Tajska zupa z mleczkiem kokosowym

_MG_0587

Lato? Uwielbiam lato! Ale cieszę się, że na dworze jest nieco chłodniej i można zajadać się gotowanymi potrawami bez obawy, że zaleje nas fala gorąca. Z tej okazji przygotowałam dla was super przepis. To wyjątkowa zupa, podobną kiedyś ugotował mi mój znajomy, jednak robił to przez 5h … Moja wersja będzie nieco prostsza ale równie bogata w smaku. Po prostu trzeba ja ugotować i się nią zachwycać.

_MG_0528

Zaczynam od dokładnego opłukania krewetek jumbo, lub tygrysich. W rzucam je do gotującej się wody w pełnych skorupkach. Do wody dodaję także warzywa (marchew, cebula, brokuł, pietruszka) pokrojone w drobne paseczki (zostawiam je w zupie i zjadam z całością, można je też usunąć po ugotowaniu), odrobinę cynamonu, kardamonu, trawy cytrynowej, ostrej i słodkiej papryki oraz sosu rybnego (uwaga na glutaminian sodu w składzie!). No i soli, sól jest bardzo ważna, ale tylko morska lub wulkaniczna, wyciągnie nam z krewetek aromat podczas gotowania. Jeśli akurat masz w domu łeb rybi to nie wahaj się i też go dorzuć. Dzięki niemu bulion będzie smakować super! Na ostatnie 20 min gotowania dodaję kawałki obranego i pokrojonego mango. Pozostałe krewetki obieram ze skorupek, czyszczę i smażę na oliwie z czosnkiem.

_MG_0601

Po 40 min gotowania bulionu na małym ogniu dodaję usmażone przed chwilą krewetki, mleczko kokosowe i doprawiam (sól, pieprz, sos sojowy, sos rybny, cynamon, kolendra lub sok z limonki). Doprowadzam do wrzenia, gotuje 3 do 5 min i zdejmuję z ognia. Podaję z makaronem ryżowym z zieloną herbatą i świeżą pietruszką lub kolendrą.

_MG_0594

Składniki:

  • krewetki
  • mango
  • marchew
  • brokuł
  • pietruszka
  • cebula
  • mleczko kokosowe
  • makaron ryżowy
  • sól,
  • pieprz,
  • sos sojowy,
  • sos rybny,
  • cynamon,
  • kolendra,
  • kardamon,
  • trawa cytrynowa,
  • ostra i słodka papryka,
  • sos rybny

_MG_0586

 

 

_MG_0596

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *