Szakszuka według smiling spoon

_mg_5131

To nie jest przepis na szakszukę. Prawdę mówiąc ma z nią niewiele wspólnego. Tak naprawdę to kolejny przepis z moją ukochaną kaszą jaglaną, tylko w wersji wytrawnej. A wszystko zaczęło się od próby zrobienia szakszuki właśnie, która wydała mi się zbyt uboga w smaku i zawartości składników potrzebnych mi rano do rozruchu.

_mg_5132

Bez kwasów omega ani rusz, konkretna ilość białka też jest mi rano bardzo potrzebna. Dlatego w przepisie znalazła się jaglana i nasiona konopi. Nie bójcie się dodawać do tego przepisu czegoś od siebie, kasza jaglana jak widać fantastycznie łączy się z różnymi dodatkami, także wytrawnymi. Sposób przygotowania tego dania nie należy może do najzdrowszych (długie smażenie / duszenie warzyw pozbawia je w dużej mierze składników odżywczych) dlatego brokuły, które znalazły się w przepisie przygotowałam wcześniej na parze. Reszta warzyw, no cóż, będzie raczej dodatkiem smakowym, ale za to jakim! Czasem warto odpuścić sobie pewne zasady w myśl celebrowania chwili, tą chwilą jest teraz Twoje leniwe, zjedzone pod kocem śniadanie.

_mg_5140

Składniki:

  • 1 pomidor bawole serce
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (jak gotować przeczytasz tu>)
  • kilka różyczek brokuła
  • 2 jajka
  • sól morska
  • nasiona konopi
  • szczypiorek

_mg_5135

Przygotowanie

Warzywa (cebula, papryka, pomidor, szczypior, brokuły) umyć. Cebulę, pomidora i paprykę pokroić w drobne kawałki, szczypiorek posiekać. Cebulę i paprykę osolić i smażyć na oleju do miękkości, dodać pokrojonego pomidora, dusić jeszcze chwilę. Wodę zagotować na dnie garnka, dodać brokuła, przykryć, gotować 10 min. Do uduszonych warzyw dodać ugotowaną kaszę jaglaną, wbić jajka i smażyć do ich ścięcia. Zdjąć z ognia, ułożyć różyczki ugotowanego na parze brokuła, posypać szczypiorkiem i nasionami konopi. Przed podaniem koniecznie polać oliwą z oliwek.

Smacznego!

_mg_5134

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *