Lato? Uwielbiam lato! Ale cieszę się, że na dworze jest nieco chłodniej i można zajadać się gotowanymi potrawami bez obawy, że zaleje nas fala gorąca. Z tej okazji przygotowałam dla was super przepis. To wyjątkowa zupa, podobną kiedyś ugotował mi mój znajomy, jednak robił to przez 5h … Moja wersja będzie nieco prostsza ale równie bogata w smaku. Po prostu trzeba ja ugotować i się nią zachwycać.
Zaczynam od dokładnego opłukania krewetek jumbo, lub tygrysich. W rzucam je do gotującej się wody w pełnych skorupkach. Do wody dodaję także warzywa (marchew, cebula, brokuł, pietruszka) pokrojone w drobne paseczki (zostawiam je w zupie i zjadam z całością, można je też usunąć po ugotowaniu), odrobinę cynamonu, kardamonu, trawy cytrynowej, ostrej i słodkiej papryki oraz sosu rybnego (uwaga na glutaminian sodu w składzie!). No i soli, sól jest bardzo ważna, ale tylko morska lub wulkaniczna, wyciągnie nam z krewetek aromat podczas gotowania. Jeśli akurat masz w domu łeb rybi to nie wahaj się i też go dorzuć. Dzięki niemu bulion będzie smakować super! Na ostatnie 20 min gotowania dodaję kawałki obranego i pokrojonego mango. Pozostałe krewetki obieram ze skorupek, czyszczę i smażę na oliwie z czosnkiem.
Po 40 min gotowania bulionu na małym ogniu dodaję usmażone przed chwilą krewetki, mleczko kokosowe i doprawiam (sól, pieprz, sos sojowy, sos rybny, cynamon, kolendra lub sok z limonki). Doprowadzam do wrzenia, gotuje 3 do 5 min i zdejmuję z ognia. Podaję z makaronem ryżowym z zieloną herbatą i świeżą pietruszką lub kolendrą.
Składniki:
- krewetki
- mango
- marchew
- brokuł
- pietruszka
- cebula
- mleczko kokosowe
- makaron ryżowy
- sól,
- pieprz,
- sos sojowy,
- sos rybny,
- cynamon,
- kolendra,
- kardamon,
- trawa cytrynowa,
- ostra i słodka papryka,
- sos rybny