Szparagi w cieście

Jeśli uwielbiasz szparagi to zakochasz się w tym daniu po uszy, natomiast jeśli szparagi nigdy nie stanowiły dla Ciebie kulinarnej atrakcji, to danie może zmienić Twoje zdanie na ich temat. Jest to wersja specjalnie stworzona dla szparagowego oponenta, osoby która nie chciała mieć z nimi zbyt wiele wspólnego. Wszystko za sprawą chrupiącej panierki z mąki kukurydzianej i jajka oraz kilku przypraw, które do niej dodałam. Cały aromat wnika w miąższ szparagów podczas ich pieczenia. Efekt jest niesamowity, zwłaszcza z dipem czosnkowym lub chilli.

Przegotowanie jest dziecinnie proste, chociaż wymaga odrobiny zaangażowania. Zaczynamy od znalezienia dobrych i świeżych szparagów, nie za chudych i nie za grubych (najlepiej takich o grubości palca). Moim zdaniem w piekarniku lepiej zachowują się zielone, zaś na parze białe. Szparagi dokładnie myje a następnie obieram ze skórki dolne części szparagów (około 10 cm od dołu) które są włókniste i nie nadają się do jedzenia. Na jednym, płaskim talerzu przygotowuję roztrzepane jajko z łyżeczką oliwy, szczyptą curry, startej kolendry, soli i pieprzu, zaś na drugim mąkę kukurydzianą. Szparagi obtaczam najpierw w jajku potem w mące i następnie ponawiam tę czynność. Gotowe szparagi w panierce układam na blaszce z papierem do pieczenia wysmarowanym odrobiną oleju  i piekę w temperaturze 150 st. C przez około 15- 20 min. Voilà.

Składniki:

  • szparagi
  • 2 jajka
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • curry
  • tarta kolendra
  • sół i pieprz do smaku

Dresing chilli (przepis własny):

  • 2 łyżki keczupu
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • szczypta ostrej papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżka miodu

Smacznego!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *