Sok z grejpfruta, marchwii i jabłka z miodem

Taką jesień to ja rozumiem. Słoneczną, ciepłą, no właśnie zdradliwie ciepłą, bo poranki i wieczory wieją już zimowym chłodem. W takich własnie okolicznościach bardzo łatwo o spadek odporności i infekcję. Na szczęście istnieją pokarmy posiadające właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne a nawet przeciwbólowe, a stosowane regularnie (zwłaszcza na czczo) mogą zapobiec infekcji lub gdy już nastąpi, złagodzić jej objawy i przyśpieszyć powrót do zdrowia. Niezastąpione są cytrusy, to naturalne źródło antyoksydantówwitamin i minerałów, szczególnie grejpfrut, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Antybakteryjne składniki w ogromnej ilości znajdują się w korzeniu imbiru, zawarte w nim tłuszcze, minerały i witaminy mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Marchew znalazła się tutaj nie bez powodu, zawarty w niej beta karoten, czyli prowitamina witaminy A  ma wpływ na działanie układu immunologicznego. Ponieważ każda infekcja, to stan kiedy oczyszcza się organizm, dlatego warto pomyśleć o pokarmach wspomagających detoksykację. Tutaj idealnie sprawdzi się cynamon oraz jabłko, którego pektyny potrafią wiązać toksyny znajdujące się w naszym organizmie i wydalać je w postaci nierozpuszczalnych soli. To co, robimy koktajl na odporność i chorobę?

Do przygotowania koktajlu użyłam:

  • 1 białego grejpfruta
  • 1 cytrynę
  • kawałek korzenia imbiru (długość ok. 3 cm)
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • cynamon
  • 2 łyżki miodu gryczanego

Cytrusy, jabłko, imbir i marchew umyłam, obrałam ze skórek i pokroiłam w mniejsze kawałki (jabłka nie obierałam). Wszystkie składniki wrzucam do sokowirówki do otrzymanego soku dodaję pół łyżeczki startego cynamonu i dokładnie mieszam. Spożywam od razu po przyrządzeniu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *