Sok oczyszczający organizm

Prawda jest taka, że wypicie tego soku nie sprawi, że oczyścisz swój organizm, nawet przy dłuższym stosowaniu nie mogę zagwarantować zupełnego oczyszczenia z toksyn, resztek pokarmu. Można to osiągnąć stosując kilkudniową głodówkę (zanim jednak się na nią zdecydujesz, poczytaj sobie o zagrożeniach!) lub poddając się specjalnemu zabiegowi oczyszczania złogów jelitowych czyli hydrokolonoterapii, która z kolei grozi uszkodzeniem jelita lub wypłukaniem z niego dobroczynnej flory bakteryjnej. Jak zwykle najlepszym rozwiązaniem jest naturalny i łagodny proces oczyszczania, który wymaga regularności i nieco większej świadomości spożywania pokarmów niż do tej pory.

Po co oczyszczać organizm?

Pokarmy, które spożywamy w większości zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje, począwszy od konserwantów, polepszaczy smaku, emulgatorów, syntetycznych barwników, skończywszy na pestycydach, metalach ciężkich i innych, groźnych związkach szeroko stosowanych w przemyśle spożywczym. Najbardziej szkodliwe związki, które spożywamy w jedzeniu to:

  • glutaminian (wzmacniacz smaku i zapachu, badania wykonane w latach 1950. wykazały, że podanie szczurom pojedynczej dawki MSG, czyli glutaminianu sodu, niszczy neurony w wewnętrznej warstwie ich siatkówek oraz powoduje poważne uszkodzenia podwzgórza mózgu, więcej)
  • aspartam (syntetyczny cukier, który może powodować bóle głowy, depresję, zmęczenie, nadpobudliwość, agresję, migrenę, zawroty głowy i … raka, warto obejrzeć ten dokument)
  • mannitol (syntetycznyc cukier, równie toksyczny i szkodliwy co aspartam, może powodować nadpobudliwość, biegunkę, mdłości, wymioty, pokrzywkę)
  • siarczyn sodu (konserwant, jego spożycie podrażnia żołądek i może przyczynić się do powstania astmy, wysypki, mdłości, biegunki. Niestety ten konserwant niszczy witaminę B zawartą w żywności)
  • aluminium (barwnik, używany w dekoracjach ciast, a także w kosmetykach, garnkach, patelniach i (uwaga!) srebrnych wykończeniach pigułek i tabletek. Aluminium jest toksyczne dla układu krwionośnego i nerwowego, udowodniono jego związek z chorobą Alzheimera)
  • acesulfam K (kolejny, genialny słodzik, którego spożycie może wywoływać  nadpobudliwość, bóle głowy, odnotowano także przypadku chorób układu oddechowego i nowotwory u zwierząt)
  • kwas cyklaminowy (to substancja słodząca i wzmacniacz smaku, znajduje się w owocach konserwowych sztucznie słodzonych, napojach bezalkoholowych oraz produktach niskokalorycznych. Wpływ na organizm? Migreny, schorzenia skóry, pokrzywka, świąd, negatywny wpływ na układ rozrodczy, wątrobę, trzustkę).

Tych substancji niestety jest dużo więcej. Staraj się wystrzegać ich kiedy tylko możesz, w pozostałych przypadkach musisz mieć świadomość, że część z nich nie jest wydala przez ludzki organizm, gdyż nie jest on w stanie przetworzyć pewnych związków chemicznych. Dlatego proces oczyszczania organizmu jest tak istotny, gdyż dostarcza on substancji, które będą w stanie wiązać szkodliwe toksyny by pomóc nam w ich wydalaniu. Istnieje kilka podstawowych zasad oczyszczania, których trzeba przestrzegać zawsze:

1. nie pal papierosów! tutaj nie ma wyjątków, jeśli palisz, popalasz to jakiekolwiek zabiegi detoksykacji nie mają najmniejszego sensu
2. nie nadużywaj alkoholu, najlepiej zrób sobie dłuższą przerwę, pamiętajmy, że alkohol jest trucizną
3. spożywaj dużo błonnika, nie tylko w trakcie kuracji, ale cały czas, więcej

4. zacznij kupować produkty z certyfikatem ekologicznym, lub po prostu z pewnego źródła, zobacz jak będziesz się czuć

Moją miksturę detoksykującą oparłam na:
  • 2 burakach
  • garści zielonej pietruszki
  • imbirze
  • 1 cytrynie
  • 1 selerze
  • 2 marchwiach
Powyższe składniki to idealny koktajl witamin i minerałów, który spożyty na czczo zapewni równowagę kwasowo- zasadową naszego organizmu, wspierając prace organów organów odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu: wątroby, trzustki i woreczka żółciowego.I na tym etapie kończy się Twoja praca. Jedyne co musisz zrobić to pobudzić proces oczyszczania, resztę zostaw swojemu organizmowi. Sok pij codziennie, co najmniej przez 2 tygodnie. Efekty po 2 tygodniach : szybsze trawienie, ładniejsza skóra, więcej energii, uczucie lekkości na żołądku.
Przygotowanie:

Buraki, imbir, marchew, seler i cytrynę obieram ze skórki po wcześniejszym wypłukaniu, zieloną pietruszkę wraz z łodygami dokładnie myję. Wszystko wrzucam do sokowirówki i czekam aż zrobi się sok. Spożywam go na czczo bezpośrednio po przyrządzeniu.

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *