Tortilla z krewetkami, awokado i papryką

Nienawidzę długo gotować. Zawsze tak mówię gdy poświęcam więcej niż godzinę jednej potrawie. Wychodzę z kuchnia i zarzekam się, że do końca tygodnia już nic nie gotuje. Po kilku godzinach jednak wracam, by znów spędzić tam dłuższą chwilę.  Przygotowanie tej tortilli zajęło mi ponad 30 min, do tego salsa i smażone krewetki były gotowe w ciągu około 20 min. Cały proces przygotowania potrawy trwał ponad godzinę, ale warto. Placki tortilli zostały przygotowane domowym sposobem z najlepszej jakości składników, bez niezdrowych dodatków (w przeciwieństwie do tych kupnych) do tego różnica w smaku jest kolosalna.  Musicie koniecznie spróbować!

Ciasto na tortille

1. Dosyć łatwo się je wyrabia, to dzięki dodaniu 0,5 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) do 2 szklanek mąki pszennej i 2o gram masła. Do ciasta sypię także odrobinę soli i wyrabiam na gładką masę około 10 min. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i ładnie pachnieć masełkiem. Odstawiam je na 15 min żeby nieco podrosło.

2. Ciasto dzielę na niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z kulek rozwałkowuję na bardzo cienkie placki posypując mąką aby nie przywierały.

3. Rozwałkowane placki ciasta podsmażam na beztłuszczowej patelni z obu stron, aż na cieście pojawią się jasnobrązowe plamki.

4. Usmażone placki tortilli skrapiam wodą z odrobiną soku z limonki i układam na lekko ciepłej patelni (zdjętej z ognia), jeden na drugim i przykrywam pokrywką. Po około 10 min spędzonym pod przykryciem placki będą wystarczająco elastyczne by zawinąć je jak naleśnika, wcześniej (po samym smażeniu) były nieco suche i mało giętkie.

Farsz do tortilli

1. Zaczynam od podsmażenia krewetek, które kilka godzin spędziły w kąpieli z czosnku, świeżej natki pietruszki, czerwonej pasty curry, soku z limonki i soli. Krewetki smażę na dużym ogniu z dodatkiem oliwy z oliwek około 5 min. Po usmażeniu obieram krewetki z pancerzy.

2. Zdejmuję krewetki i nie myjąc patelni smażę na oliwie z oliwek drobno pokrojoną paprykę i dymkę. Gdy składniki są miękkie zdejmuję z ognia, dodaję drobno pokrojone awokado oraz czarne, drylowane oliwki, sok z połowy limonki, posiekaną, świeżą natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem.

3. Na placku tortilli układam przygotowaną salsę, dodaję kilka krewetek i zawijam dowolną techniką. Można podawać solo lub z dipem pomidorowym.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g krewetek black tiger (przyprawionych według uznania, lub: czosnkiem, sokiem z limonki, czerwoną pastą curry, świeżą natką pietruszki)
  • 1 papryka
  • 3 cebule dymki
  • czarne oliwki
  • świeża natka pietruszki
  • 1 limonka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • oliwa z doliwek
  • sól, pieprz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *