Szaszłyki z indykiem i bakłażanem

_MG_9417

No dobra, trochę się pośpieszyłam z tym grillem. Na dworze zaledwie 12 stopni ciepła a mi już zachciało się grillowanego mięska z warzywami na świeżym powietrzu. Na szczęście większość piekarników posiada funkcję grillowania a stojąc za oknem też można ogrzewać się promieniami słońca nie będąc narażonym na zimny, kwietniowy wiatr.

szaszlyk

Mięsko do szaszłyka przygotowałam trochę wcześniej krojąc je na mniejsze kawałki i mieszając z marynatą (sok z cytryny, czosnek, musztarda, słodka papryka, kolendra w proszku, suszona pietruszka, sól). Po dokładnym wymieszaniu zostawiam mięso w lodówce na około 2- 3 h. W tym czasie szykuję bakłażana, pieczarki i cebulę krojąc je w plastry o szerokości około 1 cm. Bakłażana i pieczarki solę, pozostawiam na 15 żeby wyszedł z niech nadmiar wody.

Na drewniany patyczek nabijam większy kawałek bakłażana, następnie cebulę, pieczarki i plasterek indyka. Powtarzam nakładanie w tej kolejności aż skończy się patyczek, wtedy nakładam następny (jeśli dalej mam składniki). Gotowe szaszłyki układam w naczyniu do zapiekania, solę i polewam oliwą. Piekę je w temperaturze około 150 stopni przez 20 min.

_MG_9409

Składniki

  • 500 g ekologicznego mięsa z indyka
  • jeden bakłażan
  • dwie duże cebule
  • kilka większych pieczarek
  • marynata (sok z cytryny, czosnek, musztarda, słodka papryka, kolendra w proszku, suszona pietruszka, sól)

_MG_9419

SKLEP

69,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top