi oraz orzechy nerkowca zmielić lub rozgnieść w moździerzu. Połączyć ciepłą jeszcze kaszę jaglaną, olejem kokosowym i wszystko razem zblendować. Gdy masa lekko ostygnie dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  3. Wyciągamy blaszkę ze spodem, na spód wykładamy schłodzoną masę serową i wkładamy blaszkę do lodówki na 30 min.
  4. Składniki na polewę mieszkamy w miseczce na gładki krem.
  5. Wyciągamy schłodzone nieco cisto z lodówki i nakładamy polewę czekoladową. Ciasto powinno leżakować w lodówce jeszcze co najmniej godzinę, a najlepiej 2. Po tym czasie sernikiem należy delektować w towarzystwie organicznej kawy z mlekiem kokosowym. Miłego! :)

_MG_0647

_MG_0650

_MG_0660

LOVE, PEACE and CANNABIS <3


Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *