Układ endokannabiniodowy został odkryty na początku lat 90′. To system organizmu regulujący powiązania neurohormonalne i neuroimmunologiczne, którego centrum znajduje się w mózgu (konkretnie w podwzgórzu i przysadce) biorący udział w wielu fizjologicznych procesach, między innymi regulacji gospodarki energetycznej, aktywności motorycznej, nastroju, motywacji, głodu i sytości oraz kontroli metabolizmu lipidów i węglowodanów. Na układ ten składają się rozsiane po całym ciele receptory receptory CB1 i CB2, endogenne kannabinoidy (produkowane w naszym organizmie) oraz takie pochodzące z zewnątrz (czyli egzogenne) zwane inaczej endokanabinoidami, do których zaliczają się między innymi THC, THCV czy CBD. Można więc powiedzieć, że endokanabinoidy pochodzące z konopi są podobne do tych produkowanych przez nasze ciało, do tego regulują prace całego organizmu.
Skoro nasz organizm produkuje swoje własne kannabinoidy, które stymulują układ endokannabinoidowy, to dlaczego nie sięgać do natury po endokanabinoidy, które wesprą organizm w naturalny sposób regulując procesy fizjologiczne z którymi mamy problem?
Wiemy już, ze konopie leczą, wiemy też, że jej składniki (endokanabinoidy) są identyczne jak te produkowane w naszym ciele. O korzystnym wpływie konopi na nasz organizm pisałam już w poprzednim poście. Możemy bezsprzecznie powiedzieć, że cannabis jest niesamowitą roślina, która niestety nie jest legalna w naszym kraju :(.
Bazując na składnikach z konopi, które można kupić w Polsce legalnie również jesteśmy w stanie wesprzeć nasze zdrowie. Mowa o olejach spożywczych (z nasion, nie mylić z olejem RSO) czy wysokobiałkowych wyciągach z nasion konopi.
Białkowy proszek z nasion można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, można nim wzbogacić koktajle, pasty kanapkowe, sosy i dipy. Proszek zawiera około 50% – 60% białka (to więcej niż kurczak) jest bogaty w kwasy tłuszczowe omeg 3, omega 6 i 9, probiotyki oraz błonnik, zawiera też szereg minerałów z potasem i magnezem na czele. Białko konopne zawiera wszystkie 20 aminokwasów (w tym 9 egzogennych) co sprawia, że jest doskonale przyswajalne przez organizm. To doskonały suplement białkowy dla sportowców, a przez swój ujemny indeks glikemiczny (w przeciwieństwo do białka z soi czy serwatkowego) może być stosowany przez cukrzyków.
Moje smoothie z dodatkiem sproszkowanego białka konopnego bazowało na następujących składnikach: mango, melonie, malinach, grejpfrucie, zielonej pietruszce oraz soku z limonki.
Wszystkie owoce obieram ze skórki, kroję na większe kawałki i miksuję w blenderze pucharowym. Pod koniec programu dosypuję 2 łyżeczki proszku z nasion konopi i miksuję jeszcze 15 sec.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl