Spring Rolls

Oto nadszedł pierwszy powiew tej wiosny w mojej kuchni. Wraz z  coraz większym nasłonecznieniem i łagodnym ociepleniem, narasta we mnie pragnienie zmian w doborze posiłków, a mianowicie zjedzenia lekkiego i warzywnego obiadu. Mam wrażenie, iż jest to idealne danie na okres przesilenia wiosennego, zawiera surowe warzywa, które dostarczą nam dużo więcej dobrych składników, niż potrawy gotowane, a także bogatą w białko soję. Warto zwrócić teraz uwagę, na lekkie odtłuszczenie diety w tym okresie na rzecz większej ilości warzyw i owoców, może to korzystnie wpłynąć na naszą odporność i samopoczucie.

Zaczynam od przygotowania składników, które znajdą się w środku, kroję warzywa w niewielkie paski, to samo robię z wcześniej odsmażonym plasterkiem tofu, wszystkie składniki powinny być odpowiednio wąskie i równej długości. Ponieważ papier ryżowy jest bardzo delikatny, namaczam go w letniej wodzie tylko kilka sekund i po wyciągnięciu od razu układam na nim dodatki, po czym zawijam. Przygotowane rollsy podaję razem z sosikiem z dodatkiem chilli.

Składniki sosu

  • 4 łyżeczki sosu rybnego
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki soku z limonek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki sosu czosnkowo-chili
  • 1 papryczka chilli

Składniki spring rollsów:

  • 20 płatków papieru ryżowego
  • 100 gramów makaronu sojowego (do zaparzenia)
  • 5 kotletów sojowych lub odsmażonego serka tofu
  • 1  marchew
  • połowa papryki
  • 1  ogórek bez pestek
  • kapusta pekińska
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść liści mięty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *