Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • home
  • Przepisy
  • Konopie w kuchni
    • Przepisy konopne
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
  • Marihuana w kuchni
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Sklep
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt
You are here: Home / ciasta / Imbirowa szarlotka z czekoladą

Imbirowa szarlotka z czekoladą

Luty 4, 2013 by smilingspoon Leave a Comment

Nie odmówię nigdy, przenigdy! Choć nie jestem wielką fanką słodkości, to szarlotka ma u mnie specjalne względy. Odpowiada mi lekkość i przejrzystość jej smaku w wersji klasycznej, lubię też nieco przełamać tą delikatność jakąś wyrazistą przyprawą. Imbir nadaje się do tego idealnie, dodany zarówno do ciasta – w proszku, jak i do farszu w formie świeżo startego korzenia, odświeża i ożywia ten znany nam z dzieciństwa smak. Niniejsza wersja szarlotki to  moja ulubiona wariacja. Oprócz imbiru dodałam też czekoladę, połam nią wierch ciasta, aczkolwiek nie jest to niezbędny element tego przepisu, raczej wynik mojej czekoladochłonności w owym okresie. Dlatego nie czujcie się specjalnie zobligowani do polewania ciasta czekoladą, w tym odcinku najważniejszy jest imbir.

Ciasto na szarlotkę proponuję przygotować nieco wcześniej i schować do lodówki na 30 min. Robi się je dokładnie tak, jak zwykłe kruche ciasto, czyli z połączenia masła, żółtka, mąki i cukru zagniatanego na gładką masę z tą różnicą, że dodajemy przyprawy: cynamon, kakao i imbir. Podczas zagniatania ciasta, co nie jest najłatwiejszą czynnością: poczułam przyjemny aromat imbiru i cynamonu. Po „ulepieniu kulki” zawijam cisto w folię aluminiową i wkładam na 30 min do lodówki. Mam czas na przygotowanie jabłuszek.

Pokrojone kawałki smażę na dużej patelni z dodatkiem miodu, odrobiny brązowego cukru i dużej ilości cynamonu. Jabłka mają być jedynie lekko podsmażone, trzeba uważać, żeby nie zrobić z nich papki. Na koniec ubijam białka jajek z cukrem na sztywną pianę. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, dzielę je na 2 kawałki, jeden wykładam na spodzie wysmarowanej masłem blaszki do pieczenia a 2 powędruje na górę ciasta. Na ciasto wykładam smażone jabłka, dodaję odrobinę świeżo startego imbiru i przykrywam białą pianką z białek. Pozostały kawałek ciasta ścieram na tarce i przykrywam nim warstwę białka. Tak przygotowaną szarlotkę piekę ok 35 min w temperaturze 180 stopni.

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • imbir w proszku
  • łyżka kakao
Farsz:
  • 1 kg jabłek
  • 3-4 łyżeczki świeżego imbiru
  • cynamon
  • miód
  • brązowy cukier
  • ubite białka jajek z cukrem

Filed Under: ciasta, dania z piekarnika, desery Tagged With: cynamon, dania pieczone, jabłecznik, jabłka, szarlotka

« Pieczone jabłka podawane z kuskusem
Krem marchewkowy z imbirem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie w kuchni
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • 
  • 
  • 
  • 

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

Newsletter

Wysyłam...

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

Reklama:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

przepisy kulinarne

BlogHunter

zBLOGowani.pl

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne kasza jaglana konopie konopie siewne konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej konopny pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa zupa krem śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Natalia o Jak zrobić mleko konopne
  • Mmmagdzik o Jak zrobić konopne tofu? Przepis
  • Lenc o Program 5-cio dniowego detoksu – dzień pierwszy
  • smilingspoon o Koreczki z burakiem i wyraźnym serem

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Copyright © 2019 · by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress